Novinky LG živě z Barcelony (3× video)

V malém pavilonu LG ukázal korejský výrobce nejdůležitější telefony pro tento rok. Nechyběl širokoúhlý tablet s platformou Intel Moorestown.

LG se letos v Barceloně prezentovalo opravdu nenápadně. Ačkoli je platinovým sponzorem mobilního kongresu, nemělo na výstavišti ani vlastní stánek a prezentaci si udělalo mimo areál v sousedním pavilonu. Zde však výrobce podobně jako konkurenční Nokia nepředstavil žádné novinky, pouze ukázal už dříve oznámené telefony. Na vlastní oči jsme tak měli možnost vidět a osahat si modely LG GD880 Mini, mobilní tablet GW990 MID a smartphone s Androidem GT540.

LG GD880 Mini: malý, hranatý, kovový

U tohoto malého telefonu se všeobecně očekávalo, jak vlastně bude ve skutečnosti vypadat. Oficiální produktové fotografie totiž byly ve formě renderů a příliš toho o podobě nejmenšího telefonu korejského výrobce nenapověděly. V reálu LG Mini není zase tak úplně malé, jak jsme si mohli přát. Zvlášť v porovnání s nově představenou Xperií X10 Mini od Sony Ericssonu (čtěte Sony Ericsson: nové Xperie živě z Barcelony (video)) si myslíme, že rozměry mohly být ořezány ještě o něco více. LG Mini totiž není ani smartphone v pravém slova smyslu, i když funkci jakéhosi multitaskingu nabídne. Jedná se však opět o přepínání několika napevno nastavených aplikací.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

K samotnému provedení telefonu nemáme výhrady, patrný je podíl kovových prvků, jejich slisování na těle telefonu působí kvalitně. Horší už je to s ovládáním. LG Mini totiž nedostalo žádná ovládácí tlačítka pod displejem, a tak je ovládání ještě o něco méně intuitivní než u modelu Pop. Celkově Mini působí dojmem o něco vyššího sourozence právě tohoto modelu. Z výbavy zaujme kompletní datová výbava včetně Wi-Fi a GPS, a pětimegapixelový fotoaparát. LG se na prezentaci také pochlubilo, že Mini je prvním telefonem, který umí svůj obsah s počítačem synchronizovat hned třemi způsoby: tradičně přes kabel a bluetooth, nově také přes Wi-Fi.

LG GD880 Mini
LG GD880 MiniModel GD880 Mini nabízí kapacitní displej s rozlišením 854 × 480 a úhlopříčkou 3,2", což dohromady dává velmi vysokou jemnost. Telefon podporuje všechny možné datové přenosy a má GPS modul.rozměry a hmotnost: 102 × 48 × 11 mm, 99 g
displej: 3,2'', aktivní TFT, 854 × 480, 262 tisíc barev
sítě a data: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), WCDMA (900/2 100 MHz), GPRS (třída 10), EDGE (třída 10), HSDPA (7,2 Mb/s), HSUPA (2 Mb/s), GPS
konekt.: microUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 100 MB, microSDHC
baterie: 900 mAh
hudba: přehrávač hudby, rádio, 3,5mm jack
fotoaparát: 5MPx (2 592 × 1 944), video, autofocus
76%
hardware
N/A*
software
katalogpreview
cena: ještě se neprodává

LG GW990 MID: mobil nebo tablet?

Nejvybavenější novinka výrobce se na veletrhu objevila pouze ve formě prototypu. LG zatím asi ani přesně neví, pod jakým názvem bude tohle specifické zařízení nabízet. Na stolcích s ukázkovými prototypy byly totiž kartičky se specifikací přelepeny nápisem LG MID. Co se pod tímto obecným názvem skrývalo původně, se můžeme jen dohadovat, pravděpodobně ale číselné značení GW990. Upřesněny byly ale některé další informace, například už máme potvrzeno, že displej MIDu bude mít rozlišení 1 024 × 480 pixelů a úhlopříčku 4,8". Zařízení bude poháněno procesorem Intel Atomu, zatím neurčeného výkonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na telefonu opravdu přerostlých rozměrů na to, abyste jej ještě strčili do kapsy, prezentovaly hostesky pouze vybrané funkce související s multimédii, mohli jsme si prohlédnou galerii obrázků, podívat se na video nebo nahlédnout do prostředí hudebního přehrávače. O dostupnosti LG MID na trhu nechtěl na stánku nikdo moc konkrétně mluvit, snad bychom se ale mohli dočkat někdy v polovině roku. Otázkou je, zda do finální podoby systému ještě nějak promluví dohoda tvůrce platformy Moorestown Intelu a finské Nokie (čtěte MeeGo: přinese sloučení Maema s Moblinem pozitiva nebo negativa?). LG GW990 by nakonec také mohlo místo čistého Moblinu obsahovat systém již křížený s Maemem a prezentovaný pod názvem MeeGo.

LG GT540: Android pro začátečníky

Nejméně nápadnou novinkou v pavilonu LG byl model GT540 s Androidem. LG ho prezentuje jako smartphone pro začínající uživatele, čemuž odpovídá výbava a měla by také cena. Dostat konrétní informace na toto téma bývá u korejských společností nevyslovitelné tabu. Odhadujeme, že LG GT540 by ale nemělo překročit šestitisícovou hranici. Z výbavy stojí za to zmínit 3Mpx fotoaparát, podporu videoformátů DivX a sociálních sítí. Samozřejmostí jsou potom služby Googlu implementované do prostředí systému. LG do tohoto modelu patrně neosadí vlastní UI S-class.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Diskuze (4) Další článek: Samsung Star u Vodafone opět v akci za 77 Kč s kreditem navíc

Témata článku: LG, , LG GD880 Mini, Nejvybavenější novinka, Nejmenší telefon, Novinky, Bar, Nov