Nokia ohromila Evropu zcela novým véčkem!

Nové kovové véčko Nokie je velmi luxusním doplňkem vrstvy nad deset tisíc. Nejde sice o tak prestižní záležitost jako Vertu, nicméně véčkové provedení se v nabídce této finské firmy objevuje vůbec poprvé.

Nová Nokia 8580 celé redakci vyrazila dech. Nokia se poprvé v Evropě ukázala s mobilem, který má véčkovou koncepci, a to rovnou v celokovovém provedení. Ani nechtějte vidět tu bitku, která se strhla, když k nám mobil dorazil. O tom, jak si naší redakce Nokia váží, svědčí i fakt, že zásilka dorazila přímo ze sídla vedení ve Finsku.

Protože na 8580 není ani kousek plastu, není divu, že je mobil hodně těžký - přesné údaje výrobce zatím nejsou k dispozici, nicméně při vážení na kuchyňské váze se ukázala hodnota 189 gramů včetně kovového řetízku na krk. Není to málo, ale za výlučnost se platí.

 

V zavřeném stavu připomíná mobil vajíčko, což ale není na škodu věci, spíše naopak. Luxusní povrch z leštěného kovu pak celému mobil dodává punc jedinečnosti. Není tajemstvím, že mobil nebude pro každého, základní cena činí pěti tisíc eur a zvyšuje podle toho, jaké doplňky si necháte dodělat - zlato či drahokamy vaši prestiž ještě zvýší.

 

Po otevření mobilu se naskytne nevídaný pohled - mobil nemá klávesnici! Dlouho nám trvalo, než jsme na způsob ovládání přišli. Mobil se totiž ovládá výhradně hlasovými povely. Systém rozpoznávání hlasu je velmi povedený, má téměř stoprocentní úspěšnost. Vzhledem k chybějící klávesnici je to ale nutnost.

Nokia 8580 se může chlubit opravdu velkým displejem. Je sice černobílý, nicméně k provedení mobilu se výborně hodí. Písmo je dostatečně velké, aby s ním neměli problém ani starší lidé. Pokud zrovna s mobilem nepracujete, zobrazí se spořič displeje s digitálními hodinami, které jsou vidět na obrázku.

 

Mobil nemá žádné menu, protože všechny funkce ovládáte přímo hlasem. Příkazy jsou uvedeny v manuálu a pro perfektní zvládnutí mobilu je nutné se je všechny naučit zpaměti. Nová čísla či textovky samozřejmě diktujete a příchozí SMS si můžete nechat mobilem i přečíst. Syntéza hlasu je dokonalá, uslyšíte jemný hlas mladé dívky s erotickým nádechem.

 

Mobil je vybaven všemi myslitelnými funkcemi, od Bluetoooth až po rádio - to samozřejmě hraje nahlas. Protože mobilu chybí jak datový konektor, tak konektor pro nabíječku, probíhá nabíjení pomocí externí nabíječky - musíte vyjmout baterii a vložit ji do ní. Bohužel, během té doby nemůžete volat, data z mobilu se ale neztratí, 8580 má záložní baterii.

Na podrobnější recenzi mobilu si budete muset bohužel počkat, protože odhalit všechna jeho tajemství bude trvat déle, než je běžné u normálního telefonu. Už nyní ale mohu s klidem prohlásit tento mobil za to nejlepší, co jsem kdy držel v ruce. Bez výhrady.

Přeji hezkého Silvestra a rada pro dnešní půlnoc: neberte nás tak vážně.

Diskuze (59) Další článek: Stále on-line s VeriChatem

Témata článku: Nokia, Nov