Nokia N900: linuxový tank (velký test)

Je velká, strohá, výkonná a pracuje pod velením tučňáka Maema. Nokia N900 není telefon, ale kapesní počítač, co mimochodem umí i telefonovat.

Displej: zkrátka povedený

Konkurenční HTC HD2 se chlubí velkým displejem s jemným rozlišením a kapacitní technologií snímání. Jen těžko ale budete trefovat drobné internetové odkazy bez nutnosti velkého přiblížení stránky. Nokia N900 má displej o více než palec menší, rozlišení je ovšem stejné a díky rezistivní technologii lze na displej ťukat nejen prstem, ale i zabudovaným stylusem, nebo třeba nehtem (jaký je rozdíl mezi oběma technologiemi?). Když nechám mluvit čísla, tak: 3,5 palce, 800 × 480 bodů, 16 miliónů barev a rozlišení 267 dpi.

ML: Přesně kvůli tomu používám stylus. Trefit se na internetové stránce prstem na odkaz často vyžaduje mnoho pokusů.

Displej se povedl. Má dostatečně silné podsvícení, nemá problémy s čitelností na slunci, je velmi jemný a ovládání je přesné. Výtku mám ale k citlivosti - při běžném ovládání polštářky prstů někdy nezareaguje. Chce to více zatlačit. V tomto má právě nespornou výhodu kapacitní displej.

Zobrazení informací zajišťuje i skrytá informační dioda. Na zmeškané hovory či zprávy upozorní modrým blikáním (lze nastavit, které události bude hlásit). Světlo je silné a celkem nepřehlédnutelné, tak to má být. Svítí i oranžově při nabíjení, nebo zeleně po plném dobití. Bohužel nelze nastavit barvy na rozlišení upozornění různých zmeškaných událostí. Dioda se hodí, po chvíli nečinnosti totiž displej zcela zhasne. Ale to už je u smartphonů celkem běžná praxe… 

Klepněte pro větší obrázek 
Informační dioda: malý puntík v rohu, to je ona

ML: Chování diody je podrobně popsáno na blogu, Nokia ale ani přes čtyři barvy diodu nevyužívá nejlépe. Tři barvy totiž věnovala indikaci nabíjení, a pouze jedna-modrá oznamuje, co se v telefonu děje za vypnutým displejem.

Stabilní obouručka

Nokia N900 přichází s operačním systémem Maemo 5. Původ má v internetových tabletech a je to znát. Přináší to výhody, ale pochopitelně i řadu nedostatků. Smířit se musíte například s tím, že s přístrojem se pracuje téměř výhradně naležato. Není tu obecná možnost překlopit přístroj a používat telefon s displejem na výšku. V režimu naležato si však nevystačíte jen s jednou rukou, ovládání vyžaduje obě.

Klepněte pro větší obrázek 
Hlavní displej, respektive jedna z jeho ploch

Výjimkou ovládání s displejem na výšku tvoří telefonní aplikace. Ta se umí natáčet podle vnitřního polohového čidla a přizpůsobí se náklonu displeje. Praktická je volba automatického spuštění telefonní aplikace v případě, že telefon „postavíte“. Všechny ostatní funkce se ovládají v režimu naležato, a tak je postavení telefonu jasný povel, že chcete volat a přiložit jej k uchu. 

ML: Internetem koluje video, na kterém kdosi prochází nabídkou N900 nastojato. Jedná se ale o chybu, která se vyskytla při náhodné manipulaci a od tohoto jednoho pokusu se ji už nepodařilo zopakovat. Nokia ale ví o zájmu lidí používat N900 na výšku a dříve nebo později s tím něco udělá.

Systém je nový, čerstvý, nezatížený dlouholetým vývojem a nutností kompatibility. To se evidentně projevilo na jeho stabilitě. Když jsem testoval symbianovou Nokii N97 s prvním firmwarem, o restarty nebyla nouze. Maemo v N900 se mi zatím shodit nepodařilo. Pochválit také musím svižnost systému a jeho robustnost – spustit můžete prakticky libovolné množství aplikací zároveň.

ML: Potvrzuji. Žádné zpomalování, zasekávání, zamrznutí ani restart.

Od samotného systému nečekejte nějaký zázrak. V základu je to jen zas o něco jiné uživatelské prostředí, do kterého můžete instalovat určitý typ aplikací. Základem nového prostředí jsou virtuální plochy – dostanete k dispozici čtyři a můžete je libovolně “tunit” widgety. Přepínáte se mezi nimi šoupnutím prstu doprava nebo doleva, a pokud by vám byly čtyři moc, můžete používat nižší počet, nebo jen jednu.

TIP: jak připravit vlastní a lepší tapetu pro čtveřici ploch?

Témata článku: Nokia, , , , Apple iPhone 4GB, HTC HD2, Nokia N900, Hluché místo, Samostatná jednotka, Mluvení, Čerstvý vítr, Pracovní plocha, Standardní obraz, Rychlá volba, Náročný provoz, Datová komunikace, Dostupná wi-fi, Automatické doplňování, Potřebná aplikace, Spodní řádek, Linux Maemo, Nedodělek, Správa dat, Přehledné zobrazení, Běžná praxe