Nokia rozšíří řady Nseries o dva vybavené fotomobily

Nokii unikly fotografie dalších telefonů. Potvrzuje se dotyková XpressMedia a čekají nás minimálně dva nové smartphony.

Nokia by určitě ráda zmírnila pozornost, kterou na sebe soustřeďuje v pondělí uvedený Apple iPhone 3G. Protože ale do oficiálního představení dvou zástupců Eseries E66 a E71 zbývá ještě necelý týden, možná nechal finský výrobce záměrně uniknout několik snímků ze své vývojářské kuchyně. Už včera jste na MobilManii mohli číst o chystaném vysouváku řady N, který se náramně podobá modelu N96. V jeho číselném kódu se zdroje rozcházejí, podle některých to bude odlehčená verze nejvyššího modelu nazvaná N85, podle jiných pokračovatel N81 se značením N83.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Duálně vysouvací N83 (N85) by měla být cenově dostupnější variantou N96 

Nově se k těmto obrázkům přidala fotografie dalšího smartphonu, který se vzhledově od současné N série více liší a vrací nás designem možná o pár let zpátky. Povrch vypadá plastově a vlevo od funkčních kláves se nachází tlačítko, o jehož funkci se zatím můžeme pouze dohadovat. Jisté je, že od současných smartphonů si model označovaný jako N79 vzal pouze provedení kontextových kláves a kláves pro hovor ve tvaru „zubu“. Na numerické klávesnici už zkouší Nokia zase něco jiného. Zadní strana připomíná N78 s tím, že je lépe vyřešena oblast fotoaparátu, který je chráněn krytkou. Počet megapixelů bohužel z rozostřené fotografie nelze vyčíst.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
N79 nezapře podobu s N78 a N82, numerická klávesnice je ale úplně jiná

Vypadá to, že Nokia pustí pětimegapixelový fotočip i do běžných „hloupých“ telefonů. Dosud byla tato výbava doménou Nseries. Zlomit by to ale mohl připravovaný slider s očekávaným značením 6260. Na první pohled sice připomíná chytrou 6210 Navigator, ale po symbianovských tlačítcích není nikde ani stopy. 5Mpx fotoaparát bude chráněn krytkou. To je také vše, co se dá z prvních fotografií vyčíst, žádné další parametry nejsou uvedeny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6260 bude pravděpodobně "hloupý" telefon, dostane ale 5Mpx fotoaparát

Na závěr se ještě potvrdila existence první dotykové Nokie se Symbianem S60 páté edice 5800 XpressMedia. Co se týče specifikace, bohužel jsme se nic nového nedozvěděli, snad jen pohled na zadní stranu prozradil přítomnost dvojitého LED blesku. Zajímavé je však logo operátora Vodafone, které se nachází těsně pod displejem. Že by Nokia chystala něco podobného jako Apple a prodávala Nokii 5800 XpressMedia pouze u operátorů? Nechme se překvapit. První "dotykáč" od Nokie si můžete prohlédnout i na tomto videu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 5800 XpressMedia bude vybavena stylusem
Diskuze (11) Další článek: Dvě stylová LG převlečená do zlata

Témata článku: Nokia, , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 3G, Apple iPhone 3G 16GB, Apple iPhone 4GB, Nokia 5800 Navigation Edition, Nokia 5800 XpressMusic, Nokia 6260, Nokia 6260 slide, Foto, F +