Nové Nokie 1110 a 1600: skoro za pusu a téměř s MP3

Nokia včera představila nové mobily pro začínající uživatele, kteří nevyžadují přehršel funkcí. Nokia se s nimi chystá vzít trh útokem, hlavní zbraní bude nízká cena. Ale co to znamená, že mají „téměř MP3“?

Nokia včera představila dva nové modely levných telefonů pro nenáročné zákazníky. Výrobce by jimi rád oslovil nové masy uživatelů, a to především začínajících. Právě na tuto skupinu je cílena přehledná a jednoduchá nabídka, oba modely budou nabízet dokonce „Demo Mode“, což je vizuální průvodce funkcemi telefonu. Ani noví uživatelé se v ovládání neztratí.


Inverzní displej modelu 1110

Jsem nováček a chci něco do ruky

Nokia 1110 je telefon klasické konstrukce, který vychází z modelu 1100. Design je o trochu méně výstřední, což by mohlo napomoci k vyšším prodejům. Novinka bude k dispozici v šesti barevných provedeních: bílé, modré, lakované stříbrné, světle šedé, středně šedé a tmavě hnědé barvě. Pokud byste si přesto nevybrali, k dispozici budou další výměnné kryty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 1110 bude patřit mezi nejlevnější

Přístroj váží 80 g a jeho rozměry jsou 104 × 44 × 17 mm, fungovat bude v sítích GSM 900/1800. Má inverzní displej s rozlišením 96 × 68 pixelů a díky převráceným hodnotám černé a bílé by měl být lépe čitelný na ostrém slunci. Do paměti telefonu se vejde na tuto třídu odpovídajících 200 záznamů. Pokud by to bylo málo, budete mít možnost používat současně záznamy uložené na kartě SIM. Adresář bohužel není vícepoložkový.

Pro textové zprávy bude muset stačit 60 volných míst v paměti telefonu. Píšete-li někomu obzvlášť často, mohla by vás oslovit nová funkce rychlé volby často „obepisovaných“ kontaktů. Nadefinovat si můžete také seznamy adresátů pro hromadné rozesílání zpráv. Dlouhé zprávy jsou samozřejmostí. Velmi užitečná bude jistě další nová funkce „Undo“, kdy budete moci vrátit zpět omylem smazaný text nebo i celou odstraněnou textovku.


Nokia 1600 má barevný displej, je to v podstatě jediný rozdíl 

Je právě deset hodin, dvanáct minut

Telefon má integrované handsfree a dvacetihlasé vyzvánění, u něhož Nokia avizuje, že svou kvalitou se blíží MP3 vyzvánění. Ano, podle několika zdrojů nejde o skutečné MP3 vyzvánění. Dnes si ale budeme moci telefony osobně prohlédnout a zjistíme, jak na tom jsou s vyzváněním.

Zajímavostí, na kterou se bude Nokia snažit nalákat davy, je hlasové oznámení. Po stisknutí hvězdičky sdělí lidským hlasem čas nebo vás může i budit. Tato funkce bude lokalizována i do češtiny.

Vše výše uvedené platí bez výhrady i pro druhý model Nokia 1600. Ten má oproti modelu 1110 barevný displej, který sice zvládne zobrazit 65 536 barev, ovšem na vrub mu jde velmi hrubé rozlišení 96 × 68 obrazových bodů. Design telefonu se nám ale zdá povedenější než u modelu 1110. Klávesnice je z průhledného plastu a je rozdělena ve stylu Nokie 2300.

Typ 1600 je stejně velký a jen o pět gramů těžší než 1110, výběr barevných provedení bude samozřejmě i tady velký. Telefon budete moci mít v černé, bílé, světle stříbrné nebo modrostříbrné barvě. Kryty budou opět výměnné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
O něco dražší bráška s barevným displejem

Poněkud zarážející jsou tiskové informace o výdržích nových telefonů. Oba jsou dodávány s naprosto shodnými bateriemi, ovšem model s barevným displejem údajně vydrží při volání o deset minut a v pohotovostním režimu dokonce o sedmdesát hodin déle než 1110! To je přinejmenším podivné.

Pro vás asi nebudou

Zahájení prodeje obou nových modelů je naplánováno na třetí čtvrtletí tohoto roku a ceny odhadujeme na dva tisíce u Nokie 1110 a na dva a půl tisíce korun u Nokie 1600.

Od nových modelů 1110 a 1600 si Nokia slibuje masové rozšíření, a to zejména v rozvojových oblastech. Jestli se to v takové Severní Africe, Jižní Americe a Asii díky novým modelům povede, na to si budeme muset ještě nějaký čas počkat, ale dá se předpokládat, že toto „tažení“ bude úspěšné i u nás. Cena je vždy ten nejdůležitější parametr.

Diskuze (20) Další článek: Nokia právě představila dva superlevné mobily: 1110 a 1600

Témata článku: Nokia, Nokia 1110, Nokia 1600, Nov