Nokia slaví 150 let. Podívejte se na letokruhy legendy

Ikonická značka Nokia funguje už půl druhého století. Její příběh je plný radikálních změn a houževnatosti.

Působení některých firem se všemi jejich vzestupy a pády by zasloužilo zvěčnění v podobě dobré knihy. V případě Nokie by byla pořádně tlustá. Start společnosti se datuje na květen 1865, kdy Knut Fredrik Idestam získal povolení na stavbu mlýna na zpracování dřeva. Firma se tehdy zabývala výrobou papíru, který exportovala do Ruska, Velké Británie a Francie.

Od pneumatik po kabely

První velká transformace nasměrovala firmu do produkce gumy, například i v podobě pneumatik pro automobily. Největší zlom, který definoval budoucnost Nokie, přišel po 2. světové válce, když se vedení rozhodlo pro akvizici výrobce kabelů Kaapelitehdas.

Tento nákup nasměroval Nokii na cestu výroby elektronických zařízení, která začala v 60. letech. Image předního výrobce si začala finská dáma budovat počátkem 90. let, přičemž právě mobilní telefony ji katapultovaly do pozice skutečné ikony, jak ji známe dodnes.

Dominance Nokie v této oblasti trvala téměř dvě dekády. Ukončil ji příchodu prvního Apple iPhonu.

Pád a vzestup

Právě neschopnost Nokie flexibilně reagovat na nové požadavky zákazníků a řada špatných manažerských rozhodnutí vyústily do hluboké krize a pádu tržního podílu. Tyto události byly zakončeny až odkoupením mobilní divize Microsoftem v roce 2014.

150leté působení na trhu však dokazuje neuvěřitelnou houževnatost společnosti, proto by bylo příliš brzy poslat ji na propadliště dějin. V současnosti se Nokia věnuje hlavně vývoji technologií pro síťovou infrastrukturu a mapovým službám.

Postupně se však objevují zprávy, které předznamenávají návrat Nokie na trh s přístroji pro běžné spotřebitele. Tablet Nokia N1 sklidil na čínském trhu úspěch a brzy by měl jeho prodej odstartovat i v dalších zemích.

Smlouva s Microsoftem finskou společnost zavazuje k tomu, že nebude používat svou značku na telefonech do konce roku 2016. Co přijde potom, zůstává ve hvězdách – mnohé informace však naznačují, že odepsat tuto evropskou legendu by bylo chybou. Než se ptát, zda přijdou nové smartphony s logem Nokie, je vhodnější položit otázku, kdy se tak stane.

Klepněte pro větší obrázek
Nevíte, o co se jedná? 
Diskuze (1) Další článek: Samsung chystá The Next Gear. Známe podrobnosti

Témata článku: Nokia, , Nokia N1, Let, Propadliště dějin, První apple, SLA, Největší zlo, Propadliště, Přední výrobce, Dominance