Nokia začne vyrábět luxusní telefony

Finská Nokia oznámila před několika dny založení divize pro vývoj luxusních mobilních telefonů. Je na trhu po mobilních telefonech za desítky tisíc zájem? Čím budou, krom „ceny“, nové telefony nesoucí honosný název Vertu své zákazníky lákat?

Nokia před několika dny oznámila založení divize pro vývoj mobilních telefonů pro „horních deset tisíc“. Nové modely ponesou honosný název Vertu a své zákazníky budou lákat na zajímavý design, jednoduché ovládání a hlavně „exklusivitu“. Tolik tisková zpráva agentury Reuters. Protože zatím nejsou známy podrobné informace o konkrétních modelech či dokonce cenách (nové informace vypustí Nokia 21.ledna, tedy v pondělí), můžeme si udělat zatím jen hrubou představu o tom, jak budou ony luxusní modely vypadat.

Dílenské zpracování, funkce či jednoduchost?

Podíváme-li se do minulosti, zjistíme, že má Nokia na svědomí už několik luxusních výrobků. Vzpomeňme na stařičkou Nokii 8810, která se ve své době prodávala za více jak pětadvacet tisíc korun, což ji stavělo do „vyšší sféry“. V úspěchu Nokia pokračovala modely 8850 a 8890, které se i dnes po dlouhé době prodávají za velmi vysoké ceny. Důvod? Representativní vzhled, funkce jsou až na druhém místě. Uvidíme, jakým směrem se Nokia – respektive Vertu – vydá. Bude sázet na neotřelý, originální a „draze vyhlížející“ design, nebo za svou cenu skutečně nabídne funkce, vybavení a perfektní dílenské zpracování?

Jedno je jisté. Má-li mít Vertu úspěch, musí jeho telefony „vypadat draze“. Ne jen vypadat, musí to být i cítit na dotek. Bude-li něco někde vrzat (což není u Nokie nic neobvyklé), dám krk za to, že se Vertu neuchytí. Hlavní tedy bude dokonalé dílenské zpracování a také použité materiály – tedy žádné laciné plasty. Zájemci z vyšší společnosti si na kvalitě potrpí. Mnohem záludnější otázkou jsou funkce. Cpát do mobilů do vyšších kruhů nějaké datové přenosy, hlasové záznamníky a kalendáře, nebo je to zbytečné? Využijí vysoce postavení a vážení uživatelé tyto funkce? Zde nelze udělat jednoznačný závěr. Někdo je prostě fajnšmekrem a na všelijakých vymoženostech si potrpí, někomu je to zase šuma fuk a chce přístroj, který jej bude presentovat pokud možno v nejlepším „světle“. Pokud by Nokia pokračovala v zavedené tradici (jako 88x0), dočkali bychom se zřejmě funkcemi nepříliš oplývajících telefonů. Doba se však mění a to, co bylo „in“ před dvěma lety, nemusí být aktuální dnes.

Budou lepší véčka, nebo stará klasika?

Samotnou otázkou je i koncepce mobilů. Vyrábět véčka, nebo se držet „evropské tradice“? Vzhledem k oblíbenosti véček na asijských trzích (a ty jsou jak známo co do kupní síly největší) a samozřejmě i v USA lze usoudit, že mezi modely Verta budou hrát véčka důležitou roli. Koncepce těchto „přelomených mobilů“ navíc umožňuje zabudovat velmi velké displeje, čehož by se u klasických placek dosáhlo stěží nebo jen za ústupku v podobě velkých rozměrů přístroje – což je samozřejmě nepřípustné (můžeme vzpomenout na osud Ericssonu R520). Displej bude hrát samozřejmě velkou roli. Čím větší, tím lepší. A pokud možno v barvách. Proč? Když už ne pro WAP či I-mode, tak alespoň pro snazší ovládání či pohodlnější práci s telefonem, což je mimochodem jedna z předních tezí Vertu.

Dovolíme si je?

Asi je vhodné zmínit, že ceny nejnižších telefonů Vertu budou pravděpodobně začínat tam, kde končí ceny běžných hi-endových mobilů. Myslíte si, že je to nesmysl? Omyl! Určitě jste někdy viděli hodinky za desítky tisíc, oblečení za ceny o řád vyšší než jak je známe, či automobily, o kterých se nám ani nezdálo. I když je v globálním měřítku těchto lidí velmi málo, zlomek procenta, stále je jich dost na to, aby se Vertu stalo ziskovým. Na mobilních telefonech za desetiticíce si může výrobce nasadit několikatisícové přirážky, na low-endech se prostě vydělat nedá. A Nokie to dobře ví a byla by to jen její hloupost nevyužít ohromného potenciálu svého jména a také potenciálu dosud nevyužitého trhu.

Diskuze (24) Další článek: Výročí: deset let finské legendy Nokia

Témata článku: Nokia, , , Cpát, Stará klasika, Luxusní telefon, Luxusní, Lux, Telefon, Honosný název