Novela ZoEK prošla Senátem, pokuty za vypovězení smlouvy se stanou minulostí

  • Zůstanete-li alespoň 3 měsíce, nebude vás operátor smět pokutovat
  • Spotřebitelé (RČ) a podnikatelé (IČ) si zase budou v ochraně rovni
  • Zrychlí se přenos čísla a pozor, bude se vracet nevyužitý kredit!

Senátoři dnes schválili „Babišovu” novelu Zákona o elektronických komunikacích (ZoEK), což znamená řadu pozitivních změn pro spotřebitele, ale i pro podnikatele (podnikající fyzické osoby), kterým dle současného znění zákona přísluší nižší ochrana, než spotřebitelům (zákazníci na rodné číslo). To se však příští rok v dubnu změní.

Jedná se o sněmovní tisk 420, aby platil musí ho ještě podepsat prezident republiky. Senátoři novelu schválili v tomto znění.

Konec sankcí za odchod

Zjednodušeně lze říct, že skončí dosavadní praxe, kdy vám operátor naúčtuje pokutu ve výši pětiny všech zbývajících paušálů do konce dvouleté smlouvy. Novela říká, že když zůstanete alespoň tři měsíce, můžete odejít bez sankcí.

Pokud byste příliš pospíchali a nevydrželi ani ty tři měsíce, pokuta nesmí být vyšší než jedna dvacetina součtu měsíčních paušálů zbývajících do konce sjednané doby trvání smlouvy nebo jedna dvacetina součtu minimálních sjednaných měsíčních plnění zbývajících do konce sjednané doby trvání smlouvy.

Logicky tak bude lepší vydržet, tři měsíce není zase tak dlouhá doba, aby stála za jakoukoli pokutu. Novela tak de facto zruší smlouvy na 2 roky.

Operátor samozřejmě bude stále požadovat úhradu nákladů spojených s telefonem, který účastníkovi poskytnul za zvýhodněných podmínek.

S koncem sankcí souvisí i další zrychlení a usnadnění procesu přenesení čísla. Nově bude stačit přijít za novým operátorem a ten vše vyřídí u stávajícího. Přenos by se měl zkrátit na pár dní, celý proces by měl probíhat online (2 až 3 pracovní dny).

Kredit už nepropadne peklu

Tohle je velká věc, pokud ukončíte předplacenou službu, budete mít právo si do 30 dnů požádat o nevyužitý kredit. Dle zákona může být vrácení zůstatku zpoplatněno, pokud je tak uvedeno ve smlouvě a výše zpoplatnění musí odpovídat skutečným nákladům, které opouštěnému poskytovateli služby prokazatelně vznikly při vrácení zůstatku.

A konečně, má dojít k narovnání stran ochrany, kdy stejná práva budou náležet i podnikajícím fyzickým osobám, kteří jsou dnes na spotřebitelské ochraně kráceni. Novela nabývá účinnosti dne 1. dubna 2020.

Diskuze (12) Další článek: Plants vs. Zombies, fén, i droid ze Star Wars. Internet šije do sluchátek Apple AirPods Pro

Témata článku: , , , , , , Senát, Spotřebitel, Zoe, Senátor, STAN, Sankce, Pro +, Novela, Přenos čísla, Vypovězení, Operátor, Vypovězení smlouvy