Nové čipy Sirf budou umět navigovat i v tunelech

Kalifornská firma Sirf, výrobce oslavovaných GPS čipů pro navigační systémy, chystá technologickou novinku. Její budoucí výrobky budou podporovat novou technologii SirfDiRect, která zajistí správnou navigaci i na místech se špatným signálem, kde dříve GPS selhávaly. Například v tunelech.

Sirf tak chce do přenosných navigátorů přinést možnosti, kterými doposud vládly jen velké navigační systémy pevně vestavěné v automobilech. U nich je totiž navigace propojená s elektronickými systémy vozu, například s ABS, a i bez přítomnosti GPS signálu tak dokáže určitou dobu zjišťovat správnou polohu. Když tento systém zná rychlost a pohyb jednotlivých kol, detekuje třeba i odbočení na křižovatce v tunelu.

Ani současné přenosné navigátory nevypnou okamžitě při vjezdu do tunelu. I po ztrátě signálu GPS předpokládají, že se vůz pohybuje, a pokračují naslepo stejnou rychlostí a směrem. Často to stačí a řidič si ani nevšimne, že se něco děje. Problémy nastanou v situacích, kdy následuje zatáčka nebo odbočka.

Sirf bude ve svých budoucích produktech také kombinovat GPS data s jinými informacemi. Díky mechanickým nebo podobně fungujícím senzorům dokáže zjistit, kam se vozidlo pohybuje, i když ztratí spojení s GPS. Tyto senzory mohou být umístěny přímo na přenosné navigaci, nebo na samostatném zařízení umístěném v automobilu.

Výrobce navigačních systémů Mio již oznámil, že nové čipy společnosti Sirf hodlá použít ve svých budoucích navigačních zařízeních.

Diskuze (12) Další článek: Nokia 7500: chystá se výkonná multimediální stylovka

Témata článku: Čip, Tunel, Budoucí produkt, Nov