Nové mobily Motorola na vlastní kůži

Minulý týden ve čtvrtek Motorola v italském Milánu představila nové telefony z kolekce pro rok 2002. Byl jsem u toho a všechny novinky jsem si mohl důkladně osahat. Chcete vědět více, než ostatní dokážou zjistit z tiskových zpráv?

Tento článek jste původně měli na MobilManii najít už pár hodin po oficiálním milánském představení. Selhala však technika a ani jeden z článků – v pátek jste si totiž měli přečíst také reportáž z design centra Motoroly – se mi ani po desítkách docela drahých pokusů nepodařilo z Itálie odeslat. Všechno zlé je ale k něčemu dobré a na obou článcích jsem proto ještě přes víkend mohl pracovat.

Jak je vidím já

Motorola představila čtyři zcela nové mobily, jeden telefon pro sítě 3G, kterému bych raději ještě říkal koncept, tři inovované modely a několik zajímavých kousků příslušenství. Stalo se tak v obrovských módních fotostudiích v Miláně, kde se to jindy jen hemží modelkami (a ani při samotném představení o ně nebyla úplná nouze). Motorola pro každý telefon připravila scénu, která měla dokreslovat vlastnosti a zacílení produktu.

Jednotlivými scénami jsme sice byli provedeni často až příliš rychle a někdy nebyl čas na velké zkoumání, přesto jsem si ale do diktafonu pečlivě zaznamenával všechny své postřehy a dojmy z novinek. Nebudu psát o všech parametrech a funkcích, o kterých jste si už mohli přečíst jak u nás, tak na jiných serverech. Na telefony se ale podívám svýma očima a zaměřím se také na to, co výrobce v oficiálních zprávách neprozradí. (Protože ale v Miláně byly z části dostupné jen prototypy, berte v úvahu, že finální výrobky se od nich můžou lišit a některé výtky třeba budou opraveny.)

Na MobilManii jsme nahráli oficiální prezentaci všech novinek Motoroly. Najdete ji ve dvou variantách:

Prezentace však nejsou určeny primárně určeny pro web, ale pro prohlížení z cédéčka, takže jsou trochu větší. Zejména majitelé modemů budou muset být trpěliví.

Internetovou prezentaci nových modelů na webu Motoroly najdete zde.

Motorola T720: trochu ryba, trochu rak

Vidím Accompli, nebo Véčko? Motorola T720 je někde na hranici, protože na současné rozevírací telefony je příliš velká, ale přirovnáváním k Accompli bych ji zase křivdil. Každopádně to je velmi malý mobil, který neutrhne kapsu a celkem snadno se schová v ruce. Je to mimochodem můj největší favorit z celé nové kolekce.

K zástupci Motoroly, který T720 drží v ruce, mám asi dva metry a přesto velmi dobře vidím výrazný barevný displej s položkami hlavního menu uspořádanými do matice. Když však mobil na minutku ukořistím pro sebe, už to není tak ideální, protože displej je zjevně pasivní a ve svislém směru jsou vidět nestejnoměrné pruhy. Ovládání čtyřsměrným tlačítkem je slušné, tlačítka taky vypadají k světu, to už mi ale Motorolu zase někdo bere z ruky.

Ještě stihnu prozkoumat anténu, která je sice externí, naštěstí však velmi malá. K T720 bude možné dokoupit speciální sluchátka, se kterými bude možné poslouchat rádio. Škoda, že Motorola jde podobně jako Alcatel cestou speciálního a taky hodně drahého příslušenství (sluchátka stojí téměř dva tisíce korun). K Nokiím s rádiem lze přímo připojit jakoukoli bondovku a toto řešení je určitě lepší.

Mobil má oboustranně výměnné kryty, sama Motorola bude nabízet deset barevných variant a počítá s tím, že se do výroby krytů zapojí i další výrobci. Na čelní ploše krytu je místo, kde může být například logo firmy.

Motorola T720 by se v Evropě podle plánu měla začít prodávat ve třetím čtvrtletí tohoto roku.

Přečtěte si na MobilManii podrobnější článek o tomto telefonu.

Motorola C330: prostě sušenka

S modelem C330 Motorola začala úplně novou řadu. Z představených novinek je patrné, že výrobce opouští od modelových řad Talkabout, Timeport a Accompli. Nejspíš jde o příliš dlouhé názvy a tak jsou u nových mobilů nahrazeny počátečními písmeny. Jenomže Talkabout a Timeport začínají stejně, proto byla pro telefony nižší třídy vytvořena řada C.

Napřed mám v ruce nefunkční maketu. Telefon vypadá trochu jako starší Talkabout T192, je však o hodně menší a hlavně tenčí – takový hranatý polštářek. Moje barevná varianta je ve stylu retro: tmavě červená kovová barva trochu připomíná bakelit, kulatá stříbrná tlačítka jsou jakoby z kovu (jsou však plastová), na bočních chromovaných lištách je výrazně vyražen nápis Motorola. Telefon vypadá dobře. Motorola C330 má výměnné kryty, podobně jako u Nokií 33xx lze měnit přední i zadní kryt a je zde řada různých barevných variant včetně průhledných. Navíc lze změnou krytu kompletně změnit tvar mobilu, který může mít i hruškovitý tvar podobně jako u Sagemu MW3020.

Telefon, který mám v ruce, nemá anténu, a teď pár minut před půlnocí, kdy ještě pročítám tento článek, se divím, kde vzal šéfredaktor obrázek mobilu s anténou, který vidíte vpravo. To budeme muset během dne ještě vyřešit.

Oko přiláká kruhový ovladač se čtyřmi tlačítky, v jeho středu je další klávesa. Číslicová tlačítka se zdají být slušná, vadí mi jen dost ostrý výstupek, který upozorňuje na prostřední tlačítko s pětkou. Na spodní straně je kromě běžných konektorů také USB port pro propojení s počítačem. Telefon bude podporovat MIDI, vyzvánění bude vícehlasé – bohužel jsme ho slyšeli jen z počítače a dokud neuslyším samotný mobil, nemá smysl hodnotit. Vzadu na telefonu je mimochodem výrazná mřížka „zvonícího“ reproduktoru a poutko pro pověšení na krk.

Právě jsem na pultíku prezentátora objevil jediný funkční kousek a než mi ho vezmou z ruky, snažím se zjistit co nejvíc informací. Pochopitelně jde o prototyp, telefon se na evropské trhy dostane až ve třetím čtvrtletí. Displej by měl mít dle informací více stupňů šedi, nedaří se mi to ale ověřit. Zobrazení je však každopádně velice jemné, protože rozměry displeje nejsou velké a rozlišení je slušné. Displej je bohužel podsvícený jen dvěma diodami ve spodních rozích a podsvětlení proto není rovnoměrné.

Ovládání čtyřmi šipkami je výborné. Na hlavním displeji šipky nedělají nic, po vstupu do menu středním tlačítkem lze použít jen horní a spodní šipky, pravá a levá zde nemají žádnou úlohu. Menu pro psaní zpráv není přístupné, jde nejspíš opravdu jen o první prototyp. Aha, tak zpět, jde to, střední tlačítko však nefunguje pro potvrzení, položku v menu musím odklepnout pravým tlačítkem pod displejem. To není dobré, vždyť každý automaticky sáhne po tlačítku ve středu kruhu, tak proč je na něm jen jednoúčelová funkce pro vstup do menu, kterou mohla zastat třeba spodní šipka z multitlačítka? Než musíme pryč, zkouším ještě zvonění, ale místo vícehlasých MIDI zvuků nacházím jen standardní zvuky Motorol. Je to ale prototyp.

Přečtěte si na MobilManii podrobnější článek o tomto telefonu.

Motorola A388: bledě modrá inovace

Motorola Accompli 008 se po dlouhé době čekání u nás teprve oficiálně začala prodávat a už je tady její nástupce. V Asii si už můžete koupit model A388 a opět si všimněte zkrácení názvu modelové řady, už nejde o Accompli. Do Evropy – ani v tomto případě raději neříkám „k nám“ – se A388 dostane až ve třetím čtvrtletí.

Motorola na prezentaci jako marketingovou výhodu nového modelu uvádí, že z telefonu byl udělán kapesní počítač a není tomu obráceně jako u mnoha jiných podobných produktů. Je to tak a ty „jiné“ produkty klidně budu jmenovat: Handspring Treo, Trium Mondo, Sagem ... všechny tyto zařízení jsou v prvé řadě kapesní počítače, do kterých byl zamontován mobil. A často to bohužel je poznat.

Motorola A388 se od předchozího modelu mírně liší svým vzhledem. Největší změnou je malé průhledné okénko v předním krytu, přes které je vidět displej. V pohotovostním stavu však v okénku není nic vidět, slouží jen při příchozím hovoru pro zobrazení telefonního čísla nebo jména volaného. V okénku se neukáže ani čas, ani schůzky. Na levém boku zmizelo mačkací kolečko a nahradila jej dvě tlačítka, vpravo je čudlík určený nejspíš pro aktivaci hlasového záznamníku. Nahoře vidím malou anténu, infraport, dole konektor zjevně stejný jako na starším Accompli 008.

Použitý operační systém je stejný jako minule, jde stále o proprietární řešení Motoroly. Displej vypadá lépe, ale důvodem není vyšší rozlišení, ale jen lepší podsvícení (a doufám, že se mi to jen nezdá). Začátkem příštího roku by měl být mimochodem uveden další model Accompli s barevným displejem. Mezi programy vidím e-mailový a wapový prohlížeč, spouštěč programů v Javě – v A388 však opět nenacházím prohlížeč webových stránek. Škoda. Novým programem je editor obrázků pro zprávy EMS, perem na dotykovém displej lze kreslit vlastní nebo upravovat vestavěné obrázky. Telefon je triální, minulé Accompli 008 zvládalo jen sítě 900 a 1800 MHz.

Přečtěte si na MobilManii podrobnější článek o tomto telefonu.

Motorola V.70: tohle je risk

O prapodivném mobilu Motorola V.70 jsme už na MobilManii mnohokrát psali, tak přidám jen pár svých nových postřehů.

Inverzní displej bez podsvícení v místním mírném šeru skoro nevidím, po zapnutí podsvětlení jsou však bílé znaky na černém podkladě velmi dobře rozlišitelné. Nemůžu ale vyzkoušet, jak se displej bude chovat na přímém sluníčku. Displej v kulatém poli je svými rozměry celkem malý a i když asi nemá nijak vysoké rozlišení, znaky jsou velmi jemné. Menu je klasické jako u jiných současných Motorol. Podsvícení klávesnice je zajímavě „rozplizlé“, oproti obrázku mám v ruce model s modrým pozadím pod tlačítky. 

Telefon je dost lehký, možná až moc na to, že trochu vypadá, jako by byl vyroben z kovu. Trochu jej však kazí externí anténa, kterou po rozevření mobilu zakrývá horní otočná část. Telefon lze snadno rozevírat i zavírat jednou rukou, pro telefonování je však nutné přední kryt otočit zcela nahoru; není možné telefonovat jen z mezipolohy.

Na levém boku mobilů Motorola obvykle bývají dvě tlačítka, která mění hlasitost reproduktoru a vyzvánění. Na V.70 je toto tlačítko pouze jedno, jeho využití jsou ale stejná a zmíněné funkce se ovládají cyklicky. Například z nejhlasitějšího vyzvánění se stisknutím tlačítka ocitnete na nejslabším a postupujete znovu od začátku. Netuším však, k čemu jsou dvě tlačítka na přední ploše, u telefonu, který mám v ruce, nedělají vůbec nic. V zavřeném stavu nejsou funkční ani tři tlačítka na kulatém lemu displeje. Konstrukce mobilu je slušná, nic nevrže, necítím žádnou zbytečně velkou vůli.

Telefon se už prodává v Číně a brzy by měl přijít i k nám.

Přečtěte si na MobilManii první a druhý článek věnováný jen tomuto telefonu.

Motorola A820: do roka a do dne?

Motorola A820 je první „opravdový“ telefon pro sítě třetí generace. Pochopitelně vidím opět jen prototyp, který by ale měl být ve spolupráci s mobilním operátorem Vodafone dostupný do konce roku; zástupce Motoroly to dokonce upřesnil na třetí čtvrtletí. My můžeme být v klidu, do roku 2005 je ještě dost času a do té doby už bude tento model výprodejový. Kdo si ale chce o sobě myslet, může si tento telefon pořídit, kromě UMTS totiž zvládá i všechna tři používaná frekvenční pásma sítí GSM.

Je to hodně velký mobil, nenapadá mě nic, k čemu bych mohl přirovnat jeho rozměry, snad jen Nokia 9210 Communicator; na druhou stranu satelitní telefony jsou ještě větší. Aktivní TFT displej s vysokým rozlišením, který lze srovnávat s kapesními počítači, je kvalitní, otázkou je, jak se jeho napájení podepíše na výdrži. V maketě vidíme i verzi s vestavěnou videokamerou.

Přečtěte si na MobilManii další článek o tomto telefonu.

Příslušenství: věřme, že bude i u nás

Kromě mobilních telefonů Motorola představila několik zajímavých kousků mobilního příslušenství a osobně jsem se podíval na tyto produkty:
  • Hlasité handsfree: malou kulatou věc s krátkým kabelem připojíte ke spodnímu konektoru mobilu. Při telefonování může telefon ležet na stole třeba metr daleko.
  • Handsfree do auta: soudek s reproduktorem a samonavíjecími kabely s mikrofonem a konektorem pro připojení mobilu. Handsfree se posadí na místo spolujezdce nebo na palubní desku.
  • Stolní nabíječka: Zajímavý stojánek, který vypadá hezky a navíc dokáže nabíjet mobil. V přední části jsou ručičkové hodiny, do konektoru v zadní části je možné zasunout už zmiňované hlasité handsfree a telefonovat „nahlas“.
  • Bluetooth sluchátko: Motorola nešla cestou rozměrné náhlavní soupravy jako Ericsson, ale vyrobila kolečko s krátkou vystupující tyčinkou, které se sponou připevní na ucho.
  • Mechanická nabíječka: i když se mi z obrázků, které jsem znal, zdála být drobná, je to baculaté a docela těžké zařízení, které po několika desítkách sekund točení klikou nabije mobil na několik minut hovoru. Chytrý nápad, ale nabíječka je opravdu dost těžká na to, aby mělao své stálé místo v batohu dobrodruha.

 

Přečtěte si na MobilManii další článek věnovaný novému příslušenství od Motoroly.

Máme produkty a teď je musíme prodat

Myslím, že Motorola má letos nejlepší modelovou řadu za poslední roky. V nabídce jí sice chybí úplně levný mobil, takový, který se nejvíc prodává, ale náročnější zájemci by si z nabízených přístrojů mohli vybrat.

(Protože technika selhala ještě jednou a nemůžu nabídnout ani kolekci fotografií přímo ze samotného představení, přidávám aspoň odkaz na detailní fotografie lépe připravených italských kolegů ze serveru Cellularmania.)

Diskuze (9) Další článek: Unikátní reportáž z design centra: jak se vyvíjejí mobilní telefony?

Témata článku: Motorola, Motorola C330, Motorola Pro, Motorola Pro+, Motorola T720, Motor, Motorol, Mobil m, Mobil, MOBI, Nov