Nokia N93: nejvybavenější multimediální mobil na vlastní oči

Mohli jsme si prohlédnout Nokii N93. Mobilní telefon se zvláštní konstrukcí se dvěma klouby, 3Mpx fotoaparátem s optickým zoomem, špičkovým displejem a mnoha dalšími vymoženostmi. Prohlédněte si živé fotografie a video!

Nokia dnes představila tři nové telefony z řady výborně vybavených smartphonů série N. Nejvybavenějším telefonem z nové trojky je model N93. Telefon se dvěma klouby se honosí fotoaparátem s rozlišením tří megapixelů a dokonce trojnásobným optickým zoomem. Stroj pro pravé technoidy se bude prodávat za dvacet jedna tisíc a kromě zábavy poskytne i mnoho užitku. Mohli jsme si krátce vyzkoušet testovací vzorek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia N93 - pořádný kus telefonu, ale dá se to vůbec ještě nazvat telefonem?

Pouze pro praváky

Ukázkový vzorek byl nefunkčním prototypem, takže jsme bohužel nemohli vyzkoušet fotoaparát a natáčení videa. Řádně jsme si ale prohlédli konstrukci celého zařízení. Zejména malý kloub pro vytáčení displeje se nám už na oficiálních fotografiích zdál jako velmi slabý článek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Na předním krytu je malý úzký displej • zadní strana je nezajímavá • ovládací prvky fotoaparátu a videokamery • fotoaparát, slot pro paměťovou kartu a systémový konektor jsou na levé straně

Telefon působí solidním a robustním dojmem. Bodejť by také ne, se svými rozměry 119 × 56 × 28 mm a hmotností 180 g značně vystupuje nad běžný průměr. Hodí se srovnávat s předchůdcem v podobě modelu N90, který je papírově menší. Nokia N90, snad vzhledem ke svým hranatým tvarům, však subjektivně působí jako větší zařízení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Po otevření se z přístroje stane pěkně dlouhé "prkno"

S držením můžete mít s menší rukou trochu problém a také se docela brzy dostaví únava zápěstí. Ale asi se neočekává, že by si tímto telefonem někdo psal delší texty. Oceňuji možnost držení v režimu natáčení videa. Úchop jednou rukou je jistý a veškeré ovládání zvládne palec pravé ruky (leváci však budou mít problém).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Několik zajímavých detailů

Právě pro snadné ovládání všech funkcí fotoaparátu a kamery palcem je na boku umístěna miniaturní čtyřsměrná navigační klávesa s potvrzovacím středem. Nemohl jsem na displeji kontrolovat odezvy, ale zdála se být docela „použitelná“. Pod ní je ještě dvojice tlačítek – jedno pro přepínání režimu kamery a fotoaparátu, druhé pro aktivaci přisvětlovací diody. Ovládacím prvkům na pravém boku však dominuje velké tlačítko spouště s prstencem pro nastavení zoomu. Nokia N93 je první fotomobil, který nabízí optický zoom, tedy jako u běžných digitálních fotoaparátů. Až trojnásobné přiblížení scény zajistí optika a nedochází tak ke ztrátě kvality obrazu vinou ořezu nebo softwarové interpolace, jako u digitálního zoomu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kvalitu optiky zaručuje svoji značkou Carl Zeiss • ovládací prvky kamery a fotoaparátu

Na levé straně telefonu nejsou žádná tlačítka, ale najdeme zde slot pro paměťové karty a systémový konektor Pop-port. Obojí je chráněno krytkou. Na spodní straně je okénko infraportu a masivní poutko pro připevnění šňůrky. Horní část přístroje patří mohutné optice, která svůj zrak upírá ze strany telefonu.

Vše v jednom a pořádně

Hlavní klávesnice je díky dostatku prostoru velmi pohodlná. Dvě malá tlačítka ještě najdeme nad displejem. Slouží v režimu videokamery k ovládání levou rukou. Na telefonu dále zaujme hlavní displej s rozlišením QVGA a také malý informační displej na předním krytu. Ten je velmi malý a úzký, ale přesto barevný. Dokáže při nezvyklém rozlišení 128 × 36 bodů zobrazit 65 tisíc barev.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnici tvoří velká, pohodlná tlačítka

Na oficiálních obrázcích je přístroj často vidět sestavený v podobě podélně rozloženého komunikátoru. Ovládání v tomto režimu je značně nepohodlné, protože se palec musí zalomit za hranol optiky, aby dosáhl na hlavní ovládací klávesu. Na rychlé psaní textů rovnou zapomeňte, QWERTY klávesnice tu přece není. Podélně rozložený telefon bude ale dobrý pro sledování videa, možná ještě tak k prohlížení internetu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Držení telefonu jako véčko... • ...a jako komunikátor

Ze zařízení přímo vyzařuje výjimečnost a technická vyspělost. Naše obavy z malého kloubu se ale potvrdily, což je proto trochu ostuda. Prohlíželi jsme si jen nefinální testovací vzorek, takže je na konečné soudy ještě brzy, ale vůle byla velmi, opravdu velmi velká. Nejlépe je to vidět na konci videa.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kloub je podle předpokladů nejslabším konstrukčním článkem celého telefonu

Za jednadvacet tisíc korun dostanete unikátní přístroj sdružující mobilní telefon, přehrávač hudby, přehrávač videa, nástroj pro práci, videokameru, kvalitní fotoaparát a díky Symbianu třeba i navigační systém. Chce to pevnou kapsu, dost peněz a při plném využití zřejmě také nabíječku stále v pohotovosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Chcete mě?

Tip: podívejte se na fotografie a video pořízené Nokií N93. A víte, že byl Nokií N93 natočený celovečerní dokumentární film?

Nokia N93: ve zkratce
cena předběžná 20 000 Kč
rozměry 119 × 56 × 28 mm
hmotnost 180 g
hlavní displej 240 × 320 bodů, aktivní, 262 tisíc barev
udávaná výdrž až 240 h (pohotovost), 300 min (hovor)
komunikace infraport, Bluetooth, systémový konektor, GPRS (třída 10), EDGE (třída 10), 3G, Wi-Fi
paměť 50 MB, paměťová karta: miniSD
operační systém Symbian S60 3rd Edition
adresář sdílená , vícepoložkový, vyhledávání postupným psaním
vyzvánění polyfonní, hlasů, MP3
zprávy SMS (sdílená), T9, MMS, e-mail
multimédia Java, MP3 přehrávač, rádio
fotoaparát 2048 × 1536 bodů, 3,15 Mpx, 3× optický zoom, autofocus, natáčení videa rozlišení VGA
Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů

Diskuze (31) Další článek: GPS telefon se chystá do prodeje

Témata článku: Nokia, Nokia N90, Nokia N93, Nokia N93i, Testovací vzorek, Nefunkční prototyp, Únava, Slabý článek, Mobil, Běžný průměr, Hranatý tvar, Multi, Technická vyspělost, MOBI