Nové Siemensy na vlastní oči: první dojmy a fotografie

Siemens představil dva nové stylové mobilní telefony: vysouvací SL65 a véčko CFX65. Mobily jsme mohli vyzkoušet a sérii článků, které jsme o nich připravili, proto završíme prvními dojmy. (+ obrázky z vestavěného fotoaparátu)
Kapitoly článku

Neušlechtilá pružina 

Siemens CFX65 je véčko s dnes velmi oblíbenou anténou v podobě oka. První ji představil Sony Ericsson ve svém modelu Z200, potom se objevila v Siemensu CF62, v japonském Sony Ericssonu Premini, v nových Panasonicích. Nemyslím si ale, že designéři od sebe opisují a na podobnou anténu přišli až tehdy, kdy ji představil Sony Ericsson. Sledují však trendy, nehrají si jen na vlastním písečku komunikují každý s každým – k anténě ve tvaru oka se už zkrátka schylovalo. Zajímavé je, že anténa u Siemensu CFX65 není kulatá, jak se na první pohled zdá, ale trochu do špičky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ucho je zkrátka v módě

Telefon má rozměry 97 × 48 × 23 mm, váží 88 g a na obrázcích možná vypadá trochu lépe než ve skutečnosti. Může za to použitý plast, který není na příliš luxusní – stejný obyčejný dojem jsme ostatně měli i ze Siemensu CF62. Z telefonů Samsung, i z těch nejlevnějších, mám v ruce trochu lepší pocit. Stejný případ, kdy použitý materiál trochu snížil celkový dojem z telefonu, jsem v poslední době měl u Motoroly V220

Úplně špičkový dojem nemám ani z otevírání telefonu. Ačkoli se to nezdá, druh a chování pružiny v kloubu má na pocit z telefonu značný vliv. U Siemensu CFX65 není otevírání „ušlechtile pružné“ (a nesmějte se; nevím, jak to lépe vysvětlit).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Porovnání velikosti

Bílé světlo

Různé oválné prvky úspěšně maskují, že samotný telefon je vcelku hranatý. Stříbrný okraj se na čelní ploše obkružuje malý displej a modrý štítek. Ten je vyroben z materiálu, který podle úhlu dopadajícího světla mění barvu ze světle modré až na fialovou. Stejně se chová i část klávesnice a plocha kolem vnitřního displeje. Telefon se zpočátku bude prodávat v barevnější variantě Chameleon, později se objeví i verze Blue Pearl laděná do modra.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oválná náprsenka • dvě barevné varianty

Malý displej je černobílý, v pohotovostním stavu zobrazuje hodiny, název operátora a v horním řádku i stavové ikonky baterie a signálu. Pod displejem jsou tři bílé LED diody, které slouží pro přisvícení během fotografování a také jako příruční svítilna. Méně estetické je, že pod diodami prosvítá zelený tištěný spoj se zlatými kontakty. Pod tímto „bleskem“ je objektiv digitálního fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Objektiv fotoaparátu a okénko se světelnými diodami

Na levém boku je kolébkové dvoutlačítko pro ovládání hlasitosti. Jeho horní směr také dokáže aktivovat vestavěný fotoaparát, podržení tlačítka směrem dolů zase zapne svítilnu. V pravé části je pouze infraport. Na zádech vidíme pouze mřížku reproduktoru, telefon nemá samostatné poutko, protože pro připevnění šňůrky slouží anténa. Ve spodní části je klasický systémový konektor.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Infraport • mřížka reproduktoru a detail ucha s anténou

Displej téměř aktivní

Když jsem poprvé viděl obrázek Siemensu CFX65, z nehož nebylo možné určit velikost telefonu, byl jsem na pochybách, jestli displej není stejný jako třeba u modelu CX65. Véčko s tak velkým displejem by nemělo chybu. Podobné jsou ale jen proporce displeje, rozměry jsou ve skutečnosti menší. Displej nového Siemensu CFX65 je však kvalitní, má rozlišení 128 × 160 bodů a dokáže zobrazit až pětašedesát tisíc barev. Málem bych se vsadil, že je aktivní, Siemens však ve specifikaci uvádí typ C-STN. Není to ale opravdu moc poznat.

Klepněte pro větší obrázek Displej je dostatečně kvalitní

Z klávesnice mám podobný pocit jako z véčka Siemens CF62. Její tlačítka jsou rozměrná, všechna ale leží ve jedné ploše bez výraznějšího odlišení. Prostřední řada tlačítek se hodně zužuje, až na nulu zůstane pouze malá ploška ve špičce takto vzniklého tvaru. Za styl se zkrátka musí trochu trpět.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice • s podsvětlením

Hlavním ovládacím prvkem je čtyřsměrný kříž s potvrzovacím tlačítkem uprostřed, kterým se dostanete také do hlavní nabídky. Této sestavě sekundují dvě funkční tlačítka, trochu utlačená k hornímu okraji, a klávesy pro ovládání hovoru.

Ikonky asi kreslily děti

Prostředí hlavní nabídky je stejné jako na většině ostatních nových Siemensů, které jsou za to z mnoha stran kritizovány. Ikonky jakoby nakreslily děti při hodině výtvarné výchovy. Rychlost pohybu v nabídce je u tohoto telefonu pomalejší než u novinky SL65. Zde mohou být na vině přefinální vzorky, nemohu ale zapomenout na véčko CF62, které je na tom s pomalostí stejně i u finálního firmwaru. Některé nabídky jsou u CFX65 zpracovány trochu jinak než u ostatních Siemensů, i zde je ale otázkou, jestli se nakonec nedostanou do typického vzhledu.

Klepněte pro větší obrázek Hlavní nabídka

Po funkční stránce bychom opět popisovali typický Siemens a drobné detaily v tomto prvním pohledu nemá smysl uvádět. Snad jen, že do adresáře se vměstná opět pouze 250 položek. Uživatelská paměť je zde menší než u modelu SL65, do telefonu se vejdou tři megabajty dat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázky displejů

Fotoaparát v kousku, který jsem dostal do ruky, zatím nebyl moc funkční. Z nabídky se ale dalo poznat, že jeho možnosti jsou větší než na druhé představené novince. Pro rozjasnění scény zde lze použít svítilnu, obrázek je možné zarámovat.

Ještě jednou jde o krásu

Siemens CFX65 je stylovka jak vyšitá: módní, elegantní, možná více ženský než mužský telefon. Opět nemá smysl dělat výčet funkcí a porovnávat, důležité je, že všechno potřebné pro telefonování, práci s textovými a multimediálními zprávami je uvnitř. Telefon má navíc barevný displej, lze do něj nahrávat obrázky a zvuky. Nestačí to?

Siemens CFX65 se dostane do prodeje během září 2004. S oficiální cenou je to stejné jako u předchozího modelu, odhadujeme ale, že by neměla být vyšší než devět tisíc korun, spíš méně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek


Siemens se snaží

Zatímco Nokii chybí moderní telefony střední třídy, Siemens ve své nabídce neměl stylové mobily. Nová véčka mají tuto díru zalepit a snad by se jim to mohlo podařit. Siemens ale nemá se stylovými telefony mnoho zkušeností, je to všeobecně spíše značka, která se soustředí na funkce a na cenu. Porazit tento názor ale bude asi složitější než vymyslet a vyrobit stylový mobilní telefon.


Fotogalerii s mnoha obrázky nových telefonů Siemens najdete tady

Témata článku: Siemens, , Siemens CF62, Siemens CFX65, Siemens SL55, Siemens SL65, Foto, Ivor, Výrazné odlišení, Fotograf, Světlá varianta, Tištěný spoj, Prostřední řada, Nejvyšší řada, Nov, F +, Ivory, Čtvercový formát, Malá ploška