Nový biometrický systém v mobilu. Pozná vás podle chůze

S biometrickým ověřováním se v poslední době roztrhl pytel i u levných mobilních telefonů. Zatímco dříve to byly především prsty, respektive snímání otisků prstů, nyní nastupuje trojrozměrné snímání obličeje. Vědci se zaměřují na biometrickou technologii, které neustále hlídá, zda je přístroj u svého vlastníka.

Myšlenka této technologie vychází z toho, že každý z nás má trochu jinou chůzi, což vyplývá z postavení těla, pohybu kyčlí, délky kroků, způsobu došlapování atd. To vše lze měřit pomocí senzorů, umělá inteligence data analyzuje, zbaví je všudypřítomného datového šumu a poradí si i s variacemi, protože ani chůze jednoho člověka není vždy stejná.

Aby bylo možné získat přesná data o chůzi, jsou nutné i přesné snímače všech os i zrychlení. Tyto senzory už jsou naštěstí součástí téměř každého chytrého telefonu. Pro fungování tohoto nového typu biometrického ověřování tak není nutné vyrábět, kupovat a integrovat žádný nový hardware, veškerá inovace probíhá pouze v rámci softwaru.

I když je mobilní telefon v kapse, může stále kontrolovat, zda je v kapse správného majitele. K čemu lze ale takovou funkci použití? Zatím se spíše jedná o potenciál většího zabezpečení pro specifické účely. Např. při nesprávném ověřování po dobu delší než několik minut může systém automaticky poslat e-mail s přesnou polohou zařízení nebo naplánovat další akce spojené se zvýšeným zabezpečením.

Vědci ale uvádí, že pro nasazení do reálného prostředí je ještě nutné technologii dotáhnout a zvýšit přesnost rozpoznávání, byť v experimentálních podmínkách byla až 99,1 %.

Via ieeexplore.org

Váš názor Další článek: Vivo V15 Pro dostane poddisplejovou čtečku otisků a 32Mpx selfie v periskopu

Témata článku: , , , , MOBI, Prst, Mobil, Kýč, Variace, Senzor, Ověřování, Pytel, Chůze, Kapsa, Snímání, Telefon, BIO