Nokia N900: telefon pro geeky ze seriálu IT Crowd

Nokia nám tvrdí, že je N900 počítač, který se vejde do kapsy. Dnes si názorně ukážeme, že je to naprostá pravda. Radek Hulán prohání Maemo.
Kapitoly článku

Kompilace aplikací

Pro projekty, které mají vytvořený Makefile, si postačí typicky stáhnout zdrojový kód v tar.gz archívu, rozbalit jej, přepnout se na cíl FREMANTLE_ARMEL a projít klasickou kombinací (./configure), make, make install. Proměnné prostředí jsou nastavené tak, že kompilátor vytvoří požadovanou 32bitovou aplikaci pro ARM procesor / Debian, nemusíte většinou nic upřesňovat.

Poté si můžete vytvořit deb balíček pro instalaci, anebo binární aplikaci prostě nakopírovat do telefonu. Pokud telefon připojíte jako USB zařízení v režimu velkokapacitní paměti, uvidíte obsah adresáře /home/user/MyDocs.

Pokud ale aplikaci kopírujete a pokusíte se ji spustit na telefonu z tohoto adresáře, i přes root přístup a nastavení práv k souboru pomocí chmod a+x aplikace se vám to nepodaří. Důvodem je nastavení noexecute příznaku v /etc/fstab, viz screenshot, pro interních 32GB flash paměti, což je právě /home/user/MyDocs. Zřejmě je to míněno jako obrana uživatele před sebou samým:

Klepněte pro větší obrázek  

Vyřešit to můžete dvěma způsoby - nainstalovat si nějaký textový editor (apt-get install vim funguje přímo na telefonu) a upravit si /etc/fstab, anebo aplikaci nakopírovat do jiné lokace, bez noexecute příznaku:

$ sudo gainroot
$ mv whois /sbin
$ chmod a+x /sbin/whois

Následně již vše bude fungovat k vaší plné spokojenosti a můžete se podívat třeba na registraci serveru whois mobilmania.cz:

Klepněte pro větší obrázek  

Projekty, které nemají makefile, a píšete si je vy samotní, zkompilujete opět velice jednoduše, vše je totiž přednastavené ve FREMANTLE_ARMEL cíli, postačí tedy následující:

$ gcc hello.c -o hello

Programování přímo na telefonu: Perl a Python

Přímo na telefonu máte dostupný Python a a Perl, na vzdálené počítače se snadno napojíte pomocí (z repozitářů doinstalovatelného) OpenSSH. Zdrojový kód skriptu si můžete napsat třeba pomocí vimu:

Klepněte pro větší obrázek  

A ihned si jej i spustit:

Klepněte pro větší obrázek  

Nemusíte samozřejmě psát jen konzolové aplikace, k použití se nabízí knihovna Gtk+ i Qt. A pokud si rádi hrajete, je možné si zkompilovat třeba lighttpd server a provozovat váš web na telefonu. Ne, že by to k něčemu praktickému bylo, ale jde to :)

Root přístup

Pro použití sudo si přidejte ve správci aplikací katalog Maemo Extras a nainstalujte si aplikaci rootsh. Následně získáte root přístup pomocí zadání:

$ sudo gainroot

Užitečné klávesové zkratky

Jedním z nepříliš vydařených rysů Nokie N900 je dle mého názoru její klávesnice, která má pouze tři řady znaků a poněkud limituje praktické použití tohoto stroje (či alespoň efektivitu práce s ním). Klávesnice není vyloženě špatná, ale v přímém srovnání například s HTC Touch Pro2 je jasné, že šla pojmout mnohem lépe. Částečně vám mohou pomoci tento hadicap překonat klávesové zkratky:

  • Ctrl + Backspace - přepne vás do správce aplikací, ten je vizuální a je jedním z nejlepším přepínačů aplikací, který jsem kdy viděl
  • Ctrl + Shift + P - vytvoří PNG screenshot obrazovky v /home/user/MyDocs/.images/Screenshots
  • Ctrl + C / V / X - klasické kopírování, vložení a vyříznutí textu
  • Ctrl + Space - přepíná mezi jazykem pro automatické dokončování slov, pokud jich máte instalováno více a dokončování zapnuto
  • 2x Shift - zapne CAPS LOCK
  • Shift + Ctrl - vizuální tabulka symbolů, v níž bohužel chybí znaky &, % a | (ale dají se doplnit přemapováním klávesnice)

Nokia N900 - telefon pro geeky a IT hračičky

Osobně si nemyslím, že by Nokia N900 byl telefon, který budete chtít používat každý den. Spousta konkurenčních telefonů má lepší displej, větší hardwarovou klávesnici (a s více řádky), zajímavější design, případně i rychlejší procesor. Tyto konkurenční telefony také podporují MMS, SIM Toolkit a spousty dalších věcí, které tato Nokia neumí.

Žádný z konkurenčních telefonů ale nemá takový "geek faktor", jaký se pojí s Nokií N900. Pokud by byl seriál IT Crowd natáčen dnes, Maurice Moss i Roy by 100% používali právě Nokii N900. Co také jiného?

Linux je pro část trhu zajímavý buzzword a Nokia jej nabízí. Je to telefon zaměřený na relativně malý segment trhu, segment geeků a také lidí, co si rádi hrají s IT. To, že se dá N900 použít i pro telefonování je spíše takový bonus, ale primárně kvůli tomu si ji určitě nekupujete.

Klepněte pro větší obrázek 
Úvodní obrazovku naleznete mnohem zajímavější na jiných telefonech, linuxový terminál tam ale nebude...

Nokia N900
Nokia N900Komunikátor s vyspělým operačním systémem pro tablety založeným na Linuxu, Maemo 5.0. Přesto jde o mobilní přístroj, který komunikuje v sítích GSM i 3G a má velký dotykový displej, výsuvnou QWERTY klávesnici a po všech stránkách perfektní technickou výbavu. rozměry a hmotnost: 111 × 60 × 18 mm, 181 g
displej: 3,5'', odporový TFT, 480 × 800, 16 mil. barev
sítě a data: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), WCDMA (900/1 700/2 100 MHz), GPRS (třída 32), EDGE (třída 32), HSDPA (10,2 Mb/s), HSUPA (2 Mb/s), GPS
konekt.: microUSB, Bluetooth (A2DP), infraport, Wi-Fi, TV-out
paměť: 32 000 MB, 256 MB RAM, microSDHC
baterie: 1 320 mAh, procesor: Cortex-A8 600 MHz
operační systém: Maemo 5
hudba: přehrávač hudby, rádio, 3,5mm jack, stereorep.
fotoaparát: 5MPx (2 592 × 1 944), video (800 × 480), autofocus, dvoudiodový blesk, aktivní krytka
90 %
(1. místo, 940 b.)
katalogpreviewinfo výrobce
cena: 14 980 Kč (koupit)

Témata článku: Nokia, , HTC Touch, HTC Touch 3G, Nokia N900, EULA, Proměnné prostředí, Python, Linux Maemo, Telefon, Caps lock, Pro +, Obrana, Seriál, Art Age, Debian