Nová Nokia C01 Plus: Malý telefon s Androidem Go pro nenáročné

  • Nová Nokia C01 Plus míří na nejméně náročné zákazníky
  • Nabídne jim jen 1 GB RAM a 32 GB interní paměti
  • Zajímavostí je uživatelsky vyměnitelná baterie

Nový telefon od značky Nokia míří na nenáročné zákazníky, kteří vystačí se základními funkcemi, nepoužívají zbytečně mnoho aplikací a nepotřebují vysoký výkon. C01 Plus nabídne relativně kompaktní rozměry, vyměnitelnou baterii a základní konektivitu.

Plastový telefon s plastovým rámem má rozměry 148 × 71,8 × 9,3 milimetrů a váží jen 157 gramů. K dispozici bude ve dvou poměrně konzervativních barvách: modré a fialové. Na dnešní poměry překvapí robustními rámečky kolem obrazovky a absencí čtečky otisků prstů. Je prostě vidět, že výrobce šetřil, kde se dalo, aby mohl potenciálním zákazníkům nabídnout co možná nejnižší cenu.

Nokia C01 Plus

Srdcem telefonu Nokia C01 Plus je procesor UNISOC SC9863A, který můžete znát například z nejlevnějších smartphonů Gigaset nebo Alcatel. Čip se skládá z osmi jader ARM Cortex-A55, rozdělených do dvou skupin – výkonnější polovina má maximum na 1,6 GHz, čtyři úsporná jádra pak mají nejvyšší takt 1,2 GHz. Vykreslování grafiky zajišťuje akcelerátor PowerVR IMG8322.

Je zřejmé, že z hlediska výkonu nepůjde o žádný „bořič tabulek“ – telefony s tímto čipem dosahují v benchmarku AnTuTu v7 celkového skóre kolem 72 tisíc bodů. V GeekBenchi pak dostávají v operacích s jedním jádrem okolo 138 bodů a s více jádry kolem 629 bodů.

Také další hardwarová výbava potvrzuje, že tento model míří především na zákazníky, kteří telefon používají pouze k základním operacím. K dispozici je jen 1 GB operační paměti a 32 GB interního úložiště. Aby zbyl alespoň nějaký prostor pro aplikace, instaluje výrobce „odlehčenou verzi“ systému – Android 11 Go. Pozitivem je skutečnost, že telefon podporuje paměťové karty microSD až do 128 GB.

Pro nejméně náročné

Na přední straně najdeme pochopitelně obrazovku. Jedná se o IPS LCD panel s úhlopříčkou 5,45" a rozlišením jen 720 × 1440 obrazových bodů (HD+). Z toho plyne poměr stran 18:9, jemnost 295 ppi a víceméně průměrné zobrazovací schopnosti.

V poměrně robustním prostoru nad obrazovkou se kromě reproduktoru nachází přední fotoaparát s rozlišením 5 Mpx, který je poněkud překvapivě doplněn LED bleskem. Kromě pořizování selfies ho lze používat pro videohovory a odemykání telefonu na základě rozpoznání tváře.

Zadní strana je plastová, opatřená jemnou texturou, díky které tento telefon nebude klouzat v dlani. V rámci úspor je zde pouze jeden fotoaparát, nabízející rozlišení pouhých 5 Mpx a pochopitelně nechybí přisvětlovací LED. Telefon je schopen natáčet videa v rozlišení maximálně 720p při 30 snímcích za sekundu.

Další parametry

Na pravé hraně najdeme víceméně standardně umístěná tlačítka pro vypnutí/zapnutí a nastavení hlasitosti. Na horní hraně je k dispozici klasický 3,5mm konektor pro připojení sluchátek, jež jsou součástí balení a mohou sloužit také jako anténa pro příjem rozhlasového vysílání v pásmu velmi krátkých vln.

Zcela jasno není kolem nabíjecího konektoru – výrobce na oficiálních stránkách současně tvrdí, že telefon má (dnes již vysloveně zastaralý) konektor microUSB, avšak v obsahu balení uvádí kromě nabíjecího adaptéru, pouzdra a sluchátek také kabel USB-C.

Do Nokie C01 Plus lze nainstalovat dvě SIM karty formátu nanoSIM, přičemž telefon podporuje datové přenosy LTE. Z hlediska další konektivity musíme zmínit Bluetooth 4.2 a podporu Wi-Fi postarších standardů 802.11 b/g/n v pásmu 2,4 GHz.

Vyměnitelná baterie

Energii zajišťuje akumulátor s kapacitou 3000 mAh, který lze nabíjet maximálním výkonem 5 wattů. S ohledem na slabý hardware by mohl telefon na jedno nabití vydržet až několik dní. Zajímavostí je možnost uživatelské výměny baterie, takže místo powerbanky stačí nosit náhradní nabitý akumulátor.

Výrobce zatím neuvedl, na kterých trzích hodlá novinku prodávat, takže není jisté, zda se objeví i v Česku a na Slovensku. Ruskojazyčné weby uvádějí cenu 6490 rublů, což je v přepočtu zhruba 1880 českých korun.

Diskuze (2) Další článek: Nejlepší aplikace pro tento týden: Myšlenkové mapy, kapitánské zkoušky a kryptoměny

Témata článku: Nokia, , , , , , , , , Pro +, Plus, Aplikace, Go Pro, Slovensko, Nokia C, Telefon, Česká republika, Zapnutí, Zajímavost, Malý telefon,