Nová Nokia 6151 a 6080: půjdou na dračku (první pohled)

Nokia včera představila pět nových telefonů a dva z nich se budou prodávat také u nás. Můžeme se těšit na levný multimediální telefon s podporou sítí třetí generace a elegantní, reprezentativní mobil s velmi zajímavou cenou.

Pět nových telefonů obohatilo včera nabídku Nokie, ovšem jen dva z nich můžeme očekávat na našem trhu. Další dva telefony jsou totiž určeny výhradně pro Asii a sítě CDMA a poslední novinka je prostý low-end, který je určen zejména pro rozvojové trhy. Více informací zde.

Obě novinky, které u nás můžeme očekávat, mají dobré předpoklady k velkým prodejním úspěchům. Nokia 6151 bude totiž nejlevnějším telefonem od Nokie s podporou sítí třetí generace a bude vybavena atraktivním multimediálním náčiním. Jedná se o všestranný univerzální model nabízený v mnoha barevných variantách, kterému věštíme velkou oblibu především v rámci nabídky Eurotelu.

Druhá novinka směle útočí na tři hlavní kritéria výběru méně náročného zákazníka – nízká cena, atraktivní design, který telefon řadí do vyšší kategorie, a výbava zahrnující barevný displej, fotoaparát a MP3 vyzvánění.

Nokia 6151 – rychlá data dostupnější

Nokia prezentuje svůj nový model 6151 jako nejlevnější telefon pro 3G, ale tento údaj bereme v rámci portfolia výrobce. Stejnou předběžnou cenu kolem osmi tisíc korun oznámil totiž u svého 3G modelu K610i i Sony Ericsson (srovnáváme ceny telefonů při startu prodeje, nezmiňuji proto např. Sony Ericsson K600i). Osm tisíc není málo, ale kromě podpory sítí třetí generace dostanete v nové Nokii i solidní multimediální výbavu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6151

Telefon bude fungovat v sítích GSM tří pásem, ve kterých nabídne datové přenosy GPRS a EDGE, obojí ve třídě deset. Navíc podporuje sítě třetí generace UMTS, ve kterých dokáže stahovat data rychlostí až 384 kb/s. Jak už jste ale z obrázků jistě zaznamenali, telefon nemá kameru na přední straně a nelze s ním proto provozovat klasické videohovory. Dá se předpokládat, že bude možné využívat k těmto účelům fotoaparát umístěný na zadní straně telefonu.

Rozměry telefonu jsou 108 × 47 × 19 mm a hmotnost 98 g, což jsou hodnoty nijak nevyčnívající z davu. Displej nabízí rozlišení 128 × 160 bodů a dokáže zobrazit 262 tisíc barev. Fotoaparát se chlubí rozlišením 1,3 megapixelu a kromě statických snímků dokáže zaznamenat i video. Mnohé jistě potěší přítomnost hudebních funkcí – nechybí MP3 přehrávač ani rádio. Pro hudbu bude dostatek paměťového prostoru díky slotu pro paměťové karty typu microSD (až do 2 GB). Vnitřní paměť telefonu pojme 30 MB dat.

Kromě zábavy nabídne telefon i mnoho užitečného. Samozřejmostí je vícepoložkový adresář a organizér s možností synchronizace (kromě Outlooku také s aplikacemi Lotus Notes a Lotus Organizer). Nabídku zpestří čtyři předinstalované 3D hry (golf, rallye, fotbal a 3D had), e-mailový klient, internetový prohlížeč, Push to talk a klasická sbírka doplňkových funkcí. S blízkým okolím se telefon spojí prostřednictvím Bluetooth nebo infraportem, výdrž stačí na 270 minut běžného hovoru nebo 250 hodin pohotovosti.

Ve zkratce:

  • rozměry a hmotnost: 108 × 47 × 19 mm, 98 g
  • sítě a datové přenosy: GSM (900, 1800, 1900 MHz) / GPRS, EDGE; UMTS (2100 MHz)
  • displej: aktivní TFT, rozlišení 128 × 160 bodů, podpora 262 tisíc barev
  • paměť: vnitřní paměť 30 MB, slot pro paměťové karty microSD
  • multimédia: 1,3Mpx fotoaparát, natáčení a přehrávání videa, MP3 přehrávač, MP3 vyzvánění, FM rádio
  • konektivita: Bluetooth, infraport, Pop-port konektor
  • výdrž: 270 minut hovoru, 250 hodin v pohotovosti
  • barevné verze: černá, bílá, oranžová, světle modrá, světle zelená


Nokia 6080 – práce se nebojí

Když nechcete do telefonu příliš investovat, ale rádi byste všechny „populární“ prvnky výbavy, jako je fotoaparát, barevný displej a MP3 vyzvánění, Nokia 6080 by se vám mohla zalíbit. Nabízí dobrý funkční základ a design, který ostudu neudělá ani ve vyšší společnosti. Na oficiálních fotografiích působí černý telefon s elegantními ozdobnými prvky velmi dobře, konečný soud si však necháme až do recenze.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6080

Displej nabízí rozlišení 128 × 160 bodů a dokáže zobrazit 65 tisíc barev. Uvidíte na něm známé prostředí Series 40, od kterého se také odvíjí funkce telefonu. Vícepoložkový adresář a organizér lze synchronizovat s počítačem a je proto docela škoda, že ve výbavě chybí Bluetooth. Vystačit si musíte s infraportem. Datové přenosy v GSM síti zajišťuje GPRS a EDGE.

Užitečné funkce zastupuje ještě e-mailový klient, internetový prohlížeč, Push to talk, hlasový záznamník nebo hlasové vytáčení. Zábavu zajistí VGA fotoaparát, vestavěné rádio a javové hry. Uživatel má k dispozici 4,3 MB paměti.

Telefon se s rozměry 105 × 44 × 19 mm a hmotností 91 g opět ztratí v průměru. Výdrž výrobce 210 minut hovoru nebo až 300 hodin v pohotovostním režimu. Na trhu se objeví v ten nejvhodnější čas, tedy před Vánocemi.

Ve zkratce:

  • rozměry a hmotnost: 104 × 44 × 19 mm, 91 g
  • sítě a datové přenosy: GSM (900, 1800, 1900 MHz) / GPRS, EDGE
  • displej: aktivní TFT, rozlišení 128 × 160 bodů, podpora 65 tisíc barev
  • paměť: vnitřní paměť 4,3 MB
  • multimédia: VGA fotoaparát, natáčení a přehrávání videa, MP3 vyzvánění, FM rádio
  • konektivita: infraport, Pop-port konektor
  • výdrž: 210 minut hovoru, 300 hodin v pohotovosti
  • barevné verze: černá, stříbrná, zlatá
Diskuze (19) Další článek: Nokia a Siemens se spojují: Ericssonu začíná být horko

Témata článku: Nokia, Nokia 6080, Nokia 6151, Sony Ericsson K600i, Nov, Nová Nokia, Univerzální model, Nejvhodnější čas, Pohled, První pohled