Nové Sony Ericssony na vlastní oči: je na co se těšit

Mohli jsme si krátce vyzkoušet všech šest novinek Sony Ericssonu - třímegapixelové fotomobily, nové véčko a jeho hudebního dvojníka, nástupce oblíbeného modelu K700i a nejlevnější Sony Ericsson s fotoaparátem. Více než sto živých fotografií!
Kapitoly článku

Hned následující den po celosvětovém představení nových produktů uspořádalo české zastoupení Sony Ericssonu tradiční tiskovou konferenci, na které jsme si mohli žhavé novinky prohlédnout a vyzkoušet. Tentokrát jsme se obzvlášť těšili, protože nových telefonů bylo rovnou šest a ty nejlepší se ve specifikacích chlubily slibnými parametry.


Sony Ericsson K790i a K800i

Žádný manekýn

Při prvním setkání s tímto elitním telefonem jsem byl trochu zklamaný z designu. Už na oficiálních fotografiích přístroj vypadá jako hranatá krabička bez nápadu a první pohled na reálný telefon mě příliš nepřesvědčil, abych názor změnil. Ale po prohlídce telefonu ze všech stran už se mi zalíbil o něco více.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hranatý, strohý, Sony Ericsson

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Porovnání novinky s modelem D750i

Přední strana je čistě účelová, což je na jednu stranu dobře. Klávesnici je věnováno dostatek prostrou a displeji ostatně také. Na nějaké designové ozdoby vlastně ani nezbylo místo. Boční partie už nesou uživení stříbrnými lemy a zadní strana zaoblením horní i dolní hrany. Pro cílovou skupinu zákazníků by měl být zvolený design přijatelný. Nároční uživatelé berou telefon jako elektronický přístroj pro práci a zábavu, nikoli jako módní doplněk.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boční partie zdobí stříbrné lemy • slot pro paměťovou kartu a hudební tlačítko • zesilovací tlačítka a dole spoušť fotoaparátu

Rozměry nového telefonu jsou trochu větší než u předchůdce K750i, ale ne nijak zásadně. Na tvaru mi nejvíc vadila značně vystouplá oblast fotoaparátu na zadní straně. Ničemu to vlastně nevadí, ale telefon leží na stole nehezky nakloněný. V těsné kapse u kalhot pak hrozí, že se bude vystouplá krytka posouvat. Zvolený černý plast je naštěstí matný, takže se na něm nezachycují otisky prstů. Leštit je ovšem potřeba krycí sklíčko displeje a lesklou krytku fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
U modelu K750i jsme krytku posouvali podélně, s K800i budeme příčně

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Několik zajímavých detailů

Žádnou zásadní výtku nemám ke klávesnici a joysticku. Tlačítka jsou velká, díky výrazným spárám se snadno rozpoznají hmatem a na stisk reagují tichým cvaknutím. Kolem joysticku je dostatek prostoru pro palec, který se tak může pohodlně ze všech stran zapřít o hranu. Dostatečně velká ploška zaručuje jistý stisk. A tak jsou jediným drobným nedostatkem jen malá funkční tlačítka vměstnaná mezi dvojice hlavních funkčních kláves. Vzhledem k velikosti vyžaduje jejich stisk více soustředění.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klávesnice se povedla, včetně joysticku

Malé a hlavně dost zapuštěné je hudební tlačítko na levé straně a také dvojice tlačítek na druhé straně přístroje by mohla být o něco větší.

Zvykněme si na Cyber-shot

Na tiskové konferenci jsme se dozvěděli, že výrobce se značkou Cyber-shot chystá podobnou ofenzivu jako s Walkmanem. Pod zavedenou značkou digitálních fotoaparátů od Sony budou vznikat nejlepší fotomobily, podobně jako se stal Walkman pro výborné hudební telefony. Kdo by ovšem zatoužil po Cyber-shot Walkmanu, bude zklamán. Výrobce zatím žádný takový „dokonalý“ přístroj neplánuje, ale jak se záhy přesvědčíte, on i takový Cyber-shot je vlastně Walkman. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krytka fotoaparátu svádí k daktyloskopickým hrátkám

Fotoaparát se aktivuje posunutím krytky. Byl jsem zvědavý na avizované nové grafické prostředí fotoaparátu, ale žádnou zásadní inovaci jsem oproti K750i nepostřehl. Uživateli je nabídnuto daleko více možností nastavení než u ostatních fotomobilů, ale scénické režimy nebo dokonce manuální nastavení expozice, jako u běžných fotoaparátů, fotomobil zatím ještě neumí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Fotíme se Sony Ericssonem K800i • nabídka fotoaparátu

Pohled „do hledáčku“ je díky špičkovému displeji úchvatný. Pořizování fotografií v plném rozlišení jde překvapivě rychle a rychlé je i zaostřování. Velmi šikovná je funkce BestPic. Telefon udělá během vteřiny devět snímků v plném rozlišení a uživateli dá vybrat, který je nejlepší. Zbytek se automaticky smaže.

Novinkou je xenonový blesk, který překvapí svojí výbornou účinností. Stejně jako běžný fotoaparát dokáže osvítit tmavou scénu až na několik metrů. Zástupci výrobce nás na prezentaci hned také ujišťovali, že se jedná o velmi šetrný blesk, co se spotřeby energie týče. Oproti diodovému řešení má však jednu nevýhodu – pracuje pouze ve stroboskopickém režimu a nelze ho tedy použít jako pohotovostní svítilnu.

Fotografie si můžete prohlížet v nově řešené galerii, která je uspořádána jako chronologické album. Fotografie jsou řazeny do záložek podle data svého vzniku. Samozřejmostí je možnost prohlížet fotografie podélně, přes celou plochu displeje. Předváděné vzorky měly ještě nefinální firmware, a tak jsem bohužel nemohl z telefonu odeslat obrázek přes Bluetooth. Na ukázkové snímky si tedy budeme muset ještě chvilku počkat.

Klepněte pro větší obrázek 
Nové album fotografií

A ještě něco o blogování. Myšlenka výrobce je taková, že uživatel nebude posílat fotografie jednotlivě přátelům do telefonu, ale vystaví je na internetu, kde si je může každý pohodně prohlédnout v plné velikosti. A přátelům se pošle jen textovka s adresou.

Sláva: velký adresář a opakované události

Na hudební funkce se nezapomnělo. V telefonu bude stejný MP3 přehrávač jako u modelů řady Walkman a soubory tedy budou tříděny podle interpretů a alb. V balení ovšem dostanete standardní sluchátka a pro začátek se budete muset spokojit s 64MB vnitřní pamětí. K telefonu se standardně nebude paměťová karta dodávat.

Klepněte pro větší obrázek 
Oranžový podklad MP3 přehrávače pravděpodobně ve finálním telefonu nezůstane. Oranžová patří pouze Walkmanům.

Potěšující je, že lze k přístroji připojit bezdrátová sluchátka. Podporuje totiž Bluetooth ve verzi 2.0 s možností přenosu stereofonního zvukového signálu.

Prohlídka nabídky byla příjemným zážitkem. Velký displej s jemným rozlišením poskytuje úchvatnou podívanou a Sony Ericsson ji tradičně zpestřil drobnými animacemi. Hlavní nabídka je tvořena dvanácti detailně propracovanými ikonami, dílčí nabídky jsou textové a často jsou k vidění záložky. Tedy nic nového. Příjemně překvapila rychlost odezvy na každý stisk klávesy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka • dílčí textová nabídka

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jiné barevné schéma

Oproti stávajícímu modelu K750i není na první pohled znát příliš novinek. Ale jsou tu a docela zásadní. Předně se zvýšila kapacita adresáře a to na tisíc jmen, respektive dva a půl tisíce čísel. Druhým příjemným překvapením jsou opakované události v adresáři. V předváděném vzorku telefonu bylo možné nastavit pouze každodenní opakování, ale ve finálním firmwaru by mělo být k dispozici rozmanitější nastavení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
A tady je důkaz: výpis informace o paměti adresáře • zápis opakované upomínky

Na základě dotazů čtenářů jsem v nabídce doplňkových funkcí pátral po prohlížeči Office dokumentů, ale neuspěl jsem. Zástupci výrobce mi zatím rovněž nedokázali odpovědět, zda se v telefonu objeví. Jisté ovšem je, že doplňkových javových aplikací bude možné spustit několik zároveň.

Po známé cestě

Z nového Sony Ericssonu K800i/K790i mám stejný pocit jako před rokem, když se předváděla K750i. Už teď je jasné, že tahle multimediální mašinka bude mít velký úspěch. Hodí se jak pro práci, tak pro zábavu, nabízí intuitivní ovládání a všechny moderní funkce v jednom balení. K úspěchu napomůže i rozumná cena, která by měla začínat na 13 000 Kč. Do prodeje se dostane v létě, přesnější termín zatím není znám.


V druhé kapitole najdete živé fotografie ostatních pěti novinek

Témata článku: Sony, , , Sony Ericsson K310i, Sony Ericsson K510i, Sony Ericsson K790i, Sony Ericsson W300i, Sony Ericsson Z530i, Nudný design, Son, Finální telefon, Oranžové logo, Eri, Stařec, Pěkná podívaná, Nov, Detail propracovaný