Nordic Telecom chce vyštípat „metaliku“, jeho LTE zvládne 400 Mb/s

  • Nordic Telecom vydražil nejvíce spektra 3,7 GHz a chlubí se měřením
  • Rychlost lze srovnávat s optikou: 400/30 Mb/s, doba odezvy 20 ms
  • Ještě letos nabídne „maloměšťákům“ pevný internet vzduchem

Nordic Telecom není veřejnosti tolik známý jako ostatní síťoví operátoři, časy se ale pomalu mění. Operátor loni „urval“ největší část spektra 3,7 GHz a nyní hlásí první výsledky měření použité LTE technologie. V pražské Vinoři a Dobříši bylo v reálných podmínkách dosaženo rychlosti přes 400 Mb/s směrem k uživateli a necelých 30 Mb/s směrem od uživatele, doba odezvy solidních 20 ms.

Vyšší rychlosti umožňuje právě šířka přenosového pásma na kmitočtech 3,7 GHz, kde Nordic Telecom oproti konkurenci vydražil dvojnásobek spektra. Tato technologie vyžaduje hustší pokrytí a je vhodná do oblastí s vysokou koncentrací obyvatelstva.

Klepněte pro větší obrázek
Komerční provoz slibuje Nordic Telecom už letos

Ale pozor, do mobilů se Nordic Telecom se svým „městským LTE“ nechystá. Má v plánu nabízet „pevný internet vzduchem“, který bude kvalitou srovnatelný s optickou sítí. Investice se plánují ve výši tři čtvrtě miliardy korun.

„Budujeme novou síť zejména ve středně velkých a menších městech, kde je velký prostor pro zlepšení kvality pevného internetu,“ zamýšlí Nordic Telecom.

Nordic Telecom může obstát, jelikož právě ve středně velkých a menších městech mají lidé nezřídka na výběr jednoho poskytovate, který už mnoho let nabízí pevný internet prostřednictvím metalických kabelů, který je řádově pomalejší (statistiky serveru rychlost.cz).

Záležet bude na tom, jaké Nordic Telecom nastaví podmínky, případně datové limity. Dokupování dat totiž nemá nikdo rád...

Diskuze (30) Další článek: DisplayMate: Samsung je s Galaxy S9 opět nejlepší, prvenství převzal od iPhonu X

Témata článku: , , , , , , , , Spektrum, Mb/s, GHz, Nord, Datový limit, První výsledek, Vysoká rychlost, Velký prostor, Přenosové pásmo, Vinoř, LTE technologie, Telecom, Metal, Internet, Nor, Nordic, Velké město