Nové Windows CE: začněte je brát vážně!

A už se začínají objevovat vlastnosti, které mají Windows CE dříve než PalmPilot - třeba podpora barevného displeje.
Pokud jsme několikrát předpovídali, že Microsoft bude s velkým úsilím vylepšovat operační systém pro kapesní počítače Windows CE, a bude záhy znamenat pro dominantní Piloty/Palm Piloty velkou hrozbu, pak se to začíná naplňovat. Microsoft totiž oznamuje další verzi Windows CE, přičemž dvěma největšími vylepšeními je umožnění barevných displejů a lepší podpora software. Microsoft záměrně nedává této verzi konkrétní jméno či označení, protože již v minulosti docházelo k řadě zmatků, kdy existovaly různě očíslované verze, určené ale pro různá zařízení, a uživatelé si pak „stěžovali, že nemají tu nejnovější verzi“. Ví se pouze, že tato verze byla dříve mezi vývojáři kódově označovaná jako Wyvern, nicméně toto kódové jméno vůbec neproniklo mezi lid. Nová Windows CE jsou především určena pro tzv. OEM výrobce, kteří si je přizpůsobí pro svá zařízení – na rozdíl od stolních Windows se tedy jejich vlastnosti mohou počítač od počítače podstatně lišit a je tedy zavádějící vyjmenovávat jejich funkce. Zajímavá je jen podpora barvy – tu totiž konkurenční PalmPilot zatím nemá, i když ji údajně hodlá připravit na trh někdy letos v létě.

Nová Windows CE se budou ovšem objevovat v jednotlivých kapesních počítačích také až někdy na počátku léta; podstatné ale je, že řada velkých firem jim už vyjádřila podporu, často prostřednictvím ohlášení konkrétních produktů:

  • Compaq vstoupí na trh se zařízením nazvaným Aero 2100 s barevným displejem a desetihodinovým „životem“ na baterie (dále je zabudováno 8 MB RAM, diktafon)
  • Hewlett-Packard připraví zařízení s názvem Jornada 420. Nyní je na trhu Jornada 820, což je ale normální mini-notebook. Jornada 420 bude podporovat pagery od Motoroly, takže umožní bezdrátovou komunikaci podobně jako nadcházející Palm VII.
  • Philips, který již vyrábí zařízení této třídy, ji rozšíří o nový model (řada Nino). Philips ohlašuje cenu pod 400 USD, což je na dolní hranici mezi těmito zařízeními
  • Casio připraví barevnou Cassiopeiu s dobrou výbavou: procesorem NEC na 131 MHz, 16 MB RAM a aktivním barevným displejem, umožňujícím sledování videa
  • Everex připraví Freestyle 540 s barevným displejem a desetihodinovou Li-Ion baterií.
Živě komentuje: je zřejmé, v čem spočívá hrozba pro PalmPilot – ve velké rozmanitosti konkurenčních zařízení. Chcete levný stroj? Kupte si Philipse. Chcete bezdrátové zařízení? Pořiďte si Jornadu. Chcete diktafon? Kupte si Aero – atd. atd. PalmPilot sice může být v jakémsi „zprůměrování“ nejlepší ze všech těchto zařízení, ale najdou se uživatelé, kteří budou vyhledávat konkrétní vlastnost, kterou u Pilota nenajdou vůbec nebo v tak dobrém provedení. A pak je zde samozřejmě souhrn marketingového úsilí všech těchto výrobců (a řady dalších), které zatím docela slabý marketing od Palm Computingu jednoznačně převýší.
Váš názor Další článek: Podle studie stojí před Windows CE ještě velice mnoho problémů

Témata článku: , , Windows!, Největší vylepšení, Bezdrátové zařízení, , Win, Zařízení nazvaný, Nov, Wind, Vaz