Nové Panasonicy: pro každého něco (+ živé fotky)

Panasonic včera na asijském veletrhu CommunicAsia 2004 představil pětici nových modelů. Najdete mezi nimi mobily klasické koncepce, vkusná véčka a také jeden vysouvací telefon. Přinášíme základní parametry a exkluzivní fotografie.
Kapitoly článku

Panasonic včera představil několik svých novinek, konkrétně jde o pět nových mobilů. Premiéra se odehrála na asijském veletrhu CommunicAsia 2004. Představené telefony můžeme zařadit do střední kategorie, ani jeden z těchto kousků se nechlubí megapixelovým fotoaparátem, operačním systémem ani dalšími hypermoderními výdobytky, jde spíše o stylové mobily, které mají zaujmout svým designem. V krátkosti si nyní představíme dva telefony klasické koncepce (X100, X200), dvě véčka (X400, A500) a jeden vysouvací model (X500).

Panasonic X100

Když se podíváme na první telefon, svým designem nám připomíná některé evropské mobily. Je hranatý, kovový a velmi malý - na první pohled byste řekli, že jde třeba o nějaký nový Sony Ericsson.

 

Panasonic X100 je duální s podporou sítí GSM 900/1800 MHz, umí GPRS, MMS, wap a má integrovaný fotoaparát s dvojitým digitálním zoomem. Z dalších funkcí zmíním 32hlasé polyfonní melodie a vibrační vyzvánění. Displej je aktivní a zobrazí 65 000 barev při rozlišení 128 × 128 pixelů. Podle výrobce telefon vydrží 7 hodin při hovoru a 200 hodin v pohotovosti, akumulátor je typu Li-Ion s kapacitou 730 mAh. Rozměry přístroje jsou 90 × 44 × 18 mm a hmotnost je velmi příjemných 79 gramů.

Panasonic X200

Tento model je rovněž klasické koncepce, jeho anténa ovšem není integrovaná, má tvar „ouška“, což jsme mohli vidět třeba u Sony Ericssonu Z200 nebo Siemensu CF62. Tento přístroj je rovněž duální, vedle GPRS, wapu a MMS nabízí i Javu. Displej je stejný jako u předchozího modelu – aktivní s 65 000 barvami.

  

Polyfonní melodie podporují 16 hlasů, což je o polovinu méně než v minulém případě. Integrovaný fotoaparát je opět typu VGA. Velmi pozoruhodná je tloušťka mobilu, který je pouhých třináct milimetrů. Kompletní rozměry jsou 104 × 45 × 12,9 mm a hmotnost 86 gramů. Baterie má kapacitu 600 mAh a udrží telefon v provozu po dobu 210 hodin, při hovoru pak 4,5 hodiny.

Panasonic X400

Dostáváme se k prvnímu véčku, které je zajímavé tím, že má tlačítko sloužící k otevření krytu. Něco podobného už nabídnul Samsung, v jeho případě ovšem bylo otevření motorové, Panasonic se otevírá mechanicky. I to má ovšem své výhody, tento systém se nemusí pokazit.

  

 

Velmi příjemné jsou opět rozměry tohoto véčka: 84,3 × 47,4 × 17,5 mm při hmotnosti 84 gramů. Výbava je v podstatě stejná jako u předchozích modelů. Telefon je duální, displej aktivní s 65 000 barvami, nechybí GPRS, MMS wap, Java ani vestavěný VGA fotoaparát, jehož čočka je umístěna na přední straně. Polyfonní melodie jsou 16hlasé. Akumulátor se vyznačuje kapacitou 600 mAh. Ke komunikaci s počítačem slouží infračervený port.

Panasonic A500

Tento model je trošku méně vybavený než předchozí véčko. Největším mínusem je absence fotoaparátu, podpora MMS zpráv ovšem zůstala zachována. Tento duální telefon o rozměrech 85 × 47 × 19 mm a hmotnosti 91 gramů osloví spíše stylové uživatele, nabízí totiž podobné řešení jako nám známý Sony Ericsson Z600 – přední výměnný panel. Tento kryt ovšem nesundáte rukou, musíte použít šroubovák, což křehké dámy moc neocení. Přehled výbavy je opět seznamem již zmíněných funkcí: GPRS, MMS, wap, Java, 16hlasé melodie. Aktivní TFT displej má rozlišení 128 × 128 obrazových bodů a zobrazí 65 000 barev.

  

Panasonic X500

To nejlepší na závěr. Jestli máme zmínit koncepci, která v Evropě u nejvyšších modelů nejvíce „frčí“, je to právě vysouvací koncepce. Nabídnul ji už nejeden evropský i asijský výrobce. Další zajímavostí tohoto modelu je design dvou tváří - zatímco z přední strany je to telefon, zezadu se spíše podobá digitálnímu fotoaparátu. V podstatě to samé tvrdí Sony Ericsson o svém modelu K700.

  

Panasonic X500 je opět vybaven „otevíracím“ tlačítkem, v tomto případě jím můžete vystřelit spodní kryt jako u legendární Nokie 7110. Mobil má VGA fotoaparát s možností nahrávat video, nechybí ani čtyřnásobný digitální zoom a světélko suplující funkci blesku. Aktivní TFT displej má 65 000 barev a rozlišení 128 × 128 bodů. Přístroj nabízí vedle GPRS, wapu a MMS také Javu. Polyfonní vyzvánění je 40hlasé. Rozměry jsou 85 × 47 × 22,5 mm a hmotnost 91 gramů. Baterie má kapacitu 730 mAh a v pohotovosti vydrží 200 hodin, 7 hodin pak během hovoru.

Čeká nás něco většího a lepšího?

Panasonic tentokrát překvapil, zatímco na březnovém CeBITu v Hannoveru představil sotva dva modely, na téměř domácí půdě jich uvedl celkem pět. Všechny novinky se začnou prodávat nejdříve v Asii, v Evropě to bude až za několik měsíců. Ve srovnání s ostatními výrobci jde ovšem Panasonic proti vodě, nic technicky pokročilého jsme od něj tento rok ještě neviděli. Výjimkou je snad véčkový model X700 se Symbianem a Bluetooth. Tentokrát šlo o pětici spíše středně vybavených a stylových modelů, že by snad Panasonic svůj "megapixel" odsunul na později? Uvidíme...


V další kapitole článku naleznete exkluzivní snímky nových Panasoniců.
Kapitoly článku

Témata článku: Panasonic, , Panasonic X100, Panasonic X400, Panasonic X500, Sony Ericsson Z600, F +, Hyper-V, Pán, Nov, NEC, Pro +, Výměnný panel, Pan