Nové iPhony: 5C je levnější, 5S odemknete prstem

iPhone 5C nahradí současnou „pětku“ a hraje barvami. iPhone 5S představuje špičku a zaujme čtečkou otisků prstů, nebo 64-bitovým procesorem.

Druhý zářijový mobilní svátek je tu. Po stále probíhajícím veletrhu IFA v Berlíně dnes Apple ve svém kampusu v Cupertinu představil iPhone 5S. Vůbec poprvé jsme se dočkali také levnější verze iPhone 5C. A samozřejmě také nové verze operačního systému iOS7. Zajímavostí je, že iPhone 5C plně nahrazuje předchozí verzi iPhone 5, která již dále nebude k dostání. To se potvrzuje i v českém Apple Store, kde je iPhone 4S k dostání za 9 999 Kč, pak je mezera po „pětce“ a následují žhavé novinky iPhone 5C a 5S.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tak který bude váš příští? iPhone 5C nebo iPhone 5S?

Místo snížení ceny nový iPhone 5C

Začněme s levnějším modelem 5C. Apple ho bude prodávat namísto současného iPhonu 5. Jeho obal je vyroben z polykarbonátu (vznešené jméno pro plast), pod kterým se skrývá kovová konstrukce, která jednak zajistí pevnost, ale také slouží jako anténa. Na přední straně se blyští 4" Retina displej (rozlišení 640 × 1136 obrazových bodů, jemnost 326 PPI) s sRGB maticí. Uvnitř bude telefon pohánět procesor A6 známý právě z „pětky“. Zapomenout nesmíme ani na rozměry, které činí 124 × 59 × 8,97 mm. I levnější iPhone 5C se tedy podíval pod hranici devíti milimetrů, a to s nálepkou 132 gramů hmotnosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Také Apple se svým iPhonem 5C vsadil na barevnost.

Za zmínku stojí i hrany telefonu. Na horní hraně je zamykací tlačítko, levá strana obsahuje tlačítko ztišení a pod ním dvojici tlačítek pro ovládání hlasitosti, pravá strana obsahuje špendlíčkový slot na nanoSIM. Vespod potom najdeme 3,5 mm jack, Ligtning konektor, mikrofon a hlasitý reproduktor. Na zadní straně nechybí 8 Mpx iSight fotoaparát s BSI senzorem a světelností f/2.4. V horších světelných podmínkách pomůže LED blesk. Hlavní fotoaparát se skládá ze soustavy 5 čoček. Samozřejmě nechybí autofocus, touchfocus, režim panorama nebo detekce obličejů. Se softwarovou stabilizací obrazu je iPhone 5C schopen natáčet FullHD video při 30 fps a zároveň při něm i pořizovat fotografie. Pro FaceTime je nad displejem připravena druhá kamerka schopná přenášet a natáčet video v HD rozlišení při 30 fps, nebo pořizovat fotografie s rozlišením 1,2 Mpx.

Klepněte pro větší obrázek 
Silikonový bumper pro iPhone 5C budou stát 29 dolarů.

O baterii je známo zatím pouze to, že bude „vysokokapacitní a o něco málo lepší než u iPhonu 5“ . Udávané hodnoty výdrže jsou 10 hodin při hovoru přes 3G, 10 hodin přehrávání videa, 40 hodin poslechu hudby, 10 hodin při brouzdání přes LTE či Wi-Fi, u 3G je to o dvě hodiny méně. Pohotovostní doba je potom okolo 250 hodin (teoretické maximum). Novinka bude podporovat dvoupásmovou Wi-Fi (802.11 a/b/g/n), Bleutooth 4.0 nebo LTE „s podporou více pásem než kterýkoliv jiný telefon na světě“. Nechybí asistovaná GPS a podpora pro ruský GLONASS. Ze senzorů je přítomen akcelerometr, digitální kompas, trojosý gyroskop, čidlo okolního jasu a senzor přiblížení.

Klepněte pro větší obrázek
V balení budou přibalena také sluchátka EarPods.

Prodejní krabička bude kromě iPhonu 5C obsahovat adaptér do zásuvky, USB to Lightning kabel, sluchátka EarPods s ovladačem a mikrofonem a nezbytnou dokumentaci. V obchodech bude k dostání iPhone 5C s pamětí buď 16 GB nebo 32 GB. Předobjednávky začnou 13. září, prodej od 20. září na vybraných trzích (jak to bude s ČR se dozvíme později) v modré, bílé, růžové, žluté a zelené barvě. Orientační ceny při dvouletém úvazku činí v USA 99 dolarů za 16 GB a 199 dolarů za 32 GB verzi.

České cenovky by se měly pohybovat okolo 15 500 Kč za 32 GB verzi a okolo 13 000 Kč za 16 GB verzi. Takže tohle je „ten levný“ iPhone? Myslím, že jsme od Applu čekali více (tedy nižší cenu, vždyť si rozumíme).

Apple iPhone 5c 32GB
A1532
rozměry a hmotnost: 124 × 59 × 9,0 mm, 132 g
displej: 4,0", kapacitní IPS LCD, 640 × 1 136, 326 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (100|50 Mb/s)
konektivita: Lightning, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 32 GB, RAM: 1 GB, baterie: 1 510 mAh
procesor: Apple A6 (2× Swift, 1 GHz, 32nm)
operační systém: Apple iOS 7
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
31 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Starý iPhone s novým procesorem a čtečkou otisků

Hlavním bodem večera však byl nový iPhone 5S. Konala se znovu po roce pouze mírná evoluce nebo přišla kýžená revoluce? Odpověď zní: „Tak napůl.“ Apple zůstal imunní vůči módě fullHD displejů a nový model 5S tak znovu bude mít 4palcový Retina displej (ne IGZO, jak se spekulovalo) s rozlišením 1136 × 640 pixelů. Jeho jemnost tak bude 326 PPI. Pod ním, zabudována v Home buttonu, se bude skrývat čtečka otisků prstů, kterou Apple pojmenoval Touch ID.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nové barvy se jmenují Silver (téměř k nerozeznání od loňské bílé), Space Gray (výrazně světlejší, než loňská černá) a Gold (naprostá novinka). Barvy budou vedle nového Home buttonu a dvojitého LED blesku hlavními poznávacími znaky nové generace.

Představen byl také nový čip A7 s 64-bitovou architekturou a miliardou tranzistorů. Více o něm zatím nevíme. Oproti loňskému modelu by však měl být až 2x rychlejší, stejně jako jeho grafika. Vedle něho bude působit také nový čip s názvem M7, jenž bude neustále zpracovávat data z akcelerometru, gyroskopu a kompasu. To bude možné využít především pro sportovní aplikace aplikace nové generace (nechme se Applem překvapit, co to bude ve skutečnosti znamenat). 

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Před poškrábáním bude fotoaparát chránit safírové sklíčko.

Vylepšení se dočkal také fotoaparát. Ten bude opět 8 Mpx, avšak nově bude složen ze soustavy 5 čoček. Jeho světelnost bude f/2,2. Současně senzor pojme až o 15% více prostoru než předchozí generace. Blesk se nově jmenuje True Tone a skládá se ze dvou diod (jedné teplé a jedné studené), jenž by měly přinést přirozenější barvy osvětlených objektů. Jednou z možností fotoaparátu bude tzv. Burst mode, který dokáže zachytit 10 snímků za vteřinu. Z nich následně vybere tu nejpovedenější. Nechybí možnost tvorby 28 Mpx panoramat, kterou známe od minula. Před poškrábáním bude fotoaparát chránit safírové sklíčko.

Novinkou je slow-motion video

Současně bude schopný natáčet video ve fullHD rozlišení při snímkovací frekvenci 30 fps. Nově bude možné zachytit také slow-motion videa v HD rozlišení a frekcenci 120 fps. Přední kamerka se dočkala rozlišení 1,2 Mpx a FaceTime konverzace přenese v HD kvalitě. V té souvislosti lze zmínit, že byla vylepšena i stabilizace obrazu, stále však půjde pouze o digitální stabilizaci, zatímco konkurence již nabízí efektivnější optickou...

Klepněte pro větší obrázek
Nové iPhony poběží samozřejmě na iOS 7.

V části konektivity si dal Apple záležet především na LTE, když i jeho druhý nový iPhone podporuje víc pásem než všechny ostatní telefony. Podporuje samozřejmě také nižší HSPA+. K internetu se budou uživatelé moci připojit skrze adaptér Wi-Fi (802.11 a/b/g/n). Při sportovních aktivitách oceníte úsporné Bluetooth 4.0. Pro lokalizaci je připraven GPS čip s podporou GLONASS. Překvapením je, že NFC čip pro telefony Applu zůstává i nadále tabu.

Klepněte pro větší obrázek
Rozměry nového iPhonu 5S jsou 124 × 58 × 7,6 mm a hmotnost 112 gramů.

V otázce výdrže není úplně jasno. Apple totiž nezveřejnil kapacitu baterie. Místo toho uvedl, že nový iPhone 5S vydrží až málo uvěřitelných 250 hodin v pohotovostním režimu nebo 10 hodin hovoru nebo 8 hodin internetového surfování ve 3G síti a až 10 hodin v LTE síti. Video by měl být schopen přehrávat až 10 hodina hudbu až 40 hodin. Dobíjet se bude opět přes nabíječku, která je zakončena konektorem Lightning.

V ČR si na nový iPhone počkáme

Cena iPhonu 5S bez smlouvy startuje v USA na 649 dolarech (asi 15 500 Kč) za 16GB variantu. Při zakoupení telefonu s 32GB paměti si Apple řekne o 749 dolarů (17 600 Kč) a v případě nejvyšší, 64GB verze, zaplatí zájemci 849 dolarů (19 700 Kč). Na prioritních trzích se iPhone 5S začne prodávat 20. září letošního roku. Česká republika se dočká „později“.

Klepněte pro větší obrázek
Obal na iPhone 5S přijde na 49 dolarů.

Apple iPhone 5s 64GB
A1533
rozměry a hmotnost: 124 × 59 × 7,6 mm, 112 g
displej: 4,0", kapacitní IPS LCD, 640 × 1 136, 326 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (100|50 Mb/s)
konektivita: Lightning, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 64 GB, RAM: 1 GB, baterie: 1 560 mAh
procesor: Apple A7 (2× Cyclone, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Apple iOS 7
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
34 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Hodnota značky iPhone

Naše pocity po dnešní keynote jsou dobré. Apple se konečně rozhoupal ke změně (čímž myslíme model 5C), ale až budoucnost ukáže, zda je to změna k lepšímu či horšímu. Škoda jen, že ten „levný model“ není levnější, takhle s těmi Androidy příliš nezatočí.

iPhone 5S nepřináší tolik novinek, skoro by se to dalo označit za obvyklou pozvolnou evoluci posledních let. Naštěstí je tu čtečka otisků Touch ID, která bude dráždit konkurenci. Sice je to jen jeden nový prvek, ale Apple má po dlouhé době opět něco nového, co od něj budou ostatní kopírovat. Time, gratulejeme a zapínáme stopky – jak dlouho asi bude trvat, než stejnou funkci představí Samsung?

Diskuze (218) Další článek: iPhone 5S: čtečka otisků Touch ID v detailech

Témata článku: Apple, , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 4S, Apple iPhone 4S 16GB, Apple iPhone 4S 32GB, Apple iPhone 4S 64GB, Apple iPhone 5, Apple iPhone 5 32GB, Apple iPhone 5 64GB, Apple iPhone 5c, Apple iPhone 5c 16GB, Apple iPhone 5c 32GB, Apple iPhone 5s, Apple iPhone 5s 32GB, Apple iPhone 5s 64GB, Dnešní keynote, Hodnota značky, Nový prvek, Osvětlený objekt, Poznávací znak,