Nové 3G Siemensy: zvlčelý SG75, tchajwanský SFG75 a špičkový SXG75

Siemens včera představil tři telefony. Model SG75 je vysouvák se dvěma kamerami pro videohovory, SFG75 si vzal do parády BenQ a SXG75 je funkční svalovec k pohledání. Všichni tři svorně pějí ódu sítím třetí generace.
Kapitoly článku

Siemens na včerejším představení uvedl dva zcela nové a jeden již známý telefon, všechny určené pro sítě třetí generace. Zdá se, že nový majitel mobilní divize Siemensu, tchajwanský Benq, „tlačí“ na termíny uvedení plánovaných telefonů pod německou značkou. Anebo už to ani Siemens vlastně není, a Benq nasadil ostré tempo? Trochu pravdy je zřejmě na obou stranách.

SG75: vlk v rouše beránčím

Prvním z představených je Siemens SG75, telefon výsuvné konstrukce s rozměry 98 × 50 × 23 milimetrů a hmotností 123 gramů. Siemensu před letošním CeBITem unikly obrázky v zavřeném i otevřeném stavu, potom se ještě objevila jedna „potvrzovací“ skica. Nejprve byl telefon známý pod kódovým označením „Wolf“, později už jako SG75.

Možná by bylo lepší, kdyby Siemens kódové označení Wolf ponechal. Finální kombinace téměř stejných písmen a čísel nepatří mezi nejlépe zapamatovatelné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Siemens SG75

I když není vysunut spodní díl, zbývá na jeho horní části dostatek tlačítek na to, aby se základní funkce daly ovládat i v zavřeném stavu. Klávesnice je ostře řezaná, bez designérských výstřelků a s velkými tlačítky. Hlavním ovládacím prvkem je čtyřsměrná klávesa s potvrzovacím středem. Ve tmě bude obrysy čísel a znaků zvýrazňovat modrobílé světlo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Tento Siemens pracuje v klasické síti GSM na frekvencích 900/1 800/1 900 MHz, ale rozumí si i s WCDMA 2 100 MHz, tedy UMTS, které u nás Eurotel plánuje spustit ještě tento rok. Vysouvák SG75 má displej s rozlišením 176 × 220 obrazových bodů a se schopností zobrazit 262 tisíc barev. Výrobní technologie je aktivní TFD.

Dvě oka jsou třeba

Telefon má dvě kamery. Jednu na zádech – ta pořizuje obrázky ve velikosti 1,3 Mpx. Druhá je na přední straně, má rozlišení CIF a je určena pro videohovory anebo k vytváření autoportrétů. Získané snímky bude možné šířit do okolí přes Bluetooth anebo rychle po datovém USB kabelu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Brouzdání na internetu v síti druhé generace zajistí podpora GPRS třídy 10 a wap ve verzi 2.0. Data se ukládají do vnitřní paměti o velké kapacitě 70 MB, kterou bude možné ještě dále rozšířit paměťovými kartami typu RS-MMC. Telefon se tak s patřičným příslušenstvím dá použít jako MP3 přehrávač a mimo tento typ souborů zvládne přehrát i formáty AAC nebo WAV.

Do výbavy nového Siemensu spadá i Bluetooth Microsoft Remote Control, pomocí něhož se dají bezdrátově ovládat některé aplikace na počítači, například PowerPoint nebo MediaPlayer.

Všechny zatím známé parametry telefonu Siemens SG75 najdete v katalogu mobilů; or in English mobile phones catalogue


Siemens SG75 ve zkratce:

  • rozměry a hmotnost: 98 × 50 × 23 mm, 123 g
  • konstrukce: vysouvací
  • barevné provedení: šedo-stříbrná
  • pásma GSM: 900/1 800/1 900 MHz
  • 3G: WCDMA 2 100 MHz
  • displej: aktivní TFD, 262 tisíc barev, rozlišení 176 × 220 obrazových bodů
  • fotoaparát:
    hlavní:
    rozlišení 1,3 Mpx
    druhý fotoaparát: kamera s CIF rozlišením (352 × 288) pro videohovory
  • paměť: 70 MB vnitřní paměti, slot pro paměťové karty RS-MMC
  • připojení k internetu: GPRS třídy 10, CSD, WAP 2.0
  • kapacita baterie: Li-Pol 920 mAh, 325 hodin v pohotovosti, 200 minut hovoru
  • připojení: Bluetooth, USB datový kabel
  • ostatní: SMS, MMS, e-mailový klient, Instant Messaging, Java MIDP 2.0, přehrávač multimediálních souborů


SFG75: výletník z Asie

Jako druhý si včera odbyl premiéru Siemens SFG75. Véčková konstrukce, rozměry 90 × 45 × 24 milimetrů a hmotnost 110 gramů jsou hlavní charakteristikou těla novinky. A když jsme u těla – to je kompletně asijské. Vlastně i duše je asijská. Siemens SFG75 je totiž Benq S80 převlečený do evropského roucha.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Siemens SFG75

Siemens SFG75 má dva displeje. Vnitřní je shodný s předešlým SG75 – má rozlišení 176 × 220 obrazových bodů, 262 tisíc barev a to vše v aktivním dvoupalcovém TFT. Displej na horní části véčka je čtvercový pasivní CSTN s rozlišením 96 × 96 a s 65 tisíci barvami. Hned pod ním je 1,3Mpx fotoaparát s přisvětlovací diodou, který umí zaznamenávat i video a scénu přibližuje digitálně, až desetkrát.

Na sebe i na něj se dívej

Při videotelefonování v síti UMTS bude nápomocná vnitřní kamera s rozlišením CIF, tedy 352 × 288 pixelů. Vnitřní paměť má kapacitu 32 MB a dá se rozšířit. K dispozici je totiž slot pro karty MiniSD. Tady se opět objevuje rukopis Benqu, Siemens používá přece poloviční RS-MMC.

Klepněte pro větší obrázek
BenQ S80 - k nerozeznání

Přenos dat bude možný jak přes klasické GPRS (třídy 10), tak přes rychlé toky UMTS sítě, kdy je telefon schopen datovat rychlostí až 384 kb/s. Kromě hudby ve formátu MP3 dokáže SFG75 přehrávat také soubory AAC, AAC+ a AMR. Pro rychlý přístup k hudebnímu přehrávači slouží tlačítko na boku telefonu.

Společně s SFG75 bude dodávána stereofonní náhlavní souprava a datový USB kabel pro synchronizaci dat s PC. Kromě toho je v telefonu i Bluetooth a infraport. Uvnitř těla se skrývá lithium-iontová baterie s kapacitou 840 mAh, jejíž udávaná výdrž je 250 hodin v pohotovosti a 180 minut při hovoru.

Všechny zatím známé parametry telefonu Siemens SFG75 najdete v katalogu mobilů; or in English mobile phones catalogue


Siemens SFG75 ve zkratce:

  • rozměry a hmotnost: 90 × 45 × 24 mm, 110 g
  • konstrukce: véčková
  • barevné provedení: černo-stříbrná
  • pásma GSM: 900/1 800 MHz
  • 3G: WCDMA 2 100 MHz
  • displej:
    hlavní:
    aktivní TFT, 262 tisíc barev, rozlišení 176 × 220 obrazových bodů
    druhý displej: pasivní CSTN, rozlišení 96 × 96 obrazových bodů, 65 tisíc barev
  • fotoaparát:
    hlavní: 1,3 Mpx s přisvětlovací diodou a desetinásobným digitálním zoomem
    druhý fotoaparát: kamera s CIF rozlišením (352 × 288) pro videohovory
  • paměť: 32 MB vnitřní paměti, slot pro paměťové karty MiniSD
  • připojení k internetu: GPRS třídy 10, CSD, WAP 2.0
  • kapacita baterie: Li-Ion 840 mAh, 250 hodin v pohotovosti, 180 minut hovoru
  • připojení: Bluetooth, infraport, USB datový kabel
  • ostatní: SMS, MMS, e-mailový klient, Java MIDP 2.0, přehrávač multimediálních souborů


V další kapitole se podíváme na funkcemi nabitý SXG75 se špičkovým displejem, dvoumegapixelovým fotoaparátem a GPS navigací. Najdete zde i živé fotografie a plánovaná uvedení na trh spolu s cenami

Témata článku: Siemens, , Siemens SFG75, Siemens SG75, Siemens SXG75, Vzájemný souboj, Vynikající rozlišení, Nov, Tchajwan