Nokia N900: linuxový tank (velký test)

Je velká, strohá, výkonná a pracuje pod velením tučňáka Maema. Nokia N900 není telefon, ale kapesní počítač, co mimochodem umí i telefonovat.

Čtyřikrát hromada widgetů

Widgetem ve formě zástupce může být libovolná webová stránka, kontakt, nebo funkce/aplikace. Na obrazovce si tak můžete poskládat vlastní menu, nebo paletu nejčastěji volených kontaktů. Když si na plochu přidáte kontakt, zobrazí se tu stylem fotografie se jménem – po kliknutí se zobrazí nabídka dostupných aktivit: zda chcete volat, nebo psát, a na jaké číslo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Moje vybrané kontakty dostupné přímo ze systémové plochy • kliknutím se zobrazí možnosti kontaktování
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zbytek plochy jsem si vyzdobil takto
Klepněte pro větší obrázek 
Další widgety ke stažení najdete ve Správci aplikací
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Uspořádání hlavního menu nelze změnit • dílčí menu také nelze přeuspořádat a při větším množství doinstalovaných aplikací je docela nepřehledné

Kromě těchto základních widgetů jsou dostupné také speciální, s vazbou na nějakou aplikaci. Je tu např. RSS čtečka, přehled kalendáře nebo předpověď počasí. V základu jich moc není, ale další si můžete stáhnout. Já jsem doinstaloval například minipanel s informacemi o přenesených datech, nebo podobný panel informující o aktuálním datovém připojení. Zajímavou kombinací je také widget hudebního přehrávače a widget pro zobrazení slov právě znějící skladby (texty písně natahuje z internetu).

ML: Přímo v nabídce je trochu nepoužitelný přehled o nových příspěvcích na Facebooku, nainstaloval jsem si trochu lepší okénko pro Twitter. Nakonec šlo pryč, ale jen kvůli tomu, že jsem společně s PC klientem na Twitteru překračoval povolený počet API přístupů.

Delší stisk widgetu způsobí přepnutí do editačního módu. Umístění widgetů je zcela libovolné, mohou se třeba částečně překrývat, a přetahovat je můžete mezi plochami. U některých jsou dostupné další možnosti nastavení. Je to každopádně hraní na dlouhé večery a chvíli trvá, než si postavíte vlastní ideální prostředí. Kde si ale kupodivu nepohrajete, to je hlavní menu. Jeho struktura je pevně daná. Na druhou stranu, s „vyladěnými“ plochami nebudete vstup do menu vůbec potřebovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Widgety v editačním módu • nabídka pro úpravu plochy • výběr pozadí plochy

ML: Chybí mi mřížka, ke které by se ikony mohly přichytit. Je třeba takřka nemožné vyrovnat přesně do řady s pravidelnými rozestupy malé čtverečky zástupců aplikací.

Základní postup při ovládání chce chvíli zvyku. Nabídkami dál se pohybujete klikáním na vybrané volby, cesta zpět však nijak značená není. Vždy ale na displeji zbude kousek pozadí předchozí obrazovky, efektně ztmavené a rozmazané (k vidění například v prostředí ve Windows 7 či Vista) – kliknutí na takové „hluché“ místo vede o krok zpět. V levém horním rohu se jinak nachází ikona pro přepínání aplikací, a pokud žádná spuštěná není, vede rovnou do nabídky (jinak je nutné kliknout ještě jednou). V pravém horním rohu se obvykle zavírá okno, jinak bývají ovládací prvky přítomny různě na ploše, podle potřeby. Mají pochopitelně jednotný design a velikost umožňující pohodlné ovládání prstem. Dotykový displej je tu využit rozhodně lépe, než u Symbianu páté generace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přehled spuštěných aplikací, opravdu jsme jich bez problému spustili jedenáct najednou. A klidně bychom mohli pokračovat. V levém horním rohu ikonka pro vyvolání menu a pozadí je efektně rozmazané.

Nahoře nad pracovními plochami najdeme na poloprůhledném panelu stavové ikony. Po klepnutí se vysune nabídka s možností nastavení hodin, správa Bluetooth, výběr internetového připojení, výběr vyzváněcího profilu a nastavení hlasitosti sluchátka. Další stavové panely je možné doinstalovat, třeba pro rychlé nastavení úrovně podsvícení.

Buď ticho, nebo zvoň

Nastavení vyzváněcích profilů je poměrně chudé. Jsou tu zkrátka jen dva – základní a tichý. U základního nastavíte výchozí vyzváněcí melodii, zvuk SMS, rychlých zpráv nebo e-mailu a u všech nezávisle momentálně nastavené hlasitosti systému. Dále lze aktivovat doprovodné zvuky systému, potvrzovací zvuky kláves nebo dotykového displeje. Dotek na displeji lze nechat potvrzovat i vibracemi, ale to se nastavuje kupodivu jinde. Z nabídky stavové lišty lze u obou profilů rychle zapnout či vypnout vibrace, a tak máte profily teoreticky čtyři.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka z horní lišty • nabídka po stisku vpínacího tlačítka

ML: Trvalo mi hodinu, než jsem objevil, že ošklivé vibrace dotyku displeje se nenastavují mezi zvuky, ale v nabídce Displej. Musel jsem to napsat, abyste nebloudili také.

Nabídku vyzváněcích profilů již tradičně u Nokií vyvolává krátký stisk vypínacího tlačítka. U Nokie N900 se dočkáme stručnější nabídky umožňující přepnutí do/z tichého režimu, offline režim, zamčení displeje a klávesnice, nebo bezpečnostní uzamčení celého přístroje. Pro úplnost je tu ještě možnost vypnutí a aktivace telefonní aplikace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení vyzváněcích profilů

ML: Dvojí rychlé stisknutí vypínače Nokii zamkne. Je to stejné jako u ovladače na boku, který se ale dá hůře nahmatat.

Nastavení všeho možného je dostupné v souhrnném panelu, na který se dostanete z hlavní nabídky, případně vytvořeného zástupce na ploše. Najdete zde například nastavení grafických motivů (v základu jsou dva, na internetu budou přibývat další), zmiňovaných profilů, data a času, regionu, světelného upozorňování, podsvícení displeje, nebo způsob vkládání textu. Dále je tu celá řada možností nastavení datových služeb od základních datových profilů, přes Bluetooth až po účty online služeb nebo nastavení synchronizace s Exchange serverem.

Klepněte pro větší obrázek
Panel nastavení

A jsou tu i servisní možnosti, jako nastavení zámku přístroje (může být automatický), nastavení TV výstupu nebo kalibrace displeje. Všechna nastavení je možné obnovit do původních hodnot, jaké měl přístroj při prvním zapnutí po vybalení z krabice. Ovšem chybí zde kupodivu možnost pro kompletní vymazání uživatelských dat. Když telefon budete dávat do servisu, někomu půjčovat, nebo jako já vracet, nezbude nic jiného, než vlastní data, kontakty, zprávy, poznámky a kdoví co ještě vymazat z telefonu ručně. Tuto základní zapomenutou funkci prý přinese příští firmware.

ML: U adresáře jsem objevil volbu pro odstranění všech kontaktů. Kalendář bude možné vymazat nastavení automatického odstranění starších položek. Takže to nějak půjde.

Témata článku: Nokia, , , , Apple iPhone 4GB, HTC HD2, Nokia N900, Velký, Přehled spuštěných, Správa dat, Příkazový řádek, Slovenský Sygic, Pracovní plocha, Výsuvný mechanismus, Zkušební verze, Rychlá volba, Linux Maemo, Přehledné zobrazení, Rychlý přechod, Možné řešení, Přezdívka, Video telefon, Samostatná jednotka, Běžná praxe, Datová komunikace