Nová Nokia 3220: první dojmy a živé fotografie

Měli jsme možnost krátce vyzkoušet novou Nokii 3220, která byla představena začátkem týdne. Je to zase trochu jiný mobil, Nokia s ním počítá pro vánoční trh a cena by měla být nižší, než jsme předpokládali.

Nokia 3220 bude mobilní telefon, který můžeme řadit téměř do střední třídy. Svými funkcemi by tam byl až po uši, u této kategorie telefonů jsme ale zvyklí na více seriózní vzhled a Nokia 3220 je strakatý a blikající mobil pro teenagery.

Může za to aviváž

Když jsem Nokii vzal do ruky, překvapilo mě, jak je měkoučká. Je to díky pryžovým tlačítkům a gumovým vyměnitelným okrajům. Pod těmito bočními prvky jsou ukryté světelné diody, které v různých situacích bláznivě blikají. Přídavný kryt, se kterým bude možné psát „ve vzduchu“ světelné nápisy, na telefonu nebyl, bude se dodávat až později.

Čekal jsem také, že telefon bude větší. Spíše než svého předchůdce 3200 ale v tomto ohledu připomíná Nokii 6230. Však srovnejme rozměry:

  • Nokia 3220: 104,5 × 44,2 × 18,7 mm
  • Nokia 3200: 107,5 × 45,1 × 20,8 mm
  • Nokia 6230: 103 × 44 × 20 mm

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Originální obrázky

A pasivním displejům je konec

Od Nokie 3200 novinka převzala průhledný kryt, pod který lze umístit obrázek. V tomto případě jde ale jen o zadní kryt, přední je běžný „nepapírový“. Výrazně k lepšímu se změnil displej. Je stejný jako u Nokie 6230: zobrazí pětašedesát tisíc barev, je aktivní, jasný a oproti starším pasivním displejům jde rozhodně o krok dopředu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pro focení jsme měli k dispozici modrou verzi telefonu

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled zezadu a porovnání velikosti

Na klávesnici zatím nemám úplně vyhraněný názor, telefon jsem měl v ruce jen na chvíli. Stejně jako u některých jiných telefonů Nokie jsou tlačítka sdružena do bloků po dvou a rychle si na to zvyknete. Klávesnice je však vyrobena z pryže a má trochu zvláštní odezvu. Protože jde o Nokii z inovované řady Series 40, hlavní čtyřsměrné tlačítko slouží také pro potvrzování.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sejmutý zadní kryt • papírová vložka

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily gumové klávesnice

Vestavěný fotoaparát, jehož objektiv najdeme na zadní stěně, pořizuje snímky v rozlišení 640 × 480 bodů, navíc nabízí záznam videa. Telefon však nemá infraport ani Bluetooth, snímky lze posílat jen prostřednictvím MMS, nebo stahovat do počítače pomocí kabelu. Ten se bude hodit také pro připojení k internetu, Nokia 3220 totiž na rozdíl od svého předchůdce obsahuje hardwarový modem. Opět podporuje EDGE, ale pokud čeští mobilní operátoři nezmění postoj k této technologii, bude stále jen pro okrasu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily: displej (obrázek je animovaný) • vyměnitelný gumový okraj • objektiv fotoaparátu

Grafická nabídka telefonu je přepracovaná, barevnější. Jsou zde jiné animované ikony, za nimi barevná tapeta, která se zobrazí třeba i na pozadí kalendáře. Vzhled bude navíc možné upravit pomocí grafických témat. Funkce telefonu jsou velmi podobné ostatním Nokiím, novinkou v této třídě je e-mailový prohlížeč, určitě potěší také opakovaný budík.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ukázky displejů 

Chce být hitem Vánoc

Nokia 3220 se začne prodávat v létě a její cena by měla být nižší než deset tisíc korun, tedy méně, než jsme odhladovali v prvním článku o tomto telefonu. Výrobce čeká, že s novým mdelem bude mít úspěch na předvánočním trhu.

Podle prvních dojmů se jedná o velmi dobře vybavený telefon, který je ale svým designem cílený hlavně na mládež. Tak strakatý a blikající mobil nebude určitě používat každý. Nokia by určitě udělala dobře, kdyby podobné funkce za podobnou cenu vměstnala do méně křiklavého kabátku. Cenově přijatelný mobil střední třídy se seriózním vzhledem a slušnou cenou Nokii v nabídce chybí.


Další obrázky Nokie 3220

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek 

Diskuze (46) Další článek: K čemu je v mobilech XHTML

Témata článku: Nokia, , Nokia 3200, Nokia 3220, Nokia 6230, Seriózní vzhled, F +, Fotograf, Nová Nokia, Foto, Nov, Barevná tapeta, Přídavný kryt