Nokia Oro: hra na luxus [recenze]

Luxusních telefonů je na trhu jako šafránu. Pozlacená Nokia tak doslova září v nabídce, její funkce však již známe. Jde o překabátěnou C7.

Nokia má s výrobou luxusních verzí svých telefonů dlouholeté zkušenosti. Kdysi patřily ty nejdražší a nejstylovější telefony do osmitisícové řady, namátkou připomeňme třeba modely Sirocco, Arte nebo elegantní skleněnku Luna. Po delší odmlce finský výrobce připravil nového zástupce této kategorie, model Oro. Jak už ale dnes bývá obvyklé, nejde o zcela svébytný model. Jako základ posloužila osvědčená symbianová dotykovka Nokia C7.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klíčové vlastnosti:

  • tvary a funkce převzaté z Nokie C7
  • hodnotnější materiály (zlato, safír, kůže)
  • od začátku prodeje Symbian Anna

Hlavní nedostatky:

  • některé plastové části zbytečně sráží luxusní pocit z telefonu
  • jen málo změn a osobitosti proti Nokii C7
  • vysoká cena

Nokia Oro
Nokia OroNokia Oro je luxusní variantou symbianového modelu C7, s nímž má shodný vzhled i výbavu. Model Oro má však konstrukci pokrytou osmnáctikarátovým zlatem, od čehož se odvíjí vysoká cena.rozměry a hmotnost: 117 × 57 × 12 mm, 132 g
displej: 3,5'', AMOLED, 360 × 640, kapacitní
sítě: GSM (čtyři pásma), WCDMA (pět pásem), GPRS (107|86 kb/s), EDGE (296|237 kb/s), HSPA (10,2|2 Mb/s)
konektivita: USB, Wi-Fi, Bluetooth, 3,5mm jack
paměť: 8 000 MB, 256 MB RAM, microSDHC
baterie: 1 200 mAh, procesor: ARM1176 680 MHz
hardware: GPS, digitální kompas, akcelerometr
operační systém: Symbian Anna
fotoaparát: 8Mpx (3 264 × 2 448), video (1 280 × 720), dvoudiodový blesk
74%
hardware
97%
software
katalog
cena: 25 000 Kč

Limitovaná edice Oro přichází v barevném provedení černo-zlaté a bílo-zlaté, vždy záleží na barvě plastů a doplňkové kůže na zadním krytu. Zlato se třpytí po obvodu mobilu, pod zadním krytem najdeme potvrzení ryzosti použitého 18karátového zlata. Jako funkční doplněk slouží přibalené luxusní handsfree Nokia J. Součástí balení je i poučná brožura o použitých materiálech, zlaté tvary Ora pak můžete leštit přiloženým ubrouskem.

Zlato, kůže, safír

Zkušení uživatelé odhalí jednoznačnou podobnost Nokií Oro se sesterskou C7 na první pohled. Od známějšího modelu bez hardwarové QWERTY klávesnice luxusní Oro zdědila konstrukci i veškerou funkční výbavu včetně operačního systému Symbian Anna. Co je na konstrukci ještě výjimečného? Kromě zmíněných zlatých doplňků a jemnou kůží potaženého krytu baterie tu máme broušené safírové sklíčko v podání hlavní funkční klávesy. Safír má podle materiálů od Nokie hustotu 3,98 g/cm3 a bod tání 2 500 stupňů. Pro pořádek dodávám, že i obě postranní „sluchátkové“ klávesy svítí slabým bílým světlem. Funkční tlačítko umí tradičně „dýchat“, takže se indikují poblikáváním nové události.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ve zlatě jsou vyvedena veškerá boční tlačítka včetně posuvníku, stejně jako u C7 nejsou nijak podsvícena. Při porovnání technických parametrů neujde fakt, že Oro proti C7 ztěžkla o 8 gramů. Že by šlo o přesnou hmotnost použitého zlata? Zadní kryt Nokie Oro pokrývá kůže. Má přirozené vzorkování a velmi příjemnou vůni. Podle Nokie se nazývá Caledonian Vienna Enhanced a údajně pochází z nejlepších plemen skotu severní Evropy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Použití kůže na zadním krytu vyžadovalo drobné přepracování fixačního mechanismu. Na Nokii Oro zadní kryt působí nepřirozeně, jakoby odstává. V praxi to až tolik nevadí, vůle ani vrzání se neprojevuje. I tak ale máme připomínku. Na místě drží kryt pouze sedm malých plastových nožiček. Už malý pád může způsobit jejich zlomení. Od telefonu prémiové kategorie bychom rozhodně očekávali kvalitnější upevnění zadního krytu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Horní část konstrukce se díky 3,5mm jacku hodí pro připojení sluchátek, pod krytkou se schoval microUSB konektor nabíječky a datového kabelu, doprovází jej drobná bílá dioda. Zadní kryt se rovněž dočkal zlatého tónu, a to v oblasti čočky fotoaparátu a dvojice LED diod. Nad odolností proti poškrábání můžeme po krátkém testu jen spekulovat, ovšem už vzorky vykazovaly drobné rýhy ve zlatě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Čelní straně opět dominuje dotekový kapacitní AMOLED displej o velikosti úhlopříčky 3,5", drobná kolečka poskytují výhled přední kameře, světelnému čidlu a senzoru přiblížení. Také úprava rozmístění těchto prvků ve spojení s provedením mřížky reproduktoru se mírně odlišuje od C7. Hardwarová tlačítka pro hovory se dají ignorovat, Symbian Anna podporuje plnohodnotné ovládání přes displej.

Tradiční výbava

Zlatý odstín se rozlil i v prostředí Symbianu Anna. Standardně tak v nabídce motivů majitelé objeví dvojici Dark a Light, které kopírují odstíny konstrukce. Poněkud ponuré zbarvení prostředí se nemusí líbit každému, určitě výjimečná však témata jsou a k jinému telefonu by se hodila jen těžko. Zlatý styl ikon narušují barevné ikony doinstalovaných aplikací. Další inovací je standardní přítomnost NFC technologie. Dá se aktivovat přímo ve správci připojení, součástí výbavy jsou instruktážní videa pro přenosy dat a platby.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nokia Oro poslouží jako výkonný pracovní nástroj, Symbian Anna nabídne QWERTY klávesnici v horizontální i vertikální poloze, takže psaní textů je pohodlné. Chod Anny je bezproblémový, pro práci s multimédiii je však potřeba dokoupit paměťovou kartu, když doje 8GB vnitřní paměť. Tradičně silná je Nokia v datových přenosech, ať už je řeč o Wi-Fi a 3G sítích s HSDPA. Oro podporuje připojení USB klíčenek a externích periferií v rámci funkce USB host, jen je potřeba dokoupit redukci z microUSB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nokii Oro se nedá po funkční stránce téměř co vytknout, obligátně snad chybějící autofokus, fotoaparát však jinak fotí hodně slušně a natočíte i HD video. Další výbava je stejná jako v Nokii C7. Proto se jí nebudeme v této recenzi dále věnovat. Pokud máte zájem, všechny potřebné informace najdete v testu Nokie C7.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

V balení nenajdete žádnou speciální kolébku pro uložení na stůl či nabíjení, jako tomu bylo u Nokii 8800 Gold Arte. Dokonce chybí i ochranné pouzdro, což považujeme za vážný problém. Pozlacený povrch je náchylný na poškrábání a bez pouzdra se telefon velmi rychle znehodnotí. Nokia se sice chlubí použitím speciální technologie při nanášení zlata a dlouhodobou odolností vůči opotřebení, během několika dní se ale první škrábance objevily. Přibalení obyčejného koženkového pouzdra by při ceně telefonu výrazně s marží nezamávalo, komfort pro uživatele by však výrazně zvýšilo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Spolu s telefonem se dodává malý, pozlacený headset BH-806. Přibalené jsou k němu i vyměnitelné špunty do uší, řetízek pro zavěšení na krk či kolébka pro bezpečné přenášení však chybí. Na headsetu není integrovaný displej, vše nastavování tedy probíhá prostřednictvím hlasových pokynů. Spárování s Nokií Oro proběhlo prakticky okamžitě, dokonce nebylo třeba zadávat ani párovací kód, který je standardně nastaven na 0000. V luxusním balení spolu s Nokií Oro ještě dostanete obyčejnou hadřík na čištění lesklých povrchů.

Chybí ten správný pocit

Navzdory pozlacenému povrchu, safíru a zadnímu krytu s kůží nepředpokládáme, že by se Nokia Oro dočkala úspěchů svých předchůdkyň z osmičkové řady, které byly ve své době považovány za součást osobní prestiže. Dnes jsou hodnoty mobilů posunuté jiným směrem. Mnoho uživatelů právě luxusní Nokie vyměnilo za iPhone, který sice není ze zlata, ale kromě stylovosti je i praktický.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nokii Oro chybí jakási aura, pocit, že držíte v ruce kvalitní kus telefonu, který doprovázel její předchůdkyně. Navíc má tělo z velké části vyrobeny z plastu, což celkový dojem sráží. Cena Nokie Oro se pohybuje kolem hranice 27 tisíc. V ceně je zahrnut pozlacený headset a hadřík na čištění. Pouzdro zda dokovací stanice se standardně nedodávají. Balení však působí luxusně, a tak může Nokia Oro posloužit například jako hodnotný dárek.

Diskuze (64) Další článek: Co nového u Applu? Nejen iPhone 4S

Témata článku: Nokia, , , , , Apple iPhone 4GB, Nokia C7, Nokia Oro, Kvalitní kus, OS Symbian, Svébytný model, Vážný problém, Zlatý odstín, Malý pád, Hra, Hlasový pokyn, Lux, Hodnotný dárek, Speciální technologie