Nové tarify Paegasu: o čem jsme ještě nepsali

Paegas má od prvního září nové tarify. Protože jsme ještě o všech nuancích a novinkách nepsali, připravili jsme doplňující článek. Věděli jste například, jak z tarifu můžete přejít na Twist? Nebo že Paegas má nový balíček Start?

HIT je opravdu hit

Nové tarify jste si určitě již na našich stránkách prohlédli. Určitě jste si všimli, že se zde už nevyskytuje žádný výhodný doplněk Víkend (dříve za roční úpis) či Nonstop (bez úpisu, za příplatek). Zůstal pouze HIT, který ubírá na ceně za volání zhruba 20 procent a u dvou nejlevnějších tarifů snižuje cenu SMS z 1,79 Kč na 1,05 Kč (s daní). Bohužel, je to podmíněno uzavřením smlouvy na dva roky, mají tedy smůlu ti, kteří by si klidně rádi připlatili nebo jim smlouva na dobu určitou již běží (např. proto, že si koupili dotovaný mobil). Pokud vám původní dvouletý úpis doběhne a vy budete chtít výhod HITu využívat nadále, musíte se opět na dva roky upsat.

Je účtování 60+1 výhodné?

Další velmi diskutovanou novinkou je změna tarifikace u nových tarifů na 60+1, tedy první minuta celá, po které se účtuje po sekundách. Všechny původní tarify včetně Twistu Standard a Twistu SMS zůstávají na tarifikaci 30+30, účtuje se tedy každá půlminuta. Nová tarifikace jde ve šlépějích Oskara a Eurotelu, přitom ještě nedávno Paegas tvrdil, že účtování 60+1 je pro zákazníka nevýhodné a že on do něj proto určitě nepůjde. A hle, už je to tady. Robert Chvátal, marketingový ředitel Paegasu, to zdůvodňuje tím, že si Paegas uvědomuje, že to není výhodné, ale prý to zákazníci podle jejich průzkumů chtějí. Mně osobně to nevadí a způsob účtování je mi celkem lhostejný; na sekundy se při volání opravdu nedívám. Určitě se ale najdou uživatelé, kterým to vadit bude; zde je nutné zvážit, zda nové tarify tento méně výhodný způsob účtování vyváží.

Paegas Nej už nebude

Bohužel, a to je podle mého názoru dost škoda, se ruší služba Paegas Nej, resp. nemůžete si ji u nových tarifů aktivovat. Paegas Nej umožňuje volat na jakékoliv číslo v ČR za sazbu 3,15 Kč, což se u starších tarifů hodilo zejména pro drahé volání do ostatních sítí nebo Telecomu. Nicméně, pokud si pořídíte HIT u dražších tarifů, budete volat již tak za poměrně nízký peníz, takže Paegas Nej nebudete muset oplakávat.

Partneři

Novinka přichází i s partnerskými kartami. Z Partnerů (jedno, jestli I, II nebo III) můžete totiž přejít na jakýkoliv nový tarifní program, a to zcela zdarma. Ostatně, Paegas by byl hloupý, kdyby tuto možnost nenabídl. Ze zákazníka, který paušál neplatí, se totiž rázem stává zákazník, který přinese do pokladny více zlaťáčků. Důležité je, že se nemění hovorné u jednotlivých Partnerů, to zůstává stejné jako doposud. Na Partnera budete moci přejít i z Twistu - vyberete si uživatele, který má paušál, a k němu se s jeho písemným souhlasem „nalepíte“ . A to samozřejmě zadarmo.

Z Twistu na tarif

Kromě toho, že můžete z Twistu přejít na Partnera, je možné změnit váš paušální program na Twist. Jediné, co proto musíte udělat, je písemně kontaktovat Paegas (podrobnosti vám sdělí na infolince) a uvést svoje jméno, číslo a další drobnosti. Důležité je, abyste neměli žádnou nezaplacenou fakturu a měli smlouvu na dobu neurčitou. Poté zaplatíte 315 Kč (s daní) za reaktivaci služby a navíc 105 Kč jako „kreditné“. Pokud toto splníte, do 30 dnů od podání žádosti vám Paegas přepne tarif na Twist (doufejme, že tak dlouho opravdu ) a na kartě se vám objeví kredit zmíněných 105 Kč.

Paegas Start = Eurotel Komplet

Bylo jen otázkou času, kdy Paegas nabídne podobný balíček jako Eurotel Komplet. Nyní je tu a jmenuje se Paegas Start. Stojí 3333 Kč s daní a obsahuje mobil Alcatel One Touch 302. Pokud si jej pořídíte se smlouvou na dobu neurčitou, dostanete tarifní program Paegas 20 Start, pokud se budete chtít zavázat na dva roky, přidají vám doplněk HIT. Ceny za volání najdete v našem dřívějším článku. Stejně jako u běžné aktivace musíte zaplatit 500 Kč zálohu na volání, celkem vás tedy balíček přijde na 3833 korun. Konkurenční Eurotel Komplet stojí 4495 Kč a je v něm mobil Siemens C35i.

Výměna karet stále za peníze

Na závěr (nebo téměř na závěr) bych se ještě vrátil k tolik diskutované výměně tarifních karet a Twistu za bankovní. Podle našich posledních informací z tiskového oddělení Paegasu není výměna za bankovní kartu zdarma, ačkoliv jsme zpočátku vlivem nesprávných informací tvrdili opak. Výměna zdarma je možná pouze tam, kde existuje dohoda mezi bankou a Paegasem, konkrétně u GE Capital Bank, Union Banky a Ebanky. V ostatních případech zůstává původní poplatek 400 Kč.

Tam ano, zpět nikoliv

U nových tarifů je ovšem důležité si uvědomit, že není cesta zpět. Jakmile si je jednou nastavíte, už nikdy se nevrátíte k oblíbenému Aktivu nebo Ekonomu. Budete se také muset obejít bez doplňků Víkend nebo Nonstop, nebudete mít levnější sazby mimo špičku a o víkendech. I přesto si myslím, že nové tarify jsou oproti těm starým tak výhodné, že litovat nebudete muset. Máte totiž za stejný, resp. nižší peníze podstatně více volných minut.

Co mi ale ještě u nových tarifů chybí, je převádění neprovolaných volných minut do dalšího měsíce, a co je také důležité, že datové služby nejsou podobně jako u Eurotelu ve volných minutách.

 

Diskuze (40) Další článek: Paegas: nové ceny mobilů na září

Témata článku: , , , Siemens C35i, Nov, Paegas, Tarif, CEM