Nokia upevňuje pozici, na konci roku prodala 127 milionů mobilů

Finská Nokia zveřejnila výsledky svého hospodaření za čtvrté čtvrtletí loňského roku. Jako celek utržila společnost 12 miliard euro, což je o 5 % meziročně méně a o dvaadvacet procent více proti minulému kvartálu Q3 2009. Co se týče prodejů přístrojů a příjmů z poskytnutých služeb, tak ty činily 8,2 miliardy, tedy o 0,5 % více než za stejné období loni a o 18% nárůst z pohledu předchozího kvartálu. Za sledované období prodala světová jednička 126,9 milionu mobilů, což představuje 12% nárůst oproti loňsku a o 17 % více proti předchozímu čtvrtletí.

Klepněte pro větší obrázek
Prodeje mobilů v jednotlivých regionech v milionech jednotek • YoY Change - meziroční změna • QoQ Change - změna z pohledu následujících kvartálů

Za sledované období si výrobce si připisuje 39% podíl na trhu, což je o procento více než za předchozí čtvrtletí. Zároveň se Nokii podařilo o jedno euro vylepšit ukazatel průměrná prodejní cena (ASP). Šéf Nokie Olli-Pekka Kallasvuo si při příležitosti prezentace výsledků pochválil nárůst na trhu chytrých telefonů tažený novými dotykovými modely s QWERTY klávesnicí a dobré výsledky divize Nokia Siemens Network, která kvůli odepsání ztráty ve třetím kvartálu 2009 stáhla celou společnost do červených čísel.

Diskuze (14) Další článek: Vodafone v únoru: čtyři novinky a levnější Nokia N97

Témata článku: Nokia, Rok, Pro +, MOBI, Mobil, Milión mobilů, Mil