Notebooky v 3G sítích operátorů: na začátku nové éry mobilních dat?

I se všemi krásnými bezdrátovými technologiemi dneška narazíte na myšlenku, že současným notebookům něco schází. Tím něčím je spolehlivé připojení k internetu s přijatelnou rychlostí a co nejširším pokrytím. Aniž bychom čekali na masové rozšíření WiMAX a technologií budoucích, můžeme říci, že tato kritéria splňují sítě mobilních operátorů.

Rekapitulace na úvod

Ani GSM, natož 3G signál není všudypřítomný, ale pokrytí je rozhodně širší než honba za přístupnými Wi-Fi hotspoty. Zrekapitulujme si současné možnosti připojení:

  • kabel LAN (dosah několik metrů od zásuvky, rychlost závislá na přípojce)
  • Bluetooth (dosah 0/100 metrů, rychlost do 1 Mbit/s)
  • Wi-Fi (dosah řádově stovky metrů, rychlost až 54 Mbit/s)

      Další stupeň konektivity je pomalu se rozbíhající HSDPA, UMTS se stále se rozšiřujícím pokrytím a rychlostí cca 384 Kbit/s. Ještě hustší signál a nižší rychlost pak mají EDGE, GPRS a v případě největší nouze je možné datovat i přes standardní GSM rychlostí vytáčeného připojení pevné telefonní linky.

      Jak na připojení po technické stránce? Nejdostupnější možností je přijímat data mobilním telefonem a přes datový kabel, Bluetooth či infraport je posílat dále do počítače. Řešení nenáročné, ale z několika ohledů nepohodlné. Datování telefon značně vysiluje a jeho výdrž se smrskne až na několik málo hodin. O kus dále jsou mobily, které ztratily prioritu hlasových hovorů, nejsou schopny pracovat bez počítače a v podobě karty se zasunují do PCMCIA šachty notebooku. Toto řešení je oproti předchozímu o poznání elegantnější. Už zacházíte jen s jedním přístrojem, hlídáte životnost jedné baterie, z boku přenosného počítače vykukuje pouze decentní anténka. Nevýhodou je, že obsadíte PCMCIA port a pokud nechcete pokaždé krkolomně vkládat SIM kartu z telefonu, musíte shánět druhou SIM (ať už klon, partnerskou SIM, nebo úplně jiný tarif).

      Průkopnické GPRS, masové UMTS

      Dalším stupněm je plná integrace GSM/3G modulu přímo do notebooku. Myšlenka to není úplně nová, již začátkem roku 2003 jste si na Mobilmanii mohli přečíst test UMAXu ActionBook 830T. Tehdy bylo na třetí generaci mobilních sítí ještě brzo a se datovalo pouze přes GPRS. Parametry této technologie nejsou příliš vhodné k plnohodnotnému surfování a stahování velkých objemů dat, nicméně jako pracovní nástroj byl tento přístroj naprosto neocenitelný. Tehdy se 830T tvářil, jako první z mnoha dalších, ale skutečnost byla poněkud jiná. Je to s podivem, protože cena a velikost potřebné elektroniky byly příznivé, i zpoplatnění datových tarifů bylo vcelku přístupné. Důvodem patrně byla nedostatečná marketingová podpora, rychlé zastarávání, příchod nových datových technologií (EDGE) a hlavně vidina sítí třetí generace.

       
      UMAX měl ještě po vzoru starších mobilů vysouvací anténu

      Masivní rozvoj tedy přichází až teď, když se 3G stává běžným pracovním nástrojem po celé Evropě. Výrobci přenosných počítačů na to nejsou sami, čelním tahounem je Vodafone, který zejména v Německu masivně propaguje využití UMTS, jako plnohodnotného připojení k internetu ať už formou PCMCIA modulů, nebo routerů pro využití v kancelářích. Vraťme se ale k notebookům. Vodafone se chlubí partnerstvím se čtyřmi předními výrobci: Acer, Dell, Fujitsu-Siemens a Lenovo. Na stránkách německého operátora najdete speciální rozcestník pro zákazníky, kteří chtějí mobilně datovat. Na jednom místě mají všechny potřebné informace a s koupí dostanou záruku kompatibility dodané techniky a ovládacího software s nabízenými službami.

      V české kotlině máme kvůli ztrátě ve výstavbě 3G sítí v této oblasti smůlu. Všichni tři operátoři nabízejí pouze datové karty, případně USB modemy, na notebooky s vestavěným UMTS je u nás ještě brzo. Nekoupíte je ani v českých obchodech, když už najdete model se stejným označením, nejspíše bude bez 3G modulu, zkrátka musíte za hranice. Obecně se dá říct, že jde většinou o stroje vyšší střední třídy v cenách po přepočtu od 45 000 do 55 000 Kč.

      Konkrétní modely

      Na dnešních telefonních noteboocích už nenajdete žádnou výsuvnou anténu, jsou plnně integrované a od řadových sourozenců je na první pohled nepoznáte. Acer již v prvním čtvrtletí tohoto roku přišel na trh s modely TravelMate 4260 a Aspire 5650, koncem září se ukazuje, že trend integrace 3G neusíná a přichází TravelMate 4283. Fujitsu Siemens Computers má v současnosti v nabídce tři modely. „Základem“ je LifeBook E8210, následuje Q2010 – hořčíkovo-titanová exkluzivita s tloušťkou pod dvěma centimetry, hmotností méně než jeden kilogram a cenou přes 100 tisíc korun. Nejčerstvějším příspěvkem značky je T4215, tedy tablet s otočným displejem. Fujitsu Siemens integruje vlastní modul s bezdrátovou trojicí Wi-Fi, Bluetooth, UMTS (+HSDPA). Podobně na to jde i HP Compaq se svým nc6400.

      Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
      Acer TravelMate 4283 • Fujitsu Siemens LifeBook E8210  • LifeBook Q2010 • LifeBook T4215

      Dell útočí především cenou, UMTS má ve čtyřech svých modelech: D620 (32 920 Kč), D820 (34 900 Kč), subnotebook D420 (hmotnost 1,36 kg, cena 36 500 Kč) a nakonec výkonný M65 (65 000 Kč). Lenovo hází za hlavu puritánské doby IBM a přichází s inovativní dvojicí ThinkPad T60 a X60s (64 000, resp. 56 500 Kč).

      Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
      HP Compaq nc6400 • Lenovo ThinkPad • ThinkPad X60s

      Na začátku cesty

      Na předchozím výčtu je vidět, že se od dob prvního GPRS notebooku mnohé změnilo. Výrobci mají zájem, ten je podpořen jedním z předních operátorů a vrstva manažerské vrstvy si pomalu začínají zvykat na pohodlí využívat internet bez vážnějších omezení. 3G notebooky tvoří zatím jen malou část výrobního portfolia, ale s tím, jak se budou probíjet do nižších cenových pater, jejich rozšíření poroste. Vysoká cena otevírá možnosti trhu s datovými kartami, které si už dnes můžete koupit i do nejlevnějších počítačů za 15 000. Budoucnost ukáže, jestli bude UMTS modul stejně běžný, jako dnes Wi-Fi, nebo se prosadí jiná z budoucích technologií.

    • Diskuze (15) Další článek: Telefónica O2 připojila 450 000 uživatelů ADSL

      Témata článku: , , , , Notebook, Síť, Operátor, MOBI, Nov, Mobil, Sít, Note