Nové Motoroly na vlastní oči

CeBIT 2004: Motorola v Hannoveru ukázala takřka všechny telefony, které od začátku roku představila. Mezi největší zajímavosti patří netradiční komunikátor MPx, dále konzervativní MPx100, zajímavé kousky pro mladé nebo 3G mobily.
Kapitoly článku

Motorola MPx

Nejvíce pozornosti na sebe poutal netradiční komunikátor s plnohodnotnou klávesnicí QWERTY a ojedinělým systémem vyklápění displeje – model Motorola MPx.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Jedná se o komunikátor, jak se patří. Začněme u systému otevírání. Motorola vychází vstříc snad všem uživatelů, kteří si díky ní mohou vybrat mezi několika variantami, jak s mobilem pracovat. Displej lze vyklopit do strany nebo nahoru. K ovládání lze využít buď pero a dotykový displej nebo se spolehnout na titěrná ovládací tlačítka na klávesnici.

Na dotykovém TFT displeji s rozlišením 320 x 240 bodů se prohání operační systém Windows Mobile a s ním spojená nabídka aplikací. Ve víku najdete výklopný objektiv vestavěného fotoaparátu s rozlišením 1,3 megapixelu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Model MPx však není primárně určen pro zábavu, o čemž vás jistě přesvědčí následující výčet funkcí. Spojení se světem obstarává GPRS podpořené technologií WiFi. Záda potom kryje bezdrátová technologie Bluetooth. V případě nouze lze použít i tradiční spojení skrze IrDA. O dostatečnou paměťovou zásobu se bude starat slot pro karty SD/MMC (maximum 1GB) a proto není důvod se při instalaci aplikací nějak omezovat. Telefon můžete postavit vedle nového komunikátoru od Nokie, po ergonomické stránce ovšem Motorola značně pokulhává, netradiční nápady se ale musí ocenit.

Motorola MPx100

Pro uživatele, kteří si nepotrpí na výstřelky, je určena Motorola MPx100. Funkční vybavení tohoto chytrého telefonu patří rovněž mezi současnou špičku. Namátkou jen vyberu GPRS a Bluetooth (WiFi lze využít jen pomocí volitelného příslušenství).

Operační systém Microsoft Windows Mobile a vestavěná Java nabízí dostatek aplikací. O zábavu se postará vestavěný MP3 přehrávač a digitální fotoaparát s rozlišením 1,3 megapixelů. K dispozici jsou také paměťové karty miniSD (maximálně 512 MB).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Motorola V220

Jde o malé véčko s fotoaparátem a vnitřním barevným displejem. Jako další největší lákadla Motorola udává možnost využít pro vyzvánění soubory MP3, možnost měnit zvonění ve formátu MIDI prostřednictvím funkce MotoMixer, telefon podporuje grafická témata a má rychlé GPRS třídy 10.

Motorola V220 je malé véčko s rozměry 84 × 44 × 22 milimetrů a s hmotností 95 gramů. Vnitřní displej není příliš velký, má rozlišení 128 × 128 bodů. Dokáže zobrazit až pětašedesát tisíc barev. Ve výčtu funkcí nechybí ani fotoaparát, a to s rozlišením 640 x 480 bodů. Pro obrázky je v telefonu vyhrazeno 1,5 MB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Motorola V180

Při pohledu na funkce se jedná o stejný telefon jako V220, nemá však vestavěný fotoaparát. S rozměry 87 × 49 × 23 mm jde o hodně malý telefon, hmotnost je 80 gramů. Díky výměnným krytům lze vzhled přizpůsobit vlastnímu vkusu a podle našeho názoru je Motorola V180 velmi pěkný telefon.

Vnější displej je černobílý, vnitřní barevný s rozlišením 128 × 128 bodů a možností zobrazit až pětašedesát tisíc barev. Vedle GPRS je k dispozici vestavěný instant messaging nebo MMS. V podstatě se jedná o stejný telefon jako V220, jen nemá vestavěný fotoaparát.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Motorola C380

Motorola C380 je mobil, který bude možné zařadit asi nejlépe do střední třídy. Motorole ve vyšších kategoriích telefon klasické konstrukce chybí, posledním modelem byl Timeport 280 a od té doby se takové mobily objevovaly pouze v nejlevnější třídě.

Vzhled mobilu bude vyhohovat ženám i mužům. V jeho výbavě nalezneme displej s 65 000 barvami, vestavěné handsfree, GPRS nebo MMS. Polyfonní melodie jsou 24hlasé a můžou být dokonce ve formátu MP3. Nechybí ani podpora Javy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Motorola E680

Tento kousek spadá do kategorie chytrých telefonů, v jeho útrobách ovšem nenalezneme Symbian ani Windows Mobile. Jeho operačním systémem je Linux. Ovládání je svěřeno dotykovému displeji o rozlišení 320 x 240 bodů. Nechybí VGA fotoparát, MP3 přehrávač nebo Bluetooth.

Do vestavěné paměti se podle výrobce vejde jedno cédéčko hudby (samozřejmě v komprimované podobě MP3) a zbytek lze uložit na paměťové karty SD/MMC. V současnosti jsou podporovány až do velikosti 1 GB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Motorola C115

Tento telefon jsme nikdy předtím neviděli. Má černobílý displej a pouze základní výbavu, na volání a SMS bude jistě stačit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Motorola E1000

Motorola E1000 zastupuje novou řadu komunikátorů s podporou sítí třetí generace UMTS. Mezi hlavní lákadla bude patřit rozměrný displej s 260 000 barvami, fotoaparát s rozlišením 1,2 megapixelu, Bluetooth a další. Jako operační systém je použit Symbian ve verzi 7.0.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Motorola A835

Špičkový 3G telefon s integrovaným fotoaparátem, Bluetooth a další spoustou funkcí. Telefon slibuje profesionální využití, nezapomíná ovšem ani na zábavu. Tato Motorola se objeví v nabídce UMTS telefonů mezinárodního operátora T-Mobile.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Motorola A925

Další UMTS kousek, tentokrát s dotykovým displejem místo klávesnice.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Fixed Car Kit M900

Zajímavé a trošku přerostlé handsfree do auta.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek


Další fotografie se nacházejí v druhé kapitole.

Témata článku: Motorola, Acer M900, Motorola C115, Motorola V180, Motorola V220, Nové moto, Nov, Motor, Motorol