Novinka: profesionální smartphone s Microsoft Windows

Asi nejzajímavější chytrý telefon s operačním systémem Microsoft Windows for Smartphone 2003 včera představila společnost Sierra Wirelles. České uživatele jistě potěší fakt, že tento zajímavý kousek bude možná k dispozici i u nás.

Včerejší den byl významný zejména pro společnost Sierra Wireless, který uvedla svůj první mobilní telefon s názvem Voq. Je sice první v řadě, ale dostatečně progresivní na to, aby hned ze startu uspěl. Oproti konkurenčním modelům nabízí hlavně plnohodnotnou klávesnici QWERTY a rychlý procesor.

Chytrý telefon Voq běží na platformě Microsoft Windows Mobile 2003 for Smartphone, podobně jako například SPV Smartphone Eurotel nebo Mitac MIO 8380 (ten se však u nás oficiálně neprodává). Jak jsem již v úvodu zmínil, nabízí téměř plnohodnotnou klávesnici. Celý trik spočívá v jejím složení na místě běžné klávesnice. V zavřeném stavu se tak dá ovládat jen jednou rukou. 

   

Zatím málo informací

Srdcem přístroje je rychlý procesor Intel X-Scale s taktem 200 MHz. Na poměry chytrých telefonů je to celkem svižná jízda. O dostatek paměti se stará dvojice zastoupená pamětí Flash o velikosti 48 MB a RAM, která disponuje pamětí o velikosti 32 MB. Zvětšení paměti na požadovanou hodnotu jistě nebude problémem, neboť je k dispozici i slot pro paměťové karty SD/MMC. Displej má rozlišení 220 x 176 pixelů a měl by zobrazit až 65 tisíc barev. Podpora GPRS je jaksi samozřejmostí. Z dostupných informací je bohužel zřejmé, že kromě IrDA a kabelu se s počítačem jinak nespojíte. Záměrně narážím na Bluetooth, které mi v této kategorii pracovních telefonů citelně chybějící. Pro synchronizaci bude nejpohodlnější dokoupit synchronizační kolébku coby příslušenství.

V telefonu podle očekávání naleznete spoustu předinstalovaných aplikací – například klienta elektronické pošty, MSN messenger, Windows Media Player, Explorer a aplikace pro správu času. Jak bylo v úvodu řečeno, telefon pracuje v síti GSM a to hned ve třech světových pásmech – 900/1800/1900 Mhz -  proto nebude dělat potíže ani osobám jenž často cestují po světě a zejména po státech Ameriky.

Telefon se dostane do prodeje v první polovině příštího roku a doufejme, že do té doby přibude konkrétnějších informací o tomto poměrně zajímavém mobilu. Předpokládáme, že jeho prodej se bude týkat i naší republiky. 

Bližší informace na stránkách výrobce, včetně interaktivního dema telefonu.

Diskuze (11) Další článek: Recenze kapesního počítače Asus MyPAL A620

Témata článku: Microsoft, , , , , Win, Celý trik, Micro, Včerejší den, Pro +, Smartphone, Profesionál, Stará dvojice, Windows!, SMA, Mic, Wind, Novinka, Nov, Microsoft Windows