Nokia Ovi Maps: navigace do auta nyní zcela zdarma

Nokia zahájila revoluci a nabídla plnohodnotnou navigační aplikaci pro mobilní telefony zcela zdarma.

Aplikace Nokia Ovi Maps doposud fungovala zdarma jen bez navigačních funkcí. Pokud jste chtěli automobilovou navigaci s hlasovými instrukcemi, nebo pěší navigaci, požadovala Nokia zaplacení ročního paušálu. To je nyní historií, veškeré funkce jsou od dnešního dne a navždy pro všechny uživatele Nokií zdarma. Platit již nemusíte ani za turististické průvodce Lonely Planet a Michelin, což potěší především cestovatele.

Proč to udělala?

Pro odemčení doposud placených funkcí stačí stáhnout novou verzi aplikace Ovi Maps. Odkaz sice směřuje na anglickou verzi stránky Ovi Maps, stažená aplikace však bude v češtině. Seznam podporovaných telefonů je bohužel zatím docela úzký: Nokia X6, N97 mini, E72, E55, E52, 6730 Classic, 6710 Navigator, 5800 XpressMusic a Navigation Edition a 5230. Jak nám potvrdil Petr Kasa, ředitel Nokie pro Českou a Slovenskou republiku, seznam se během následujících dnů až týdnů rozšíří o další modely platformy S60. Během roku by se pak měli dočkat i uživatelé běžných telefonů S40. Zároveň si ale mohou nechat zajít chuť majitelé konkurenčních telefonů na platformě Symbian. Například do Samsungu i8910 HD aplikaci nenahrajete.  

Aplikaci jsme právě nainstalovali a připravujeme další podrobnosti. Zatím si můžete přečíst rozhovor s Petrem Kasou, ředitelem Nokie pro ČR a SR:

Jak moc tomuto rozhodnutí pomohlo nedávné oznámení Googlu, o bezplatné navigaci pro Android?

Vůbec. Krok to byl plánovaný, tahle strategie postupného uvolňování byla jasná dlouho dopředu.

Propagujete značku Nokia, nebo Symbian? Jinými slovy, bude to i pro Symbianové Samsungy, případně další značky, které budou používat „nový Symbian“?

Hodláme tím propagovat značku Ovi a ta je zatím spojena výhradně s telefony značky Nokia. 

Kdy se rozšíří seznam podporovaných telefonů?

Zatím je tam deset modelů, během dnů a týdnů začnou přibývat další modely platformy S60 a v průběhu roku dojde i na nižší modelové řady postavené na platformě S40.

Budete nabízet nějaké speciální příslušenství, jako třeba TomTom Car Kit? Přece jen příjem signálu v autě není ideální a držákem, který má integrovanou GPS se tomu dá pomoci.

Budeme pokračovat s navigačními  kity, což jsou speciální edice telefonů s kompletní sadou příslušenství pro autonavigaci a máme i externí GPS modul. Každopádně si nemyslím, že by bylo něco takového potřeba, od prvních GPS v mobilech jsme ušli dlouhou cestu a současné telefony si bez problémů poradí i v autě.

Počítáte s využitím reklamy v mapách/navigaci?

Je to možné, ale rozhodně to nebude v nejbližší době.

Vždy aktuální, ale pozor na data

Krok Nokie nelze hodnotit jinak než kladně. Ze dne na den získaly miliony uživatelů takřka plnohodnotnou navigaci ve svém mobilu. Je zřejmé, že se zájem o klasické automobilové navigace sníží. Například akcie TomTomu obchodované na burze v Amsterdamu již zaznamenaly propad o 13 procent. Americká burza otevře v půl čtvrté a lze předpokládat, že i akcie Garminu zamíří na jih.

Nokia Ovi Maps patří mezi off-board navigační aplikace. Veškerá data se tedy stahují on-line prostřednictvím mobilních datových přenosů. Má to své výhody, Nokia se chlubí detailními mapovými podklady pro 180 zemí a v 74 z nich můžete využít automobilovou navigaci. Mapy jsou průběžně a neustále aktualizovány a za tyto updaty uživatel neplatí žádné poplatky. Problémem však zůstávají drahé datové přenosy v zahraničí v rámci roamingu. V tomto případě si ale můžete mapy nahrát dopředu pomocí aplikace Nokia Map Loader.

 

Ukázky z prostředí nových Ovi Maps

Novou verzi Ovi Maps podrobíme redakčnímu testu, nyní se můžete podívat na obrazovky z prostředí.

 
Základní nabídka, mapa a její možnosti

   
Hlasovou navigaci si musíte nejprve stáhnout

   
Možnosti automobilové navigace a dopravní informace

 
Navigace bez GPS signálu nevypočte trasu

  
Tři profily výpočtu trasy a možnost sdílení své polohy na Facebooku


Turistický průvodce Lonely Planet zatím v angličtině. Co nám prozradí o Brně?


 

Originální tisková zpráva:

Nokia dnes oznámila plán uvolnit pro své chytré telefony bez dodatečných poplatků novou verzi Ovi Maps, obsahující špičkovou pěší a automobilovou navigaci. Ke stažení je k dispozici na www.nokia.com/maps. Tento krok má potenciál téměř zdvojnásobit velikost současného trhu mobilních navigací. Nová verze Ovi Maps obsahuje automobilové i pěší navigační funkcionality, jako je tzv. turn-by-turn navigace, pro 74 zemí ve 46 jazycích a k tomu dopravní informace pro více než 10 zemí, stejně jako detailní mapové podklady pro 180 zemí.
 
„Proč mít mobilní telefon a k tomu zvlášť autonavigaci, která funguje jen v určité zemi nebo regionu? Dejte tyto dvě věci dohromady, nabídněte je zdarma a globálně a téměř zdvojnásobíte potenciální velikost trhu mobilních navigací,” vysvětlil Anssi Vanjoki, výkonný vicepresident společnosti  Nokia. „Nokia je jediná společnost, která nabízí pěší a automobilovou navigaci v mobilu, fungující globálně. Na rozdíl od výrobců automobilových navigací  nenutíme zákazníky kupovat mapy pro různé země a regiony, i když je navštěvují jen na pár dnů. Nabízíme mapy i navigační funkce zdarma, se všemi špičkovými funkcemi a vlastnostmi, které lidé v této době očekávají.”

„Dostupnost mobilní navigace s vysoce kvalitními mapovými podklady zdarma v širokém měřítku změní pravidla hry v navigačním průmyslu,” řekl Thilo Koslowski, vicepresident sekce Automotive and Vehicle ICT ve společnosti Gartner. „Takové nabídky zrychlí využití navigačních řešení masovým trhem a posune zaměření inovací na tzv. služby závislé na poloze, které jdou za hranici tradičních navigačních funkcí.”

Pro společnost Nokia znamená odstranění nákladů spojených s navigací pro řidiče i chodce možnost rychle aktivovat masivní uživatelskou základnu, které je možno nabízet nové lokační funkcionality, obsah a služby. Tento krok je součástí strategie společnosti Nokia, která míří k vedoucímu postavení na trhu mobilních map, navigace a služeb závislých na poloze. Krok je také v souladu s vizí společnosti Nokia, podle které bude další vlna růstu založena na sociálních sítích v Internetu a propojování s lokací – protože „kde se věci odehrávají” je stejně důležité, jako „co lidé dělají”.

Podle výzkumu společnosti Canalys využívalo na konci roku 2009 GPS navigaci v mobilu přibližně 27 milionů lidí. S dnešním oznámením společnost Nokia potenciálně dochází k rozšíření této základny na zhruba 50 milionů. Nokia umožní majitelům chytrých telefonů, přístrojů které buď jsou kompatibilní již nyní, nebo budou kompatibilní ve velmi krátké době, aby si zdarma zaktivovali automobilovou a pěší navigaci jednoduchým stažením nových Ovi Maps. Nokia bude tuto základnu rychle  rozšiřovat a přidávat další chytré telefony do seznamu kompatibilních přístrojů. Canalys také odhaduje, že v roce 2009 byla celosvětová základna telefonů s integrovanou GPS 163 milionů kusů, z čehož přístroje Nokia představují více než polovinu (51 %) s celkovým počtem 83 milionů distribuovaných GPS přístrojů.   

„Měníme rozložení sil ve hře. Využitím naší akvizice společnosti NAVTEQ a naší kontextové nabídky služeb můžeme nyní dát komplexní navigační služby doslova do dlaně zákazníkům, ať jsou kdekoliv na světě a kdykoliv to potřebují – a to bez jakýchkoliv dodatečných nákladů,” pokračuje Anssi Vanjoki. „Přidáním kamer do našich telefonů jsme se brzy stali největším výrobcem fotoaparátů na světě. Cílem nových Ovi Maps je to samé v navigaci.”

Odstraněním dodatečných nákladů pro zákazníky Nokia očekává, že podpoří růst mobilních map a navigací a dodá tak ekosystém pro využití obchodních příležitostí svých partnerů.

Diskuze (230) Další článek: Skutečná revoluce: přichází dokonalé 3D letecké mapy

Témata článku: Nokia, , , Nokia X6, Nokia X6 32GB, Nokia X6 8GB, Dodatečný náklad, Externí GPS, Maps, Roční paušál, Dnešní oznámení, Auto, Lonely Planet, Michelin, Burza, Náklad spojený, Stažená aplikace, Masový trh, Žďár