Nové Motoroly na vlastní kůži

Motorola včera v čínské Shanghaji představila novou modelovou řadu – mobilní telefony pro rok 2003. Byli jsme u toho a můžeme se podělit o osobní zkušenosti s jednotlivými mobily a novým příslušenstvím.
Kapitoly článku

Motorola V.600

Nové připravované véčko Motorola neukazovala ve funkčním stavu, k dispozici byla pouze maketa. Nemohu tak vůbec posoudit funkce.

Nejbližším předchůdcem Motoroly V.600 je starší model V.60. Novinka stejně jako tento telefon používá pro spojení obou částí masivní kovový kloub a jde opět o příjemně těžký mobil (mohu-li věřit maketě). Telefon se ale zdá být vyroben z plastu, nemá plechové kryty jako V.60.

 

Na čelní ploše mobilu bude malý displej, v maketě jsou na jeho místě zatím jen nakreslena písmenka. Nad ním je malá čočka fotoaparátu s rozlišením VGA a náznak "zrcátka", ve kterém se člověk uvidí, když se chce vyfotit sám. Hlavní displej telefonu zvládne zobrazit až 65 000 barev a je hodně velký - mohu jej přirovnat například k Motorole V720 nebo Panasonicu GD87.

Klávesnice u makety není funkční, nemohu ji proto nijak hodnotit. Vypadá velmi zajímavě, zdá se, že design ale naštěstí nebude mít vliv na ergonomii používání. Uprostřed čtyřsměrné kurzorové klávesy je malé tlačítko, věřme, že tentokrát bude logicky potvrzovat volby a nebude sloužit jen pro vstup do menu. Ano, určitě to tak bude, protože tlačítko pro menu je zde zvlášť.

 

Véčko V.600 bude po telefonech s podporou sítí třetí generace, které ale zatím nejsou využitelné, zřejmě první Motorolou s podporou Bluetooth. Podle zástupců Motoroly si na V.600 budeme ale muset počkat až do třetího čtvrtletí, tisková zpráva však hovoří už o druhém kvartálu.

 

Telefony pro UMTS

Motorola se v Shanghaji znovu pochlubila telefonem A830 určeném pro sítě UMTS, který poprvé představila už loni na akci podobného typu v Miláně. Jsou zde ukázky variant běžného telefonu a mobilu s připojeným digitálním fotoaparátem. Při demonstraci multimediálních schopností jsem na displeji A830 mohl sledovat úryvek z filmu Pán prstenů.

 

Motorola navíc ukázala nový 3G model A835, ovšem pouze v podobě nefunkční makety s nakresleným displejem. Jde o následníka předchozích dvou telefonů. I když rozhodně nejde o drobka, je A835 trochu menší než předchozí modely, má možná líbivější design a integrovaný digitální fotoaparát.

  

 

Mobilní telefony určené pro sítě UMTS zatím nemá smysl příliš rozebírat. Do prodeje se u nás dostanou až v době, kdy mobilní operátoři nabídnou služby sítí třetí generace. To by však mělo být až v roce 2005, kdy budou k dispozici už mnohem novější mobily.

Do kategorie telefonů pro sítě budoucích generací bych zařadil i inovovaný model T725. Oproti současným sedmsetdvacítkám nabídne rychlé datové přenosy prostřednictvím technologie EDGE. Opět je zde ale nutná podpora mobilního operátora.

Příslušenství

Kulaté Bluetooth sluchátko už Motorola prodává poměrně dlouho, to není žádná novinka. Nový je ale Bluetooth Wireless Carkit, bezdrátová sada handsfree určená pro pevné zabudování do automobilu. Vidět je z ní jen malý ovládací panýlek. Teď jen aby co nejdříve byly k dispozici telefony, se kterými lze bezdrátovou sadu využít.

Portable Handsfree Carkit je přenosné zařízení pro hlasitý odposlech v automobilu, které se napájí ze zásuvky zapalovače. Je to malý soudeček, který obsahuje reproduktor, telefon se k němu připojí pomocí kabelu.

Nové je rádio v osobní handsfree. Motorola tento typ příslušenství už nabízí, toto je však úplně nový model. Pod sluchátky je umístěno tělísko s tlačítkem pro ovládání hovorů, pod ním je docela velké vajíčko - samotné rádio, které se pomocí ovládacích prvků ladí, nastavuje se hlasitost. Na malém displeji je patrně vidět naladěná frekvence (rádio jsem nemohl vyzkoušet). Těsně nad konektorem, kterým se handsfree připojí do telefonu, je pak ještě "krabička" na mikrotužkovou baterii. Zdá se mi, že na tenkém kablíku tak visí celá řada různých prvků, což nemusí být vždy žádané. Na druhou stranu jsme u starších hansfree kritizovali tlustou přívodní šňůru, která je nyní už dostatečně ohebná. Výhodou vlastního napájení je nezávislost na mobilním telefonu, rádio můžete poslouchat i bez něj.

  

Témata článku: Motorola, Motorola C350, Motorola T720i, Sony Ericsson P800, Motor, Nov, Tělísko, Nové moto, Motorol, Mobilní portfolio, Černý okraj, Proprietární řešení