Nokia N95: na prahu dokonalosti (mega test)

Nejpodrobnější český test Nokie N95 – telefonu s nejlepší výbavou na trhu. Všechny funkce pečlivě otestovány! 6× video!

E-maily: nic nového

Nokia N95 dokáže obousměrně pracovat s e-maily a přílohami. Podporuje schránky typu POP3 a IMAP4, pro posílání zpráv se používá protokol SMTP. Nastavení přístupu ke vzdálené schránce je jednoduché, probíhá stejně jako na počítači; v nabídce najdete už předdefinovaný účet na seznam.cz. Stačí při prvním přihlášení vyplnit uživatelské jméno a heslo a e-mail funguje.

22.png 23.png 24.png
E-maily • čtení • nastavení automatického stahování

V nastavení lze vybrat, jestli se mají stahovat kompletní e-maily i s přílohami, pouze záhlaví nebo kompromis: prvních X kilobajtů každé zprávy. Navíc lze stahování omezit na určitý počet posledních zpráv. Telefon může nové e-maily kontrolovat pravidelně. Zvolíte, jestli pouze v domácí síti nebo i v roamingu, vyberete dny, hodiny ve dni (od–do) a interval kontroly (každých 30 min až 6 h).

E-mailový klient přečte snad vše: zprávy s českou diakritikou, zpracuje HTML e-maily, ukáže a uloží přílohy. Díky podpoře kancelářských formátů si prohlédnete třeba i přílohu s tabulkou Microsoft Excelu. Podobně lze s Nokií N95 e-maily i posílat.


Organizace času, Office, Internet

plusy: vylepšený budík • propracovaný kalendář • bezproblémová synchronizace • prohlížeč Office a PDF dokumentů • výborný webový prohlížeč

minusy: jednoduchý úkolovník • Office dokumenty není možné editovat

Snad by stálo za to napsat do Vatikánu, že se stal zázrak – Nokia vylepšila budík u symbianového smartphonu! Opět je to jedna z inovací Feature Packu 1. Nový budík vás vzbudí každý den ve stejnou dobu nebo pouze ve všední dny, případně ve zvolený den v týdnu s týdenním opakováním. A takových budíků si můžete nastavit hned několik. Kromě času a opakování jim můžete nastavit i libovolný textový popisek, takže lze budík úspěšně provozovat místo upomínek v kalendáři.

01.png 02.png
Budík je konečně pořádný

Organizace času a kancelář
budíkano
opakovaný budíkano
buzení při vypnutém mobiluano
kalendářano
paměť pro událostisdílená
zadání opakovaných událostíano
upomínkyano
vlastní zvuk upomínkyano
úkolovníkano
poznámkyano
synchronizaceano
prohlížeč Office dokumentůano (bez editace)
prohlížeč PDFano
diktafonano
max. délka jedné nahrávky1 hod
kalkulačkaano
minutkane
stopkyne
převodník měn nebo jednotekano
paměť na kódyne

Jsem jeden z mála, kterému však vyhovoval budík starý, neopakovaný. Vstávám totiž pokaždé v jinou dobu, často si budík ani nenařizuji. Pro podobně „jednorázové“ uživatele zůstal zachován i starý jednoduchý budík, který se nyní jmenuje Rychlé buzení a nastavíte u něj jenom čas.

Pokud telefon vypnete, budík vás přesto vzbudí. Dokonce je natolik inteligentní, že se vás po potvrzení zeptá, zda si přejete telefon zapnout.

Na kalendář se dá dívat v měsíčním, týdenním nebo denním pohledu. Jeden z nich můžete nastavit jako standardní. V měsíčním zobrazení jsou dny s událostmi vyznačeny malým růžkem, po najetí se ukáže v horní části okénko s popisem události. To platí i pro týdenní zobrazení, kde už jsou události vidět jako různě dlouhé proužky v časové ose. Denní pohled zobrazí chronologický seznam událostí.

03.png 04.png 05.png 06.png
Kalendář a úkolovník

Když přidáváte novou položku, máte na výběr ze čtyř typů: schůzka, poznámka, výročí a úkol. Zadáte předmět, případně místo, termín a čas upozornění. Položky v kalendáři se mohou opakovat: každý den, týden, dva týdny, měsíc nebo rok. Nokii stále chybí možnost opakování úkolů a nelze jednoduše nastavit připomenutí, že máte někam zavolat (rovnou s číslem, které se dá vytočit).

Více než upomínky v kalendáři využívám úkolovník a tak mě mrzí, že ten je trochu odbytý. Je součástí kalendáře. Úkolům lze zadat prioritu a připomenutí. K dispozici jsou také jednoduché textové poznámky bez připomenutí – ty už jsou vedeny zvlášť.

08.png 09.png
Poznámky

Kalendář, úkoly i poznámky lze rovněž synchronizovat s Microsoft Outlookem. V pořádku se přenese termín, předmět, opakování a dokonce i místo a poznámka.

Neupravíš

V nabídce kancelářských funkcí dále najdeme Záznamník. Nahrávání již není omezeno na pouhou minutu, jak tomu bylo v minulosti, ale na hodinu. V nastavení můžete zvolit kvalitu nahrávky a místo, kam se má ukládat (vnitřní paměť nebo karta). Dále je tu kalkulačka – zvládá i odmocniny a má paměť, ale vědecké funkce od ní nečekejte.

07.png 10.png
Nabídka kancelářských funkcí

Máme tu praktický převodník měn a jednotek, zkusit můžete i čtečku čárových kódů. S tou jsem se poprvé setkal u modelu N93 a její smysl mi unikl. Především je téměř zázrak, pokud nějaký kód přečte a poté nastává otázka, k čemu je to vlastně dobré.

11.png 12.png 13.png 
Prohlížení Office dokumentů

To daleko praktičtější jsou prohlížeče Office a PDF dokumentů. Aplikace QuickOffice zvládne otevřít soubory Wordu, Excelu i PowerPointu. Můžete si číst a prohlížet, ale editace bohužel možná není. Velká škoda. PDF soubory otevře mobilní symbianová verze Adobe Readeru. Samozřejmě můžete dokumenty prohlížet na šířku displeje.

14.png 15.png
Jde to i s displejem naležato

Dále je k dispozici užitečná aplikace Zip. Když vám přijde e-mailem zabalený dokument, dostanete se k němu. Také naopak můžete zabalit své dokumenty přímo v telefonu.

S internetem všude

Internetový prohlížeč už známe ze starších modelů. Je prostě výborný. Poradí si i s graficky složitějšími weby, se skripty, dokáže si pamatovat formulářová data, pracuje s cookies, poradí si s javou a velmi pohodlně se ovládá. Na stránce se pohybujete kurzorem, který se přichytává k odkazům. Při rychlém pohybu po stránce se automaticky zobrazí okénko s náhledem, v jaké části stránky se zrovna nacházíte. Při návratu o stránku zpět se názorně zobrazí náhledy na dříve navštívené stránky.

50.png 51.png
Internetový prohlížeč • rychlé procházení s navigačním oknem

Pokud jste v dosahu Wi-Fi nebo HSDPA, oceníte rychlost prohlížeče. V případě GPRS spojení pak jeho úspornost. Z hlediska datové úspory je na tom ovšem Opera Mini o něco lépe.

Samozřejmostí je možnost prohlížení webu na šířku displeje a uložení oblíbených stránek do záložek. Záložky je pak možné synchronizovat s prohlížečem v počítači. Nokia PC Suite mi kromě Exploreru nabídla i Firefox, zřejmě bude podporovat i Operu, ale tu ve svém počítači nemám nainstalovanou.

52.png 53.png
Prohlížení s displejem naležato

Narozdíl od svých starších sourozenců je Nokia N95 celkem stabilní a nemá problém s nedostatkem paměti. Výjimkou je ale situace, kdy se probíráte nějakými většími weby. Hláška „Paměť je plná, ukončete některé aplikace“ dřív nebo později přijde.

U starších modelů se symbianem třetí edice byly v nabídce prohlížeče internetu dva – jeden se jmenoval Web a druhý Služby. Důvod byl prostý – webový prohlížeč si neporadil s wapovými stránkami a proto byl k dispozici ještě prohlížeč starší, který to uměl. V N95 je prohlížeč jediný, který zvládne všechno.

Témata článku: Nokia, , HTC P4350, Nokia 6300, Nokia N73, Nokia N73 Music Edition, Nokia N80, Nokia N93, Nokia N93i, Nokia N95, Nokia N95 8GB, Sony Ericsson P990i, Užitečný software, Fyzické rozlišení, Opětovné spuštění, Oblíbená aplikace, Běžný hovor, Inteligentní Zámek, Užitečná maličkost, Roční licence, Úprava obrázků, Podstatný detail, Noční záběr, Web Archiv, Chybějící pixel