Nová Nokia 6610i - zpátky do budoucnosti (oživeno)

Když se před dvěma lety představila Nokia 6610, potěšila oko nejednoho příznivce kvalitních telefonů. Přes vyšší cenu nabízela tehdy poměrně slušný balík funkcí, díky kterým si našla řadu příznivců. Oživeno: známe českou cenu.
Inovace přišla, bohužel. Nokia se i na začátku druhého kvartálu letošního roku odmítá vrátit do pozice mobilního průkopníka, kam kdysi patřila, a to i přesto, že je čím dál častěji za své počínání kritizována. Nechceme-li finskému výrobci křivdit, musíme uznat, že se nedávno uvedený model Nokia 6230 povedl. S modelem 6610i se ale opět vrací do zajetých nebo spíše značně rozjetých kolejí.

Nic nového pod sluncem

Jak je z označení mobilního telefonu patrné a jak již bylo ostatně zmíněno v úvodu článku, navazuje současná novinka na původní Nokii 6610. Z ní si bere prakticky všechny funkce, kterými starší verze disponovala. Navíc přidává pouze větší paměť, vyšší verzi Javy a především slavně neslavný vestavěný digitální fotoaparát. Pojďme se tedy na novinky podívat blíže.

Větší paměť je pravděpodobně tou nevětší změnou. Jen velmi slabých 725 kB bylo rozšířeno na poměrně solidní 4 MB, takže lze ukládat obrázky, fotografie nebo zvukové soubory zcela podle libosti. Nicméně paměť zůstává stále sdílená, což každému nemusí být podle chuti. Další změnou je vyšší verze Javy, která povýšila z MIDP 1.0 na MIDP 2.0. Drobností je také zvýšení limitu pro velikost odeslané MMS. Místo 10 kB teď mobil zvládne téměř pětkrát tolik.


Nokia 6610i

Pozor, vyletí ptáček

Samostatnou kapitolou je ovšem vestavěný digitální fotoaparát. Se snímačem CIF jsou fotochtiví zájemci o nový model odsouzeni k pořizování snímků o maximálním rozlišení 352 x 288 bodů. Ve srovnání s konkurencí, která začíná představovat megapixelové kousky a už dávno přesedlala na VGA, je uvedení „íčkové“ verze poněkud nepochopitelné. Zejména u výrobce, který se prohlašuje za lídra mobilního trhu. Na zadní stěnu se vedle fotoaparátu nevešlo ani zrcátko pro autoportréty.

Nokia 6610i nabízí ještě několik málo drobností, výsledný dojem však už nemohou napravit. Displej, zejména s ohledem na zařazení „íčka“ do střední kategorie, je o notný kus za konkurencí, GRPS v konfiguraci 3+2 také připomíná počátky datové euforie z před dvou let. Třída 10 by jistě nebyla na škodu. To by ovšem bylo v rozporu se záměry Nokie, které jsou více než zřejmé. Minimalizovat náklady na vývoj a maximalizovat zisky. Marketingová strategie dojných krav je už ale cítit až příliš a otázkou je, kam až si Nokia může dovolit zajít. Dlouhodobě tento trend jistě nemůže udržet. Ostatně, prodejní výsledky to jasně potvrzují. Zajímavě o celé problematice pojednává starší článek, který si můžete přečíst zde.

Nechci slevu zadarmo

Jak tedy celou novinku zhodnotit? Příliš pozitivně asi ne. Nokia 6610i nepřináší nic nového, potěší snad už jen nadčasový konzervativní design. Výhodou by tak mohla být maximálně cena, stanovená předběžně na 250 eur. Kdyby se tedy u nás Nokia 6610i prodávala kolem osmi tisíc, mohla by být zajímavou volbou pro ty, kteří na Nokii nedají dopustit. Ostatní se ale nejspíš rozhlédnou jinde.


Oživeno: V České republice se telefon začne brzy prodávat za doporučenou cenu 7 800 Kč. To je prakticky stejná cena, za jakou lze dnes sehnat starší model 6610 a je to tedy dobrá nabídka. Čekali jsme, že Nokia 6610i bude dražší.

Diskuze (28) Další článek: Šuškanda: Oskar bude prodávat Nokii 6230 (oživeno)

Témata článku: Nokia, Nokia 6230, Nokia 6610, Nokia 6610i, Marketingová strategie, Budoucnost, Nov, Nová Nokia