Nová Nokia 6085: frajerské véčko pro každého (první pohled)

Nokia včera večer představila model 6085. Novinka potěší zájemce o véčkovou konstrukci, vzhled bez výstřelků a výbavu střední třídy. Nechybí dva displeje, fotoaparát, slot pro paměťové karty, EDGE ani Bluetooth. To vše za méně než šest tisíc.

Novinka z Finska má podle výrobce spadeno téměř na všechny. Ale spíše než milovníky véček „asijského“ typu 6101 a 6060 zaujme zájemce o střídmější design a zařadí se tak po bok 6125, pro někoho může být tedy další levnou alternativou k perfektní 6131. Zároveň ale nepůjde vyloženě o manažerské véčko a provedení v růžové barvě dokonce naznačuje, že novinka má oslovit i ženy.

Nokia 6060 Nokia 6101 Nokia 6125 Nokia 6131

To už jsme viděli

S modelem 6125 toho má novinka společného opravdu hodně. Po vzhledové stránce se nám celý telefon jen trochu zakulatil a oblejší tvary najdeme i po otevření véčka na klávesnici, která je jinak řešená velmi podobně jako na 6125. Podobných mobilů už tu máme spoustu, nové véčko s mírami 92 x 46 x 23 mm se ale určitě bude opět líbit. Navíc budou na výběr hned čtyři barevné provedení – kromě běžných černé a stříbrné ještě luxusně vzhlížející pískově zlatou a stále oblíbenější růžovou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Černé provedení

Jako každé moderní véčko, i Nokia 6085 má dva displeje. Vnější je ovšem tentokrát jen monochromatický, výhodou na druhou stranu může být dobrá čitelnost. Displej má být totiž být podsvícen tmavomodrou barvou, která spolu s bílým textem vytvoří dobrou kombinaci. To pro vnitřní displej už omluvu nemáme. Zobrazí sice 262 tisíc barev, bude ale jen pasivní a rozlišením 128 × 160 bodů rovněž nenadchne. Nic nového nečekáme v prostředí, v mobilu opět bude staré známé Series 40.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stříbrné provedení 

S Nokií 6085 se dovoláte téměř po celém světě, je to totiž tzv. „quad-band“, podporuje tedy i pásma 850/1900 MHz používané v zámoří. Podle oficiálních údajů můžete mluvit až 5 hodin, než se vybije baterka s kapacitou 970 mAh, a na příjmu telefon vydrží až 10 dnů. Kromě běžných zpráv SMS a MMS bude možné pracovat i s e-maily, připravena je podpora protokolů SMTP, POP3 a IMAP4

Pro hudbu stvořená

V celkem průměrné výbavě nového véčka vyniká hlavně slot pro paměťové karty microSD a přehrávač hudby, jenž bude podporovat formáty MP3, MP4, AAC, AAC+, eAAC+, WMA. Když uložené skladby omrzí, přijde vhod FM rádio. Vestavěnou pamětí se novinka chlubit nemůže, má jen 4 MB. Maximum paměti, kterou 6085 pojme na kartách, bude 2GB, píše Nokia. Na to si ale zatím budeme muset počkat, na trh zatím sotva přišly gigabytové microSD.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zlaté provedení

Nad vnějším displejem se nachází čočka fotoaparátu, jehož rozlišení bude pouze VGA. Samozřejmě nechybí možnost natáčet a videopřehrávač, který si poradí i se streamovaným videem. 6085 potěší letový módem, díky kterému bude možné vypnout telefonní část mobilu a dále s ním pracovat.

Data i zábava

V oblasti datových přenosů telefon nezklamal. GPRS třídy 10 je standard a u nás dobře poslouží i připojení přes EDGE rovněž třídy 10. Samozřejmostí je synchronizace s počítačem. Data dostaneme do telefonu a ven pomocí Bluetooth nebo kabelu USB 1.1, pro infraport místo nezbylo. Pomocí Bluetooth bude možné mobil spojit i s bezdrátovým příslušenstvím – třeba sluchátkem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Růžové provedení 

Pro případ, že se písničky ohrají a trhané video z foťáku začne nudit, je v telefonu ještě připravená Java a tři předinstalované hry – oblíbené Sudoku, Galaxy Balls a 3D Golf. Základ pro organizaci představují upomínky, poznámky, kalendář a budík, vše známe již z dřívějších Nokií Series 40.

Vánoční trhák?

Nokia 6085 s avizovanou cenou mezi 5 a 6 tisíci je předurčena k masovému prodeji. Nasvědčuje tomu výbava střední třídy, možná trochu opatrný design a především termín uvedení na trh. Cíl, tedy najít na Štědrý den místo pod mnoha vánočními stromky, nová Nokia nesplní jen v případě přehnané ceny. Například podobná, leč přeci jen lépe vybavená 6125 totiž 6 tisíc stojí už nyní, o konkurenčních modelech ani nemluvě.

Nokia 6085 ve zkratce

• rozměry a hmotnost: 92 x 46 x 23 mm, 84 g bez baterky
• sítě a datové přenosy: GSM (850, 900, 1800, 1900 MHz) / GPRS, EDGE
• displej: vnitřní pasivní CSTN, rozlišení 128 × 160 bodů, 262 tisíc barev, vnější černobílý FSTN 96 × 68
• paměť: vnitřní paměť 4 MB, slot pro paměťové karty microSD (max. 2GB)
• multimédia: VGA fotoaparát, natáčení a přehrávání videa, přehrávač hudby, FM rádio, 64hlasé vyzvánění
• konektivita: Bluetooth, USB kabel
• výdrž: baterie BL-5C, 970 mAh, 5 hodin hovoru, 280 hodin v pohotovosti
• barevné verze: černá, stříbrná, zlatá, růžová

Diskuze (10) Další článek: Podívejte se na tiskovku z přejmenování Eurotelu

Témata článku: Nokia, , Nokia 6060, Nokia 6085, Nokia 6101, Nokia 6125, Nokia 6131, Nov, Pro +, Nová Nokia, F +, První pohled, Pohled, Frajer,