Nokie, které jste ještě neviděli

Nokia chrlí jeden model za druhým. Některé z nich ovšem zřejmě nikdy nespatříme na vlastní oči, protože jsou určeny do jiných částí světa. Prohlédněte si pestrou přehlídku designových výstřelků, low-endů i technologických chuťovek.
Kapitoly článku

Nokia své telefony šíří po celém světě, a tak občas své výrobky musí přizpůsobit potřebám a zvyklostem místních zákazníků. Vznikají tak specifické modely, které v našich končinách nikdy nespatříte, protože zde nemusí ani fungovat. Nejvíce „svých“ Nokií má Čína, respektive Asie, jiné jsou určené výhradně pro Ameriku a poslední dobou se také začíná hodně myslet na Afriku.

Nokia 1255 – i Asie si žádá low-endy

Nokia 1255 je velmi jednoduchý telefon určený pro asijské sítě CDMA. Celkové vzezření telefonu by možná slibovalo alespoň barevný displej, bude ale muset stačit monochromatický.

Jak asi vypadá uživatelské prostředí, když výrobce použil i u tohoto jednoduchého modelu s malým displejem čtyřsměrné navigační tlačítko? Do mobilu se vejde slušných 250 kontaktů a 100 SMS, potěší osmihlasé vyzvánění a jednoduchý kalendář. Nokia také dokáže nahrát minutový zvukový záznam a pro Číňany jsou připravené dvě hry, Java nicméně chybí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 1255

Nokia 2255 a 2355 – jednoduchá decentní véčka

Obě low-endová véčka sice nemají integrovanou anténu, celkový vzhled je ale velmi příjemný. Obě jsou určena pro sítě CDMA, mají klasické prostředí Series 40. Potěší svítilna a rádio, žádné další složité funkce ale nemají, a tak si je může dovolit každý, kdo preferuje design. Podporují navíc první verzi Javy, wap 2.0 a 20hlasé vyzvánění, a tak je postaráno i o zábavu. Obě véčka jsou také velmi lehká, váží pouze kolem 80 gramů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 2255 • Nokia 2355

Nokia 3155 – skrývá, co umí

Nokia 3155 je vzhledově vcelku obyčejné véčko s poměrně dlouhou vyčnívající anténou, funkčně se řadí o něco výš. Má totiž poměrně kvalitní vnitřní displej, který zobrazí až 262 tisíc barev na rozlišení 128 × 160 bodů. Vnější displej je sice jen monochromatický, rozlišení 96 × 65 bodů ale na zobrazení základních informací stačí. Má slušných 12 MB paměti, která nám u našich Nokií střední třídy trochu chybí. Nemá ale fotoaparát, a tak se paměť využije jen pro uložení různých vyzváněcích melodií ve formátu MP3. Potěší přítomnost FM rádia a Javy, nechybí dokonce ani docela rychlé datové přenosy – v některých sítích se rychlost může dostat až na 153 kb/s. Pod názvem 3155i byste tuto véčkovou Nokii našli i v americké nabídce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 3155

Nokia 6108 – klávesnice jen jako doplněk

Nokia 6108 si můžete snadno splést s evropským modelem 6100, ale jen pokud se nepodíváte pořádně. Klávesnice je totiž odklápěcí a najdete pod ní zvláštní zařízení pro rozpoznávání psaných znaků. Přednostně je samozřejmě určeno pro rozpoznávání složitého čínského písma, do digitální podoby ovšem dokáže převést i klasické písmo používané jinde na světě. Perličkou je čínsko anglický slovník, který je v telefonu nainstalován. Ostatní funkce se s evropským modelem shodují, 6108 tentokrát dokonce funguje v běžných pásmech GSM, a tak by měl běžet i u nás.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6108

Nokia 6155 – pro asijské technoidy

Další véčko pro Asii zaujme hlavně pro Evropana netradičním vzhledem a megapixelovým fotoaparátem s přisvětlovací diodou. Když přidáme slot pro paměťové karty, MP3 přehrávač, kvalitní vnitřní i vnější displej a možnost streamingu videa i audia, jedná se o vcelku kvalitní multimediální zařízení. Škoda jen, že chybí Bluetooth, které se kupodivu v Asii tolik neujalo. Bude muset stačit připojení přes kabel nebo infraport.

Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6155

Nokie 6235 – luxus není pro Evropu?

S Nokií 6235i jsem se poprvé setkal v reklamě jednoho českého internetového obchodu, telefon byl ovšem jen na titulním obrázku, nikoli v prodeji, a tak jsem se později divil, že skutečně existuje. Mobil se po funkční stránce podobá známé Nokii 6230, vzhledově se však blíží luxusnímu modelu Vertu. Díky podstatně běžnějšímu materiálu, ze kterého je vyroben, se však cena pohybuje na stravitelné úrovni. Telefon se prodává i ve Spojených státech a určitě je škoda, že se nedostal také k nám.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6235

Nokia 6255 – osekaná vyšší třída

Další asijské véčko z Finska má fotoaparát s bleskem, jenž má sice jen VGA rozlišení, telefon ale nabídne slušnou výdrž a velkou kapacitu paměti – 32 MB uvnitř a navíc slot pro paměťové karty MMC. Displeje jsou na dostatečné úrovni, vnitřní má rozlišení 128 × 160 bodů a zobrazí 65 tisíc barev, vnější pak 4 tisíce barev na síti 96 × 65 bodů. Velmi kvalitní jsou datové přenosy, které probíhají přes odnož CDMA sítí 1×RTT. Nebude tak problém využívat streamované audio i video. Pod názvem 6255i se véčko prodává i v Americe.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6255

Nokia 6265 – aby Asie nebyla ošizena

Nokia 6265 je CDMA verzí našich známých 6270 a 6280. Liší se jen vzhledem, kapacitou paměti, která se vyšplhala na 24 MB, a stejně jako 6270 nemá přední kamerku – videohovory asijská síť CDMA nedovoluje. Zachován zůstal kvalitní QVGA displej, výsuvná konstrukce, slot pro paměťové karty miniSD a dvoumegapixelový fotoaparát, který ovšem nemá příliš velkou podporu pro natáčení videa – točí pouze do rozlišení QCIF (176×144).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6265


V druhé kapitole předvedeme chystané novinky Nokie pro asijský a americký trh. K vidění bude například komunikátor se Symbianem UIQ.

Témata článku: Nokia, Tradiční vzhled, Chystaná Nokia, Kter, Evropský telefon, Skutečný zájem