Nové Nokie na vlastní oči! (+ živé foto)

Včera jsme si mohli vyzkoušet tři nové modely Nokií, představené předevčírem na kongresu 3GSM. Špičkově vybavené smartphony i nové véčko se ukázaly v dobrém světle, stejně jako nové zajímavé příslušenství. Přečtěte si naše dojmy a první zkušenosti, článek doplňuje mnoho živých i oficiálních fotografií.
Kapitoly článku

Nokia 6101: dáma v pozadí

Nové véčko 6101 zůstává trochu ve stínu elitních modelů 6680/6681. Není divu, z hlediska funkcí není příliš zajímavé. Funkční výbava sice převálcuje většinu konkurence, ale u Nokií jsme již na tento standard zvyklí. Telefon má dva barevné displeje, VGA fotoaparát, podporuje Push to talk, chlubí se rychlými datovými přenosy EDGE, MP3 vyzváněním, e-mailovým klientem a rádiem. Chcete podrobnou specifikaci? Stačí si v našem katalogu vyhledat kovové véčko 6170 nebo spíše stylový model 7270.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nový design již není tak originální, jako u jiných véček značky Nokia

Novinka však přichází se zcela novým designem. Nebudu se tajit svými pocity, že jsem z něho byl zklamán. Véčka Nokie se mi vždy líbila pro svoji naprostou originalitu, šla svojí cestou jak z hlediska tvarů, tak barev a materiálů. Každý je na první pohled poznal. Extravagance, přestože velmi jemná a decentní, se však nemusí líbit každému. Zřejmě proto vznikl nový model 6101 určený masám.

Svými zakulacenými tvary zapadne mezi asijskou konkurenci, špetku inspirace si designéři vzali zřejmě i od Motoroly. Telefon se však rozhodně nedá považovat za škaredý. Tvary i kombinace materiálů a barev působí velmi vyváženě a honosně, dojem kazí pouze vyčnívající anténa.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Proč z telefonu musí vykukovat anténa, když může být u modelů 6170 a 7270 schovaná?

Novinka je speciálně navrhována tak, aby bylo co nejsnazší její přizpůsobení potřebám operátorů. Měla by se proto objevit v různorodých barevných variantách. Oficiálně se u nás bude nabízet v černé a bílé variantě. Cena by se neměla dostat nad osm tisíc korun.

Konstrukce, klávesnice a displeje

Přední kryt je vyroben z lesklého plastu, na kterém se tak pěkně vyjímají otisky prstů ... Okraje oddělené chromovým lemování jsou již z plastu běžného s jiným odstínem. V krytu je zasazen pasivní displej, který dokáže zobrazit čtyři tisíce barev a je stejný jako u již zmiňovaných Nokií 6170 a 7270. Nad displejem se nachází čočka fotoaparátu ozdobená chromovaným rámečkem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vnější displej neoslní parametry, k informovaní plně postačuje

Na pravém boku nalezneme okénko infraportu a tlačítko pro Push to talk, na levém pak pár tlačítek pro zesilování. Na horní hraně je poutko pro šňůrku, na spodní Pop-Port konektor. Telefon, který jsme měli zapůjčený povrzával, ale zjevně se jednalo o nefinální kus.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Boční partie telefonu

Klávesnice je provedena velmi kvalitně. Tlačítka jsou od sebe oddělena a mírně vyboulena, rozpoznání hmatem je proto snadné a psaní textovek velmi rychlé - také díky příkladné odezvě. Zajímavě, co se designu týče, je provedena ovládací část. Hlavní klávesa je silně orámována stejnou barvou jako povtrzovací střed a okolní funkční klávesy tvoří jednolitý blok. Z hlediska funkčnosti však není co vytknout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je kvalitní, tlačítka jsou mírně vyboulena

Hlavní displej je opět stejný jako u sesterských véček. Je dostatečně velký a nabízí kvalitní zobrazení. V nabídce se nic nezměnilo, standardní Series 40, jak jí už známe.


S novými mobily i nové příslušenství

Nokia stále ještě zvažuje, jaké příslušenství bude dodávat k novým chytrým telefonům 6680/6681. Téměř jisté je, že zákazníci v krabici najdou miniaturní USB čtečku karet RS-MMC. Je to další z možností, jak rychle vyměnit větší objem dat s počítačem. Narozdíl od klasického USB kabelu vyvedeného přímo z telefonu, budete moci čtečku bez nutnosti instalace softwaru připojit k jakémukoli počítači s operačním systémem podporujícím paměťová zařízení s Mass storage. Karta se tedy např. ve Windows XP objeví jako nový disk, na který můžete cokoli nahrávat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Další zajímavý doplněk potěší zejména milovníky hudby. Konečně si budete moci k telefonu Nokia bez problémů připojit svoje oblíbená sluchátka. Tedy pokud máte Nokii s Pop-Portem. Pro tento konektor se totiž bude nabízet redukce na klasický audio konektor – 3,5 jack. Zatím není jisté, zda se tato praktická věcička objeví také ve standardním příslušenství nových Nokií, spíše s ní počítejme jako s dokoupitelným příslušenstvím.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Společně s novými modely telefonů přijde na trh i nový model stereo sluchátek kombinovaný s lehkou handsfree sadou. Ten je unikátní tím, že má na kabelu ovladač s informačním displejem. Na displeji se zobrazuje název přehrávané MP3 nebo stanice rádia. Zobrazí se zde jméno volajícího nebo informace o příchozí zprávě. Nechybí ani několik ovládacích prvků, které poslouží k ovládání MP3 přehrávače a rádia nebo nastavení hlasitosti sluchátek.

Klepněte pro větší obrázek 


V poslední kapitole najdete rozsáhlou obrázkovou galerii, ve které najdete také mnoho doposud nepublikovaných snímů a velké množství oficiálních fotografií.

Témata článku: Nokia, Nokia 6101, Nokia 6680, Nokia 6681, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Systém podporující, Kombinace materiálů, Oční lékař, Zajímavý doplněk, Nový disk, Nov, Efektní design, Kruhová výseč, F +, Foto, První příležitost