Nokia N95 8GB: přízrak mezi mobily (velký test)

Nokia vzala svůj nejlepší mobil a ještě jej vylepšila. Výsledek? Nejlepší mobilní telefon všech dob!

Telefonování běžné, obrazové i internetové

Z Nokie N95 můžete volat třemi způsoby – klasicky v síti GSM, přes internet nebo i s obrazem v síti třetí generace. Hovor se ohlásí zvoněním, které může být polyfonní (64 hlasů), ve formě zvukového souboru (MP3, AAC, AMR, RealAudio, WAV) nebo vibrační. Vibrace lze samozřejmě kombinovat se zvukem. Navíc začne blikat podsvícení displeje. Způsob vyzvánění, melodie i filtrování hovorů lze měnit v rámci vyzváněcích profilů. Přepínání se nejrychleji prování klasicky prostřednictvím vypínacího tlačítka.

03.png 04.png 05.png
Vyzvánění • průběh hovoru • kontextová nabídka hovoru

Při vyzvánění se na displeji zobrazí jméno, číslo a miniatura volajícího. Škoda, že je tento obrázek jen velmi malý. Hovor lze přijmout vysunutím telefonu, ale je zajímavé, že ho zasunutím již nezavěsíte. Hovory můžete vyřizovat se zavřeným telefonem zcela běžně, přijímat je můžete zeleným tlačítkem. Pokud s dotyčným zrovna nechcete hovořit, můžete vyzvánění ztlumit, hovor odmítnout nebo odmítnout s následným doručením textové zprávy (např. „Teď nemohu hovor přijmout, zavolám později.“). V průběhu hovoru máte možnost pracovat s ostatními funkcemi telefonu. Můžete se například podívat do kalendáře nebo spustit diktafon a tím hovor nahrát (délka nahrávky max 1 hod).

01.png 02.png 15.png 16.png
Nastavení hovorů • nastavení vyzváněcích profilů

Videohovor nepřináší nic nového. Můžete měnit kamery, přibližovat obraz anebo jej zakázat a v nastavení zvolit obrázek, který se protistraně místo vás zobrazí.

Komunikaci prostřednictvím internetu oceníte při dostupnosti Wi-Fi sítí. Nastavení účtu internetového telefonu a profilu SIP může být pro začínajícího uživatele složité. Ale partnerem Nokie pro VoIP služby je poskytovatel Volný a ten nabízí na svých stránkách možnost odeslání konfigurační SMS přímo do vašeho telefonu.

16.png 17.png
Nastavení internetového telefonu

Pokud máte raději na telefonování přes internet Skype, nenastavujte SIP profily, ale nainstalujte si freewarovou aplikaci Fring. Sice nebudete mít internetové volání zabudované přímo v systému telefonu, ale budete mít Skype se vším všudy ve svém mobilu.

Telefonní seznam

Adresář nabízí symbianovou klasiku. Jeho kapacita je omezená pouze sdílenou pamětí a k jednotlivým jménům můžete zadat velké množství položek. Typů jsem napočítal 46, ale můžete přidávat i více typů stejného druhu. Vše se přitom synchronizuje s Outlookem nebo Lotus Notes. Adresář je jednoduchý, řádkový. Řadit jej můžete podle jména nebo příjmení, jak jste zvyklí.

V adresáři se vyhledává postupným psaním jména. Telefon chytře filtruje vyhledané položky jak podle příjmení, tak podle křestního jména. Chybí mi ale možnost vyhledávání podle firem a vadí mi, že musím ctít diakritiku. A tak když chci najít kontakt začínající na Š, musím klávesu 7 stisknout sedmkrát.

10.png 11.png 12.png 13.png 14.png
Adresář: prohlížení • hledání • náhled na kontakt • editace • skupiny

Nezapomínejme na možnost volby hlasem. Není nutné zadávat hlasové jmenovky jednotlivým kontaktům, protože telefon umí hlas rozeznat a příkaz porovná s tím, co najde v adresáři. Pokud zřetelně vyslovíte celé jméno a příjmení, úspěšnost správné volby je takřka stoprocentní. Pro nejčastěji volaná čísla se hodí klasická rychlá volba.

Kontakty je možné třídit do skupin. Jde to rychle, jen zaškrtáváte ze seznamu ty, které do skupiny patří. Skupinám lze nastavovat specifickou vyzváněcí melodii nebo podle nich filtrovat hovory. Seznam kontaktů na SIM kartě je veden zcela odděleně a dostanete se do něj přes kontextovou nabídku.

Zprávy od textovky po e-mail

Textových zpráv můžete přijímat kolik chcete, omezeni jste pouze sdílenou pamětí. Ve složce vidíte odesílatele zprávy a ve druhém řádku drobnějším písmem začátek zprávy. SMS a MMS jsou vedeny ve společné složce, e-maily zvlášť. Zvláštní složku mají také doručenky textových zpráv

18.png 19.png 20.png 21.png 06.png 
Nabídka zpráv • volba nové zprávy • složka přijatých zpráv • čtení textové zprávy • psaní textovky

Při psaní zprávy máte k dispozici odpočet včetně informace o počtu použitých dílčích zpráv. Pokud budete psát se zapnutým slovníkem T9, bude toto počítadlo rychle naskakovat. Slovník totiž píše s českou diakritikou a tak se zprávy zkracují. Slovník je ale učenlivý a pokud nabízené slovo třikrát po sobě opravíte, bude vám na první pozici nabízet právě vámi zvolené slovo. Takto lze slovník postupně naučit psát slova bez diakritiky. Ta jsou totiž zpravidla nabízena na dalších pozicích, takže jejich výběr zase tolik nezdrží. Až budete psát slovo počtvrté, už bude bez háčků a čárek. Trochu krkolomný způsob, ale pro časté pisatele by mohl být přínosem.

V jedné MMS dokáže Nokia poslat až 300 kB dat. Tvorba je jednoduchá – vyberete příjemce, zapíšete předmět, zvolíte obsah anebo jej nově vytvoříte, ať už se jedná o fotku, video nebo nahrávku. Doplníte textem a můžete odeslat. Kdo si chce trochu pohrát, ten může využít funkce Prezentace, kde lze tvořit vylepšené stránky MMS s barevným podkladem apod.

08.png 07.png 
Tvorba MMS • funkce prezentace 

Nokia N95 8GB dokáže obousměrně pracovat s e-maily a přílohami. Podporuje schránky typu POP3 a IMAP4, pro posílání zpráv se používá protokol SMTP. V nastavení lze vybrat, jestli se mají stahovat kompletní e-maily i s přílohami, pouze záhlaví nebo kompromis: prvních X kilobajtů každé zprávy. Navíc lze stahování omezit na určitý počet posledních zpráv. Telefon může nové e-maily kontrolovat pravidelně. Zvolíte, jestli pouze v domácí síti nebo i v roamingu, vyberete dny, hodiny ve dni (od–do) a interval kontroly (každých 30 min až 6 h).

22.png 23.png 24.png
E-maily • čtení • nastavení automatického stahování

E-mailový klient přečte snad vše: zprávy s českou diakritikou, zpracuje HTML e-maily, ukáže a uloží přílohy. Díky podpoře kancelářských formátů si prohlédnete třeba i přílohu s tabulkou Microsoft Excelu. Podobně lze s Nokií N95 e-maily i posílat.

Témata článku: Nokia, , , HTC Tytn, HTC Tytn II, Nokia N95, Nokia N95 8GB, Nokia N-Gage, Mobil, Velký test, Test, Nabízené slovo, Rychlé vyhledání, Oblíbený web, Nastavení účtu, Textový popisek, Přední plocha, Kosmetický rozdíl, Původní nokia, Mez, Stejný balík, Inteligentní Zámek, Spider-Man, Chronologický seznam, Spuštěná aplikace