Nokia N91: celebrita potřebuje skandály (velký test)

Čtyřgigabajtový disk • dvoumegapixelový fotoaparát s 20× zoomem • operační systém Symbian 9.1 • povedený hudební přehrávač • rozpoznávání hlasu • Bluetooth • EDGE • Wi-Fi • podpora sítí třetí generace ... Máte rádi delikatesy? Tak pozor na párátka!

To je prostor

Nokia profiluje svou N91 jako hudební mobil. Je milé mít pod rukou prostor o velikosti 4 GB a k němu bezproblémové Mass Storage. Kromě přibaleného kabelu jsem zkoušel i miniUSB od Motoroly a všechno fungovalo spolehlivě. Po připojení k počítači se N91 nahlásí jako další pevný disk a může začít přesouvání oblíbených písniček.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přibalený miniUSB kabel

Vlastně se vás ještě telefon zeptá, v jakém že režimu si přejete pracovat. Je tu „Přehrávač médií“ pro přenos hudby pomocí dodávaného obslužného softwaru. Druhá položka pracuje s PC Suite z přiloženého CD a má na starosti synchronizaci, využití telefonu jako modemu apod. Poslední možností je „Velkokapacitní paměť“. Pro tu není třeba instalovat žádný program. Mobil je při přenosu dat z počítače v režimu offline.

Klepněte pro větší obrázek
Výběr režimu

Disk Hitachi Microdrive uložený v N91 je miniaturní a leží mezi optikou fotoaparátu a prostorem pro baterii. Pro přesnou specifikaci jde o médium o celkové velikosti 32 × 24 milimetrů. Rotuje rychlostí 3 600 otáček za minutu, přístupová doba má hodnotu 8 ms. Pro představu rychlosti: přenášení jedné skladby o velikosti 6 MB trvá 12 sekund.

I zvukově je to prostor

Hudební přehrávač je až na drobnosti skvělý. Samozřejmostí je, že pracuje s ID3 tagy, umožňuje vytvářet nekonečné množství playlistů a seřazuje automaticky skladby podle interpretů i podle alb.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí hudebního přehrávače • možnost nabídky • volba opakování

Na disk si klidně můžete uložit skladby do adresáře MyMusic jen tak přes klasického „průzkumníka“. Při spuštění přehrávače po každém novém přenosu dat po USB kabelu se totiž telefon sám připomene, že by bylo potřeba skladby projít a rozumně seřadit. Udělá to samozřejmě sám a záleží, kolik nového jste mu nachystali. Dvě kompletní alba o deseti písních zpracovává asi patnáct sekund.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dotaz na zařazení nových skladeb • zpracovává

V nabídce přehrávače se postupuje podobným způsobem jako v iPodech. Nejprve oblast podle alb nebo interpretů apod., potom konkrétní album (N91 spočítá automaticky celkový čas), a pak jednotlivé písně. Vyhledání konkrétní skladby trvá podle údajů výrobce 12 ms, na každou další skladbu už „skáče“ disk za 1 ms a celý song má načtený během 22 ms.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Základní část nabídky • interpreti • písně v jednom albu

Když necháte běžet přehrávač na pozadí, objeví se narozdíl od rádia název skladby a ubíhající čas. Při přelistování na další skladbu v pořadí se tato nejprve objeví v pravé horní části displeje, ještě nezačne hrát a čeká asi sekundu, jestli si to nerozmyslíte a nepřelistujete dále. To se hodí; když nevíte, která skladba následuje, můžete libovolně listovat názvy i mimo samotnou aplikaci přehrávače a disk nemusí načítat písničku za písničkou jako zblázněný.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přehrávání v aktivním pohotovostním displeji • výběr další skladby

Pro ovládání přehrávače je samozřejmě možné využít velká nízkozdvihová tlačítka na krytu klávesnice. Fungují bezvadně. Vyčnívajícím oválkem vpravo nahoře se přepnete z nabídky do přehrávače a naopak. Aby to bylo možné, pracuje přehrávač neustále na pozadí a není možné jej zavřít. Nikterak jsem ale nepociťoval, že by byl brzdou pro chod systému. Dlouhým podržením zmiňovaného tlačítka se otevře aplikace rádia.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pro ovládání přehrávače jako stvořená

Místo tlačítek na telefonu využijete někdy i dálkový ovladač. Ten má zabudovaný mikrofon a otočnou sponu, ve spojení se sluchátky je to kvalitní handsfree sada.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

V krabici s Nokií N91 jsou sluchátka z headsetu HS-28 (součástí je právě dálkové ovládání). Předpokládám, že majitel N91 to bude s muzikou myslet vážně – pak nechá tato sluchátka ležet v krabici. Nehrají úplně špatně, ale nikterak se nevymykají produkci konkurentů přibalených k telefonům jiných značek, na špunty Sony Ericssonu W800i nemají vůbec.

Připojím rovnou do telefonu sluchátka Koss Porta Pro. Produkce je perfektní, zvukové podání přesné, prokreslené ve všech pásmech. Zkouším si hrát s osmipásmových ekvalizérem, ale není to vůbec třeba. Pokud máte kvalitní sluchátka, je výchozí nastavení ideální.

Klepněte pro větší obrázek
Osmipásmový ekvalizér

Aktivuji jen funkci „rozšířené stereo“, která pracuje podobně jako třeba efekty SRS WOW v klasickém Windows Media Playeru. Tato funkce není v N91 jen nicneříkající atrapou možností přehrávače, zvukový výstup se ještě více otevře. Nakonec nechávám tuto funkci zapnutou nastálo. Vestavěný zesilovač je zatím nejsilnější, jaký jsem kdy v hudebním telefonu slyšel. Už na třech čtvrtinách hlasitosti se se mnou loučí uši, přitom zvuk není zkreslený. Vadí mi ale, že při každé změně hlasitosti o jeden stupeň se ozve lupnutí.

Klepněte pro větší obrázek
Možnosti rozšíření zvukových vlastností

Když připojím mušlové Sennheiser HD 215, nemá už vůbec smysl nad zvukem polemizovat. Je perfektní, myslím, že i redaktoři časopisů o audiotechnice by pochvalně pokývali hlavou. Výborně, tohle se povedlo na jedničku. Určitě se budu snažit zařídit přímé srovnání se Sony Ericssonem W800i a napsat vám o tom, bude to myslím stát za to.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Se sluchátky Sennheiser HD 215


V další kapitole bude řeč o slabé výdrži baterie, pěkném stojánku na telefon, adresáři a volání

Témata článku: Nokia, , , Nokia 3250, Nokia 3250 XpressMusic, Nokia N91, Nokia N91 8GB, Vestavěný zesilovač, Starý způsob, Destička, Početná skupina, Sejf, Základní část, Velký test, Malé dítě, Velký, Perfektní zvuk, Test, Výsuvný kryt, Celý blok, Výrazné rozšíření, Žaludek, Rychlé vkládání, Střední vzdálenost, Pot