Nové levné Nokie navigují i bez GPS

Žádný technologický zázrak se nekoná, lokalizace je pouze orientační, ale mapy jsou stejně podrobné a stále zdarma.

Nokia N9 zastínila všechny ostatní novinky, ale tahle si určitě zaslouží svých pět minut slávy. Nokia představila revoluční verzi aplikace Nokia Mapy, která k navigaci nepotřebuje integrovaný GPS čip.

Nokia ukazuje, že navigovat se dá i bez integrovaného GPS modulu. Nové modely C2-02, C2-03 a C2-06 budou mířeny především pro začínající uživatele dotykových telefonů. Jsou levné, i proto výbava nových C2 obsahuje jen to nejdůležitější – fotoaparát, dotykový displej a podporu 2 karet SIM. GPS chybí. Ve výbavě však najdeme aplikaci Mapy. K lokalizaci je použita triangulace BTS (vysílačů mobilní sítě).

V řídce zastavěné oblasti bude přesnost mizerná, ale pro orientační lokalizaci to postačí. Ve městech bude lokalizace přesnější díky vyššímu počtu dosažitelných BTS. Přesněji se v mapě najdete třeba podle jmen ulic.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Jak bude taková navigace použitelná, zatím nechceme odhadovat. Jasné je jen to, že „BTS navigace“ nikdy klasickou GPS nenahradí. BTS lokalizace má být pouze možností, jak nabídnout navigování i rozvojovým trhům. Tamní uživatelé jsou obvykle méně nároční a alespoň orientační bezplatná navigace je lepší než žádná navigace.

 

Diskuze (30) Další článek: TAG Heuer Link: luxusní smartphone od švýcarských hodinářů

Témata článku: Nokia, , , Nokia N9, Nokia N9 64GB, Rozvojový trh, Bezplatná navigace, Nov, Integrované GPS