Nokia X: smartphone pro neználky [recenze]

Jak se Nokii povedl první Android? Pro koho je a kdo by si jej rozhodně kupovat neměl? Nokia X je vymodlený jednorožec, ale zázraky od něj nečekejte.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mail funguje vzorně, ještě aby ne, v mém případě telefon komunikoval se serverem Microsoft Exchange.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Webový prohlížeč zvládne i více otevřených oken.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kalendář je pohledný, dělení slov je zábavné/podivné.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Líbí se mi také grafika kontaktů, kalkulačka, nebo budíky.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Hudba? Vzhledem k velikosti vnitřního úložiště to bez paměťové karty nepůjde. Přehrávači nechybí nic zásadního.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Titulní obrázek alba se zobrazuje na zamykací obrazovce. Ve FastLane je jednoduchý widget, ale možná až příliš jednoduchý, má jen jedno jediné tlačítko Play/Pause.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Je tu i FM rádio a jak je obvyklé, jako sluchátka používá anténu. Služba Nokia MixRadio v ČR nefunguje, aplikaci však odinstalovat nemůžete.

Fotoaparát

Klepněte pro větší obrázek 
K fotoaparátu jen jedna ilustrační fotka, aplikace neumožňuje pořídit screenshot.

Ani od fotoaparátu není radno čekat zázraky. Chybí mu autofokus, obrazová kvalita je bídná, zkrátka typický low-end. Modely X a X+ mají třímegapixel, jak fotí větší Nokia XL a její pětimegapixel můžete posoudit na ukázkových snímcích z Barcelonského veletrhu MWC.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ukázkové snímky.

Smartphone pro neználky

V diskuzích často vidím názor typu „kdyby to mělo lepší procesor, diodu, kvalitnější foťák, víc paměti a jemnější displej…“ Problém je, že jestli Nokia tuhle platformu pojme tak, jak říká, výkonnějšího Androida se nedočkáme. Řada X má vyplnit mezeru mezi „polosmartphony“ Asha a stěžejní řadou Lumia s operačním systémem Windows Phone. Zbytečné jsou i úvahy nad tím, proč Nokia na náš trh nepošle model X+ s o polovinu větší operační pamětí (512 vs. 768 MB). Zkrátka tu máme základní X a tečka.

Nokii X vnímám jako smartphone, srovnával jsem jej s jinými smartphony. Nokia jej bude prodávat především lidem, kterým je jedno, co kupují, případně tomu nerozumí. Popisuji jej pohledem zkušeného uživatele, ale můj názor dost možná nehraje žádnou roli, protože Nokii X si koupí především lidé, kteří na MobilManii nikdy nebyli, takže si tuhle recenzi nepřečetli.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Situaci tomuto modelu paradoxně neusnadní ani podpora dvou SIM karet. To se sice líbí uživatelům, ale zavírá to dveře do nabídky mobilních operátorů, kteří prodávají ve velkém. Budu napjatě sledovat, jak se Nokii X bude na trhu dařit a myslím, že experiment je to i pro Nokii. Najde si řada Nokia X v portfoliu své trvalé místo? Bude to úspěch, nebo propadák? Amazon to s „Androidem bez Googlu“ zvládá, zvládne to i Nokia a Microsoft?

Plusy/minusy

  • + cena
  • + design
  • + pevná konstrukce
  • + dualSIM
  • + kvalitní mapy a navigace Here
  • - navigace je zdarma jen v jedné zemi
  • - mapy jsou sice offline, ale při vyhledávání místa a trasy se neobejdete bez internetu
  • - rychlost systému
  • - kompatibilita aplikací
  • - absence Google Play
  • - slabý fotoaparát

Témata článku: Nokia, , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), Nokia X, Nokia X+, Nokia XL, Ovládací tlačítko, Pro +, Slabý fotoaparát, Hádanka, Vanička, Alternativní obchod, Achillova pata, Požadovaná aplikace, Titulní obrázek, Poslední displej, Alternativní způsob, Jednorožec, Senzorické tlačítko, Zajímavé srovnání, SMA,