Novinky v herních mobilech: prostor se otevírá

Moderní mobilní hry technologicky dorovnávají krok s mnohými klasickými herními konzolami. Může být herní mobil opravdu komerčně úspěšný, nebo dopadnou všichni odvážlivci jako Nokia se svou N-Gage?

Poměrně dlouhou dobu nebyly mobilní telefony platformou příliš zaslíbenou hrám. Ale jak šel čas a mobily přibíraly stále víc funkcí, došlo pochopitelně i na hry. Když to trošku zjednodušíme, dá se mobilní hraní rozdělit na dvě hlavní období, a to doba „před hadem“ a doba „po hadovi“. A za vše mohla Nokia, jejíž mobilní telefon byl snad prvním GSM mobilem s vestavěnou hrou. A co si budeme nalhávat – i přes příšerně jednoduchou grafiku dokázal kličkující had zabavit na dlouhé hodiny.

Mobilní hry získaly druhý dech s příchodem pokročilých platforem Java i Mophun, ovšem další převrat v oblasti mobilního hraní měla na svědomí opět naše stará známá Nokia. Nenapadlo ji totiž nic jednoduššího, než postavit herní konzoli na bázi operačního systému Series 60, přidat jí funkce mobilního telefonu a to vše zavřít do líbivé krabičky. Tak přišla na svět N-Gage a způsobila velké pozdvižení.

Když bublina splaskne

Dnes, s ohledem zpět můžeme říci, že šlo spíše o mnoho povyku pro nic a N-Gage nebyla ani zdaleka tak úspěšná, jak se předpokládalo. Na vině jejího obchodního propadu bylo hned několik věcí: zaměření produktu na nevhodnou cílovou skupinu. Náctiletí ve věku dvanáct až šestnáct většinou nedisponují dostatečnou kupní silou a vysoká cena, která se při uvedení na trh pohybovala okolo 300 amerických dolarů, většinu odradila.

Hlavním důvodem však byl nízký počet neuvěřitelně předražených her. V době uvedení N-Gage na trhu bylo k dispozici pouze několik málo her – známý Tomb Raider, Pandemonium, MOTO GP – za ceny pohybující se okolo 1 400–1 800 Kč. Ve srovnání s hrami pro „dospělé“ herní konzole v čele s PlayStation2 společnosti Sony byly hry po N-Gage o poznání kratší a „ořezanější“, avšak jejich ceny byly minimálně srovnatelné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázky z nejnovějších her pro N-Gage

Nebyla by to ale Nokia, aby se nepokusila poučit ze svých chyb. Na jaře loňského roku představila inovovanou verzi N-Gage QD. Ta vylepšovala několik vlastností původního modelu, přinesla například paměťové karty vyměnitelné za chodu, zařízení je menší, telefonuje se s ním jako s běžným mobilem atd. Ale současně také chyběl MP3 přehrávač nebo vestavěný FM radiopřijímač. Ovšem hlavní aspekt úspěchu – cena her – žádných velkých změn nedoznala. A tak se stalo, že N-Gage i N-Gage QD se spíše než herním telefonem stal přístrojem mobilních fandů.

Gizmondo – nový rozměr hracích mobilů

Ovšem mobilní hraní láká dál a láká také ostatní firmy. Jedním z nejzajímavějších herních zařízení dneška je stále rouškou tajemství opředený přístroj Gizmondo. Tento herní mobilní telefon je právě zmíněné Nokii N-Gage až nápadně podobný a nabízí se otázka, kde se designéři inspirovali. Na druhou stranu ale Gizmondo nabízí vše, co N-Gage chybí.

V první řadě se jedná o moderní třípásmový GSM mobilní telefon vybavený podporou rychlých datových přenosů s využitím paketové technologie GPRS, zde v provedení třídy 10. GPRS můžete využít jak pro síťové hraní, tak i pro běžné kratochvíle, jakými jsou například práce s multimediálními zprávami MMS nebo prohlížení mobilního webu prostřednictvím vestavěného prohlížeče podporujícího WAP 2.0. Pro multimediální zprávy můžete na telefonu vytvářet také příslušný obsah - Gizmondo totiž obsahuje digitální fotoaparát. Ten disponuje rozlišením 640 × 480 obrazových bodů a ve stejném rozlišení je přístroj schopen také zaznamenávat video do formátu MPEG4 při skvělých třiceti snímcích za sekundu! Vestavěný je také přehrávač, který si kromě MPEG4 formátu rozumí také s Windows Media Video verze 8 i 9 i hudebním formátem MP3. A není se čemu divit: Gizmondo je postaveno na softwarové platformě CE.Net společnosti Microsoft.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Toto a spousta dalšího je možná především díky rychlému riscovému procesoru ARM9, který pochází z dílen Samsungu a jeho křemíkové srdce tepe v rytmu čtyř set megahertzů. A protože rychlý procesor sám o sobě na pořádnou trojrozměrnou grafiku rozhodně nestačí, obsahuje Gizmondo 3D grafický akcelerátor od známé společnosti Nvidia. Barevný aktivní TFT displej podporuje šestnáctibitovou barevnou hloubku a disponuje rozlišením 240 × 320 obrazových bodů. Ani další funkce nepatří rozhodně k průměrným – vestavěný satelitní GPS navigátor se hned tak nevidí a ve spojení s kvalitní mapou tak telefon dokáže nahradit i samostatné gépéesky. O úložiště vašich dat se stará SD paměťová karta, bezdrátové Bluetooth propojení použitelné i pro multiplayer je v této kategorii standardem.

Gizmondo má svůj vlastní portál, kde můžete najít a zakoupit nové hry, stáhnout si nová loga, písničky nebo filmy připravené právě pro tento přístroj. Videoukázku jedné z her, závodní hry Richard Burns Rally si můžete stáhnout zde. Subaru Impreza 2003 letící vzduchem na obrazovce mobilu, to je panečku paráda.

LG na to má, pětkrát rychleji vše počítá

Jakkoli je výkon 128bitového videoakcelerátoru telefonu Gizmondo vysoký například ve srovnání s konkurencí, na nejnovější herní mobil společnosti LG (tisková zpráva) nemá ani zdaleka. Pravda, tento nový kousek byl oficiálně představen teprve jedenáctého ledna letošního roku a jedná se spíše o koncept než o finální produkt. Dostupné technické informace ale hovoří poměrně jasně. Použitý – a bohužel blíže nespecifikovaný – grafický subsystém tohoto telefonu zvládá vykreslit jeden milion polygonů za jednu sekundu. Jen pro srovnání: čip Nvidia telefonu Gizmondo dokáže za stejnou dobu vykreslit „pouze“ 200 000 polygonů. Tedy pětkrát méně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Z nemnohých informací o „neherních“ funkcích tohoto telefonu (ještě není známo ani jeho přesné označení) zjišťujeme, že bude vybaven digitálním fotoaparátem s megapixelovým rozlišením a OLED displejem s rozlišením 320 × 240 obrazových bodů, který je zárukou kvalitního a barevně věrného zobrazení. Mechanické provedení telefonu je v této kategorii poněkud nezvyklé. Přístroj v pohotovostním stavu hodně připomíná známé komunikátory od Nokie, v otevřeném stavu naopak nezapře podobu s čistokrevnou přenosnou herní konzolí GameBoy Advance.

Postavíme pořádný mobilní GameStore?

Ovšem z příkladu N-Gage je patrné, že ani sebelepší grafický výkon nebo jiný vyjímečný hardwarový parametr nedokáže žádnému z přístrojů zaručit skutečný úspěch na trhu. Důležitá je především nabídka zajímavých a povedených her za přijatelnou cenu. Pokud budou hry snadno dostupné i pro nepříliš movitou mladou generaci, pak mají tato zařízení poměrně slušnou naději na úspěch. Pokud ale výrobci čekají, že třináctiletý školák utratí každý druhý měsíc dva tisíce za novou mobilní hru, jsou na pořádném omylu. Na mysli mi tane známé přísloví: čím větší bloud, tím tvrdší pád.

Diskuze (13) Další článek: Legrácka: mobil v pevném telefonu s rotačním číselníkem

Témata článku: LG, Nokia, Nokia N-Gage, Nokia N-Gage QD, Druhý měsíc, Tomb Raider, Novinky, Prostor, Nízký počet, Nov, Věrné zobrazení, MOBI, Mobil, Herní mobil, Pro +, Herní, Subaru