Nová verze Symbianu S60: přehlednější, chytřejší

Platforma S60 pro operační systém Symbian se dočkala již druhého Feature Packu. V prostředí najdeme nové funkce a různé "vychytávky".

Ve středu byl veřejnosti oficiálně představen nový Symbian S60 3rd Edition Feature Pack 2. Na své si díky FP2 přijdou nejen vývojáři mobilních aplikací, ale také sami uživatelé, kteří neradi „sedí na stejném vejci“ a změna je pro ně příjemnou součástí koloritu.

Jen dodám, že Feature Packy jsou jakési balíčky doplňující stávající rozhraní telefonů vybavených Symbianem S60 o nové vestavěné funkce. Feature Pack však musí být součástí koupeného telefonu. Na rozdíl on firmwarů, které již Nokia nabízí uživatelům volně ke stažení na svých stránkách, není možné aktualizovat a verzi Feature Packu v telefonu navýšit.

Multitasking viditelnější

Multitasking je jedním z důvodů, proč si uživatelé symbianové smartphony kupují. Podle vývojářů je ale funkce paralelně běžících aplikací příliš skryta a ne každého napadne, že přidržením tlačítka menu má možnost přepínat mezi spuštěnými úlohami. Nově bude mít proto uživatel k tomuto menu přístup přes položku v kontextovém menu Volby.

01.png
Lépe dostupný přehled běžících úloh

Tak, jako je to zvykem u některých Nokií S40, by se mělo speciální funkčnosti dostat i středové klávese. Nyní slouží většinou jen pro potvrzení akce, v budoucnu jsou ale její možnosti proměnné v závislosti na používané aplikaci.

Změny se dočká také Aktivní pohotovostní displej. K horizontálnímu menu odkazů může uživateli přibýt menu vertikální, díky němuž získá pohodlnější přístup k více položkám. Do spodní části displeje je pak možné umístit výstup čtečky kanálů RSS/Atom, takže aktuální zprávy budete mít vždy přehledně na displeji.

02.png
Aktivní pohotovostní displej v novém

Zatímco dnes vidíte při příchozím hovoru pouze náhled fotografie volajícího, příjemnou novinkou ve FP2 je možnost zobrazení fotografie volajícího přes celý displej. A co tzv. videovyzvánění, tedy zobrazení vybraného videozáznamu při příchozím hovoru? To bude dostupné již v zařízeních vybavených FP1.

SMS a MMS v jednom

Při práci s obrázky si budete moci v galerii vybrat ty, které vám následně poběží na displeji jako spořič. Podobného vylepšení se dočkaly i tapety, které umožňují předem nastavenou změnu obrázků.

Další trochu kontroverzní novinkou je sloučení editoru SMS a MMS. Z menu si jen vyberete, zda chcete psát zprávu, e-mail nebo poslat hlasovou zprávu (MMS se zvukovou stopou). Editor zpráv následně za vás vybere, zda bude zpráva odeslána jako SMS (obsahující pouze text) nebo MMS (pokud budou kromě textu přítomna i další multimédia). Nokia naštěstí myslela i na případy, kdy je několik SMS dražších než jedna MMS. I samotný text tak můžete odeslat jako multimediální zprávu.

03.png
SMS a MMS nyní pouze jako "Zpráva"

Některé změny jsou „inspirovány“ stávajícími zařízeními S40. Mezi ně patří např. nově možnost současného zobrazení kontaktů nacházejících se na SIM kartě s kontakty uloženými ve vnitřní paměti telefonu. Časované profily, které jsou dnes na „hloupých“ Nokiích zcela běžné uvádí FP2 jako novinku.

04.jpg
Možnost nastavení časovaného profilu

Prohlížeč je trumf

Vzhledem k čím dál častějšímu využití telefonu jako multimediálního zařízení se vylepšení dočkal i integrovaný internetový prohlížeč. V současnosti musíte při stahování souboru vyčkat, až je soubor uložen celý. V budoucnu bude browser podporovat možnost progresivního stahování, tzn. že si bude během stahování možné poslechnout uloženou část skladby. Stahování se tak bude více podobat běžnému streamingu s tím rozdílem, že hraná skladba se bude současně ukládat do paměti.

Spousta uživatelů si už při prvním pohledu na výše odkazované screenshoty stěžovala na nedostatečnou grafičnost použitého prostředí. Snímky jsou ale pořízeny z testovacího prototypu, a tak mají vývojáři ještě nějaký ten pátek, než budou zařízení s FP2 uvedena, čas vše napravit. 

Symbian se tak opět posouvá o kousek dál. Už dnes ale existuje spousta funkcí, které uživatelé postrádají a ani v novém FP2 je nenajdou. Co např. zkracování textových zpráv s diakritikou? Dočkáme se někdy?

V současnosti a blízké budoucnosti se do prodeje dostanou teprve zařízení vybavená předchozí verzí, Feature Packem 1. Jsou jimi telefony založené na operačním systému Symbian verze 9.2, tedy LG Joy a Nokie N95, 6290 a N76.

08_n76_hires.jpg05_n76_hires.jpg06_n76_hires.jpg03_n76_hires.jpg
Nokia N76

Na uvedení modelů, které budou FP2 vybaveny, si ale budeme muset ještě nějakou chvíli počkat. Oficiální představení prvních vlaštovek je plánováno na druhé pololetí letošního roku. Pokud se ale FP2 už nyní nemůžete dočkat, příští týden by měly být na barcelonském 3GSM Congressu v pavilonu 8 na stánku S60 připraveny prototypy Nokie 6290 využívající právě grafické rozhraní S60 3rd Edition Feature Pack 2.

Diskuze (18) Další článek: Nové Sony Ericssony: elita mezi fotomobily

Témata článku: , , , LG Joy, Nokia N76, Chytré, Přehled, Nov, Verze, Pře, Nová verze, Vybrané video