Nokia N95: stále nový mobil (zkušenosti)

Nokia N95 po devíti měsících ostrého nasazení. V jakém je stavu? V čem je dobrá a co by naopak stálo za vylepšení?
Kapitoly článku

Řekněte si…

Telefon se chlubí dvojicí stereofonních reproduktorů. Nicméně ve srovnání třeba s takovou Nokií 6300 není hlasitý zvukový projev telefonu nijak oslnivý. Zvuk zmiňované 6300 je plnější a lze v něm slyšet i basy, což u Nokie N95 nehrozí. Na hlasitost vyzvánění, stejně tak na hlasitost sluchátka, si nemohu stěžovat.

03.png 04.png 05.png
Vyzvánění • průběh hovoru • kontextová nabídka hovoru

Vyzváněcí profily jsou už standardní součástí každého lepšího telefonu, ale přesto je připomenu. U N95 je snadno přepínám prostřednictvím vypínacího tlačítka a automaticky se mění podle připojeného příslušenství. Jeden z profilů se mi automaticky aktivuje po připojení bluetoothového sluchátka a mám u něj nastaveno hlasité vyzvánění s vyslovením jména volajícího – ideální řešení do auta. A právě v autě jsem si zvykl na možnost hlasového vytáčení - telefon rozeznává hlas a nemusíte ho učit jednotlivé povely. V praxi to ale znamená, že se tak trochu musíte učit povely sami. Chce to mluvit zřetelně a dostatečně nahlas. Pokud si telefon není jistý, přečte vám postupně jména, která našel, a vy si vyberete to správné.

09.png
Protokol volání

Telefonní seznam je výborný především v tom, že vyhledává jak ve jméně, tak i v příjmení. Vadí mi však, že musím zadávat jméno včetně diakritiky, což mnohdy zdržuje. Kontakty přitom synchronizuji s počítačem a nechci je udržovat bez diakritických znamének. Využívám třídění do skupin, a to především pro nastavení odlišných vyzváněcích melodií pro soukromé a pracovní hovory. Skupiny bych rád využil i pro filtrování hovorů, čehož však využívám jen velmi výjimečně. V nastavení je totiž k dispozici volba pro povelení hovorů určité skupiny s tím, že ostatní hovory jsou zakázány. Uvítal bych to přesně naopak, abych mohl nastavit, která skupina se mi nedovolá.

10.png 11.png 12.png 13.png 14.png
Adresář: prohlížení • hledání • náhled na kontakt • editace • skupiny

Nejčastěji volené kontakty mám na rychlé volbě – stačí déle podržet dané tlačítko a volá se. K několik jsem si také přiřadil fotku, nicméně ta se zobrazí jen jako velmi malý náhled, čímž se trochu vytrácí význam snadné a rychlé identifikace volajícího.

S telefonem jsem absolvoval i několik konferenčních a videohovorů. Vše funguje jak má, ovládání nadstandardních funkcí během hovorů je intuitivní. Neměl jsem potřebu telefonovat přes internet, a tak v této oblasti mohu pouze odkázat na své dřívější testování.

Stále neposlušná T9

Zpočátku jsem si do telefonu stahoval e-maily. Používal jsem k tomu výbornou aplikaci ProfiMail umožňující mnoho podrobných nastavení a protokol IMAP4. Jenomže množství příchozích e-mailů a už mě od správy přes mobil odradilo. Navíc mám k dispozici notebook, se kterým vše vyřídím pohodlněji a rychleji. Vestavěného poštovního klienta v mobilu však používám k obsluze soukromého e-mailového účtu, kam mi chodí jen pár e-mailů týdně. Jednou denně mám nastavenou automatickou aktualizaci a vím, že žádný vzkaz od kamarádů nepřehlédnu.

18.png 19.png 20.png 21.png
Nabídka zpráv • volba nové zprávy • složka přijatých zpráv • čtení textové zprávy

Textové zprávy jsem si zvykl psát krátké a moc jich nenapíšu, tak mě zkracování při psaní se slovníkem T9 příliš netrápí. Ale už z principu mi vadí, že nemohu diakritiku deaktivovat. Výborně jsou zpracovány doručenky – po odeslání zprávy jen problikne, že zpráva dorazila a poté se archivuje ve zvláštní složce.

06.png 
Psaní textovky

I na multimediální zprávu jednou za čas dojde. Editor většinou otevírám přímo z prostředí fotoaparátu nebo z galerie za účelem odeslání fotky. Dopsat text už je hračka.

22.png 23.png 24.png
E-maily • čtení • nastavení automatického stahování

Outlook v kapesním balení

Přestože jsem dlouholetým zastáncem radiobudíku, už mě také probouzí mobil. Důvodem kupodivu není inovacesymbianového budíku, ale paradoxně flexibilita toho původního. Vzhledem k tomu, že vstávám každý den v jinou dobu, oceňuji velmi rychlé nastavení času buzení pro další den a jsem vděčný, že se budík automaticky neohlásí ve stejnou dobu i pozítří. Nicméně v Nokii N95 už nechybí ani takový opakovaný budík.

01.png 02.png
Budík je konečně pořádný

Organizaci času mi zajišťuje Outlook v počítači, který má ale díky synchronizaci svého dvojníka v telefonu. Telefon s počítačem synchronizuji prostřednictvím Bluetooth a to zcela automaticky. Jakmile se s telefonem přiblížím k počítači, dojde k synchronizaci, aniž bych musel něco potvrzovat. Tím mám zajištěna stále čerstvá data v telefonu.

Synchronizace pracuje výborně a software Nokia PC Suite nabízí pokročilé možnosti nastavení, jako je například zmiňovaná automatizace celého procesu. Argumentace uživatelů přístrojů s Windows Mobile o bezproblémové synchronizaci zde vyjde do prázdna. Nokia správně synchronizuje podrobnosti ke kontaktům i poznámky v upomínkách, automaticky a spolehlivě. Na PC Suite dále využívám možnost odesílat zprávy přímo z počítače.

03.png 04.png 06.png 
Kalendář

Na kalendáři v telefonu mi nejvíc vadí, že vypisuje seznam úkolů vždy v aktuální den. Tím nemyslím upomínky, ale úkoly bez časového určení, které mám v Outloooku vedeny odděleně ve složce úkolů. U většiny telefonů jsou rovněž vedeny odděleně, ale u Symbianu se řadí na konec upomínek pro daný den a působí to pak trochu nepřehledně. Jinak je správa času řešena výborně. K základnímu přehledu používám měsíční náhled a u vybraného dne pak vyskočí bublina se stručným seznamem upomínek (zde bez úkolů). Zadání nové upomínky probíhá rychle, jen bych ocenil automaticky přednastavený alarm, který vždy musím nastavovat zvlášť.

08.png 09.png
Textové poznámky

S počítačem se mi synchronizují i textové poznámky. Z kancelářských funkcí občas dojde řada na kalkulačku, která by si zasloužila trochu lepší ovládání funkcí. Ale kdyby mi to moc vadilo, mohu si doinstalovat spoustu jiných kalkulaček. Občas se hodí i záznamník, u kterého jsem ocenil dobrou citlivost a lze jej použít i místo běžného diktafonu.

Internet všude

Abnormálně využívám internetový prohlížeč. Doma mám Wi-Fi síť a tak si ráno ještě v posteli prolítnu Živě a MobilManii, u snídaně si přečtu zprávy a když se chci podívat na televizních program, zvolím jen příslušný odkaz a vidím seznam právě vysílaných pořadů. Pokud jsem v dosahu Wi-Fi nebo prohlížím textové weby, používám vestavěný prohlížeč. Na náročnější weby prohlížené v terénu Operu Mini, protože je daleko méně náročná na datové přenosy. U Opery Mini mi však vadí, že musím opakovaně povolovat přístup aplikace k datovým přenosům a občas se načítání dat „kousne“. Ale prohlížeč Nokie je také výborný a poradí si s většinou webů.

50.png 51.png 52.png 53.png
Internetový prohlížeč • rychlé procházení s navigačním oknem • prohlížení s displejem naležato

Možnosti datového připojení jsou výborné, ale pořád postrádám automatické přepínání podle priority (pokud je v dosahu Wi-Fi, tak Wi-Fi, jinak mobilní). Takto musím při každém přístupu na internet vybrat přístupový bod nebo jednotlivým aplikacím vybrat jeden výchozí.

Témata článku: Nokia, , , HTC Tytn, HTC Tytn II, Nokia N95, Nokia N95 8GB, Speciální software, Mobil, Pracovní hovor, Skvělá hra, Rychlé procházení, Nov, Skvělá hračka, Velká paměť, Skvělá kombinace, Zkušenost, Snídaně, Dvojník, Automatické spouštění, Nový mobil, Kodi, MOBI, Základní pohled