Nová Nokia 6340: most mezi GSM, TDMA a AMPS

Ještě jsme se ani nedočkali nové Nokie 6310 a už nás finský výrobce láká na nový model nesoucí označení 6340. Jeho hlavní inovací je podpora jak GSM, tak i sítí TDMA a stařičké, nicméně nejrozšířenější AMPS. Podívejte se na obrázky.

V pondělí vydala Nokia tiskovou zprávu, ve které (bohužel jen velmi zevrubně) informuje o chystaném modelu s názvem 6340. Již z označení lze odvodit, že se na první pohled rozeznatelných změn nedočkáme. Pravděpodobně zůstanou zachovány rozměry i design. Hlavní změny se budou konat uvnitř přístroje. Jak již nadpis napovídá, Nokia 6340 bude prvním telefonem podporujícím jak sítě GSM (lépe řečeno PCS-1900), tak i TDMA a velmi rozšířené D/AMPS. Tyto tři sítě nejsou „vzájemně kompatibilní“ a každá z nich má svou výhodu, nebo lépe řečeno, kde nebude dostupná jedna síť, Nokia 6340 umožní použít síť druhou. A to jak pro textovky, tak i pro WAP či další datové přenosy.

  

Tři sítě? Ale jistě!

Pomineme-li podporu tří sítí, nemá se Nokia 6340 ničím výjimečným pochlubit. Novinkou bude zvukový ekvalizér, pomocí něhož si vyvážíme basy a výšky sluchátka.  Ze zavedených funkcí můžeme vyzdvihnout elektronickou peněženku (speciálně zašifrovaný „kousek paměti telefonu“ do kterého si můžete ukládat různá čísla, PINy a podobně). Z této „peněženky“ lze data aplikovat přímo ve WAP browseru, jenž od verze 1.2.1 podporuje zabezpečený přenos při bankovních a jiných důležitých činnostech. Pravdou je, že pro elektronickou peněženku zatím není mnoho využití, je však dobré být připraven na budoucnost.

S paměťovou kapacitou je na tom Nokia 6340 podobně jako model 6310:

  • 500 položek pro telefonní seznam, ke každému jménu lze přiřadit pět čísel a tři textové informace (6310 umožňuje uložit čtyři textové informace, u 6340 se však může jednat o nepřesnou formulaci ze strany Nokie),
  • s kapacitou poznámek v organizéru je na tom 6340 lépe, umožní uložit až 500 poznámek (oproti 100 – 250 u 6310),
  • tři desítky úkolů,
  • deset pozic pro vlastní melodie a pět pro obrázky do textovek,
  • hlasový záznamník na tři minuty,
  • deset čísel lze vytáčet hlasem.

Drobnou změnou bude i baterie, ta bude mít o 100 mAh nižší kapacitu, tedy rovných 1000 mAh, než u modelu 6310. Výrobce uvádí až 16 dnů pohotovosti, či pět hodin komunikace v síti GSM a/nebo čtyři hodiny v síti TDMA.

Svůj účel splní

Nesmíme spílat, že Nokia 6340 nepřinese – po stránce funkcí – mnoho nového. Přinese však mnohem zajímavější kompatibilitu mezi sítěmi GSM (PCS-1900), TDMA a AMPS, respektive D-AMPS. Nekamenujte nás, prosím, za absenci podrobných informací; Nokia zatím podrobnou charakteristiku nezveřejnila, známá není ani předběžná cena. Přístroj by se měl objevit na trhu ještě v první polovině tohoto roku; u nás se jí stejně s největší pravděpodobností nedočkáme. Využití najde hlavně v Severní Americe, kde se tyto tři sítě vyskytují. Nokia 6340 však může být dobrým společníkem mnoha cestovatelů. 

Diskuze (15) Další článek: Jací jsme: výsledky velkého „mobilního“ průzkumu

Témata článku: Nokia, Most, AMP, Nov, Mez, Nová Nokia, GSM