Nová Nokia 6233: jednoduchý génius (první pohled)

Jednoduchý vzhled telefonu ještě zákonitě nemusí znamenat absenci kvalitních funkcí. Důkazem toho je i nová Nokia 6233. Nechybí jí podpora sítí třetí generace, vysoké rozlišení displeje, moderní pracovní prostředí ani stereo reproduktory. Je to oficiální nástupce Nokií 6230(i).

Nokia včera na akci Capital Market Days představila tři nové mobilní telefony. Jsou v podstatě všechny stejné, každý je jen určen pro jiné trhy. Nejdůležitější je zdánlivě jednoduchý, ale funkcemi napěchovaný model klasické konstrukce s označením Nokia 6233. Kromě obvyklých možností sítí GSM podporuje i UMTS.

Vážně, líbí se vám?

Ačkoli na to telefon vzhledem ani rozměry příliš nevypadá, Nokia 6233 je s hmotností 110 g docela slušný macek. V útrobách rámu z nerezové oceli (to bude důvod vyšší hmotnosti) najdete QVGA displej s rozlišením 320 × 240 bodů, ale také například stereo reproduktory s možností simulace prostorového zvuku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6233

Vzhledem k podpoře sítí třetí generace je nutná vyšší softwarová výbava než u standardních modelů. Nokia 6233 je proto založena na nejnovější platformě Series 40 3rd Edition s vylepšenou strukturou nabídek a menu. Třetí edice Series 40 s sebou přináší kromě jiného také aktivní pohotovostní režim známý z novějších symbianových smartphonů, lepší nástroj pro práci s hudbou, videozáznamy a webovým obsahem.

Nokia přímo výbavy zařadila také audio přehrávač. Poradí si jak se skladbami ve formátu MP3, tak s mobilním formátem AAC. Díky reproduktorům s trojrozměrným efektem si snad hudbu vychutnáte i bez sluchátek. Bez paměti by byl přehrávač prakticky k ničemu. Sedmdesát megabajtů vnitřní paměti můžete dovybavit paměťovými kartami typu microSD až do kapacity dvou gigabajtů.

Tip: živé fotografie Nokie 6233 si můžete prohlédnout na serveru Mobile Burn

Třetí generace

Pilířem sítí třetí generace jsou mimo rychlých datových přenosů také videohovory. Model 6233 je sice vybaven fotoaparátem s rozlišením až dva megapixely, ke snímání volajícího je však zapotřebí především čelní kamera. Není proto zcela jasné, jak chce Nokia v tomto případě videotelefonování řešit, protože podle oficiálních fotografií se na přední straně žádný objektiv nenachází.

Zmínka o datových přenosech mi připomíná, že bych neměl zapomenout ani na možnosti práce se soubory a internetovým připojením. Rychlý přenos dat je díky WCDMA zajištěn. Jak si však Nokia 6233 poradí s lokálními soubory? Na synchronizaci kalendáře, adresáře i úkolů je připraven klient SyncML. Spojení s počítačem pak zajistí datový kabel nebo Bluetooth.

Společně s Nokií 6233 byla včera představena i funkčně naprosto totožná Nokia 6234. Nepatrné rozdíly najdete snad jen v designu telefonu a logu Vodafone pod klávesnicí. Napovídá, že výhradním prodejcem tohoto modelu bude právě nadnárodní operátor.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6234: pro Vodafone

S uvedením Nokie 6233 na trh se počítá v druhém čtvrtletí příštího roku. Očekáváme, že cena by se mohla vyšplhat někam na hranici dvanácti tisíc korun. Vzhledem k tomu, že se od příštího roku budeme u nás s operátorem Vodafone setkávat pravidelně, je možné, že se oba dva představené modely objeví i na našem trhu.

Všechny známé parametry Nokie 6233 si můžete prohlédnout v katalogu mobilů

Diskuze (52) Další článek: Drobnost, ale potěší: přehled recenzí na MobilManii

Témata článku: Nokia, Nokia 6233, Nokia 6234, Génius, Webový obsah, Nov, První pohled, Pohled, Genius, Nová Nokia, Výhradní prodejce