Nokia N95 8GB: přízrak mezi mobily (velký test)

Nokia vzala svůj nejlepší mobil a ještě jej vylepšila. Výsledek? Nejlepší mobilní telefon všech dob!

Spider-man jako bonus

K telefonu dostanete dávku příslušenství. Nabíječka minimalistických rozměrů je stejná, jako u předchozího modelu. Dostanete také kabel k připojení k televizi a datový kabel zakončený mini-USB konektorem na straně jedné a klasickým plochým USB na straně druhé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Balení je ozdobeno přebalem s motivy Spidermana • nové je dálkové ovládání na kabelu sluchátek, jinak je příslušenství stejné jako u starší N95

Bohužel stejná zůstala i sluchátka. Ta si v recenzi Nokie N95 příliš chvály nezasloužila a změna barvy přívodního kabelu se samozřejmě na změně zvukových vlastností nijak neprojevila. Sluchátka neznají basy, vysoké tóny jsou leckdy až nepříjemně agresivní. U hudebního telefonu téměř za dvacet tisíc je to trochu ostuda, naštěstí standardní konektor dovoluje použít jakákoli jiná sluchátka. Změnou prošlo dálkové ovládání na přívodním kabelu. To je nyní zcela ploché – sice efektní řešení, ale hmatové rozlišení tlačítek u předchozího modelu je praktičtější.

Dále v krabici najdete nezbytný návod a CD se softwarem. Na krabici je přebal s motivy filmu Spider-man 3 a v paměti telefonu tento film najdete. Optimalizovaný na rozlišení 240 × 320 bodů ve výborné kvalitě. Z paměti ukrojí více než 800 MB, ale můžete ho později pochopitelně smazat. Film je v původním anglickém znění s anglickými titulky. Angličtiny neznalí uživatelé ho tedy pravděpodobně smažou hned.

HSDPA i Wi-Fi

Telefon je kvadrální, tzn. že dokáže pracovat ve všech čtyřech standardních pásmech sítí GSM – 850, 900, 1800 nebo 1900 MHz. V sítích GSM nabízí možnost datových přenosů prostřednictvím GPRS nebo EDGE, obojí ve třídě 11. Telefon si dále rozumí se sítěmi třetí generace UMTS. Kromě videohovorů si můžete užívat rychlých datových přenosů a to až do rychlosti 3,6 Mb/s. Za to telefon vděčí technologii HSPDA. U nás ji nabízí O2, ale zatím pouze do maximální teoretické rychlosti 1,8 MB/s.

Datové přenosy lze využívat v mnoha aplikacích přímo v telefonu, nebo jako internetové připojení k počítači. Připojení zajistí program Nokia PC Suite. Nic nemusíte nastavovat, stačí kliknout na ikonu Připojení k internetu. Podobné sympatie si získá samotný telefon – podle údajů na SIM kartě zjistí, s jakým operátorem má tu čest a podle toho nastaví všechny potřebné datové profily.

Přehledný a léta vylepšovaný software Nokia PC Suite umožňuje kromě připojení také synchronizaci telefonu s počítačem a její podrobné nastavení, procházení paměti telefonu a paměťové karty, kompletní zálohu paměti telefonu, instalaci aplikací do telefonu, editaci adresáře, tvorbu a posílání zpráv přímo z počítače nebo také aktualizaci firmwaru telefonu. Je tu také možnost rychlého stažení obrázků z telefonu a aplikace pro nahrávání hudby do telefonu. Z uživatelského hlediska mi přijde ale daleko pohodlnější a rychlejší využívat připojení Mass Storage.

S počítačem lze telefon propojit buď USB kabelem nebo bezdrátově prostřednictvím Bluetooth či infraportu. Při připojení kabelem se telefon nenabíjí, to dokáže jen nabíječka.

Málem bych zapomněl na Wi-Fi – nejrychlejší možné bezdrátové datové propojení telefonu s okolím. Rovnou na pohotovostním displeji najdete volbu pro rychlé vyhledání Wi-Fi sítě v okolí. To se hodí, pokud rádi využíváte volných Wi-Fi sítí v restauracích apod. Nemusíte hledat nastavení v nabídce, stačí si vybrat síť a připojit se bez složitého nastavování. Telefon jinak sítě v okolí prozkoumává sám a když najde nějakou známou, automaticky se k ní připojí. Automatické skenování sítí však můžete vypnout a trochu tak šetřit energii v akumulátoru. V nastavení Wi-Fi připojení najdete volbu režimu (infrastruktura/Ad-hoc) nebo také možnosti zabezpečení (WEP, WPA/WPA2).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon skenuje sítě v okolí • připojen do sítě DAP • skenování lze nastavit nebo vypnout

Pod vládou Symbianu

Telefonu vládne operační systém Symbian s plným označením Symbian 9.2 S60 3rd Edition, Feature Pack 1. V pohotovostním stavu jsou vidět klasické provozní informace a prvky aktivního pohotovostního režimu (ikony rychlého spouštění, výpis z agendy atd.). Pokud je aktivní pohotovostní režim zapnutý, slouží směry navigační klávesy k procházení prvků na ploše. Pokud je vypnutý, můžete jednotlivým směrům nastavit libovolné funkce pro rychlé spuštění. Vzhledem k tomu, že se do nabídky vstupuje zvláštním tlačítkem, je možné libovolnou funkci nastavit také potvrzovacímu středu. Dále je možné v pohotovostním režimu nastavit funkce kontextovým tlačítkům.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aktivní pohotovostní režim • hlavní nabídka

Podobu uživatelského prostředí lze změnit prostřednictvím grafických schémat. Jsou povedená a rozhodně hezčí než nafialovělé variace u původní N95.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nová grafická témata jsou sice poněkud jednotvárná, ale celkem povedená

Nabídka nastavení nabízí velké množství modifikací. Velmi užitečná je možnost změny velikosti písma ve třech úrovních, zcela „překopat“ můžete hlavní nabídku a to i v hlubších úrovních. Hlavní nabídka může být ikonová nebo ve formě seznamu, animace ikon lze vypnout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka v podobě matice • a v podobě seznamu • ukázka možností nastavení

Do hlavní nabídky se vstupuje speciálním tlačítkem vlevo od navigační klávesy. Když jej chvíli podržíte, zobrazí se vertikální seznam spuštěných aplikací na pozadí. Při procházení nabídky poznáte spuštěnou aplikaci (nebo složku, v níž je spuštěná aplikace) podle modrého kroužku zobrazeného vedle příslušné ikony.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na pozadí máme spuštěn adresář, webový prohlížeč a něco ve složce Aplikace • přepínání mezi aplikacemi

Témata článku: Nokia, , , HTC Tytn, HTC Tytn II, Nokia N95, Nokia N95 8GB, Nokia N-Gage, Nabízené slovo, Roční licence, Test, Video & AMP, Přední plocha, Stejný balík, Původní nokia, Velký test, Chronologický seznam, Velká vnitřní paměť, Okolní rámeček, Spiderman, MOBI, Kompletní obsah, Informační web, Nastavení účtu, Celková tloušťka