Nový Computer prozradí, jak mobily a počítače určují svoji polohu

Srpnové číslo časopisu Computer se nese v duchu navigace a určování polohy. Systém GPS dnes již doplňuje ruský Glonass a konečně se rozjíždí i evropské Galileo, jehož centrála sídlí v Praze. Jaké příležitosti umístění Agentury pro evropský navigační družicový systém přináší naší zemi, nám prozradil v podrobném rozhovoru vládní zmocněnec Karel Dobeš.

Čtenáři papírové i elektronické verze tentokrát získají plné verze programů v celkové hodnotě 2 240 Kč a přístup do C-zóny s bonusovým redakčním materiálem.

  • SoftOrbis Photo Retoucher: snadné retuše fotografií
  • IObit Uninstaller 7.5: dokonalá odinstalace programů
  • Ashampoo Photo Optimizer 2018: vylepšení fotografií

Předplaťte si Computer a získejte dárek

Při objednání papírového předplatného získáte hned dvě vydání za rok zdarma. Časopis vám dorazí o dva dny dříve až do vaší schránky a navíc získáte skvělý dárek: herní klávesnici s RGB podsvícením a herní myš.

Pošleme vám nový Computer za SMS!

Napište SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

COMPUTER1808 mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA
mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: COMPUTER1808 Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 89 Kč, stejně jako časopis na stáncích. Zahrnuje poštovné i balné. Provozuje CN INVEST, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cninvest.cz, www.platmobilem.cz.

Soutěž s Avacomem

V novém Computeru najdete soutěž o tři výhry: síťovou nabíječku, autonabíječku a powerbanku s podporou QuickCharge od společnosti Avacom.

Trendy: Jak streamovací hudební služby ovlivňují tvorbu hudby

Z krátkodobého pohledu vydavatelů může streamovaná hudba představovat záchranu hudebního průmyslu. Při dlouhodobějším výhledu ale může jít o opak.

Klepněte pro větší obrázek

Trendy: Revoluční bankovní aplikace Revolut

Získáte účet v mnoha měnách i kryptoměnách, můžete platit kartou po celém světě za nejlepší kurzy, ale výplatu si sem posílat nenecháte. Revolut je hračka pro geeky, užitečná věc pro cestovatele a možná skutečná revoluce v bankovnictví.

Klepněte pro větší obrázek

Technologie: Vliv taktu pamětí na výkon počítače

Zaměřili jsme se na to, zda a kdy má smysl pořizovat rychlé operační paměti, a to jak u platformy Intel, tak u AMD.

Klepněte pro větší obrázek

Seriál programování elektroniky: postavte si satelitní navigaci

Prázdniny jsou v plném proudu a čas přeje turistickým expedicím, vyjížďkám na kole a dalším sportovním aktivitám. Tentokrát si proto ukážeme, jak lze doma na koleni postavit jednoduchou GPS.

Klepněte pro větší obrázek

Rozhovor: určování polohy podle fotografie

Tým vědců z brněnského VUT vyvinul algoritmus, který dokáže z fotografie určit přesnou polohu jejího pořízení. Jejich geolokalizační projekt se dá využít třeba k pokročilé editaci snímků, využití však najde i u záchranných složek.

Cenová hlídka: grafické karty

Grafické karty se konečně dočkaly zlevnění, především díky opadající kryptoměnové horečce. Zlevňují ale i další komponenty, především SSD a paměti.

Časová osa: Historie společnosti Canon

Firma Canon si světovou slávu vydobyla zejména díky svým fotoaparátům. Působí ale i v dalších oblastech IT. Připomeňte si některé z jejích významných produktů a milníků v přehledné časové ose.

Téma: Vše o satelitních navigacích GPS, Glonass a Galileo

Satelitní navigace, záležitost dnes tak běžná jako výmol na dálnici. Avšak zatímco výmol vznikne tak, že někdo nedělá, co má, navigace je dílem lidí, kteří přesně věděli, co dělají. Je to úžasný systém, který kombinuje elektroniku, fyziku, matematiku, astronomii i softwarové inženýrství.

Klepněte pro větší obrázek

Jak mobily a počítače určují svoji polohu

Satelitní poziční systém není jedinou metodou, jak určit aktuální polohu mobilního telefonu. Zaměříme se na alternativy.

Rozhovor: česká centrála systému Galileo

Agentura pro evropský globální navigační družicový systém (GSA) sídlí v Praze už šest let. Jaké jsou její hlavní úkoly a přínosy pro ČR? A jak moc nám ji ostatní země závidí?


Blíží se začátek školního roku a nastal nejvyšší čas vybrat vhodný notebook pro studenty. Notebooky jsme zařadili do dvou kategorií: s displejem 13,3" nebo 14" pro ty, kdo jej chtějí nosit neustále při sobě, a větší, ale výkonnější a pohodlnější patnáctky. Tradičně jsme důkladně otestovali výkon, výdrž a výbavu a výsledky najdete v nejpodrobnější srovnávací tabulce.

Léto je také časem zahradních oslav a pikniků. Taková událost si zaslouží kvalitní ozvučení, pro bezstarostné nasazení současně nesmí chybět baterie. Otestovali jsme proto bezdrátové reproduktory s udávaným výkonem alespoň 40 W.

Elektronickou verzi časopisu Computer si můžete koupit v naší mobilní aplikaci pro iOS a pro Android, anebo si jej rovnou předplatit na celý rok za zvýhodněnou cenu. Chcete-li číst časopis na PC, můžete jej zakoupit za 71 Kč na Alza.cz.

Máte připomínky k obsahu Computeru nebo tipy na články, které by vás zajímaly? Diskutujte s námi na Facebooku.

Váš názor Další článek: Zájem o chytré hodinky nepolevuje. Tahounem jsou Apple Watch s LTE konektivitou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , Poloha, Užitečná věc, Jan Novak Prubezna, Agentura, Elektronická verze, Papírové předplatné, Grafická karta, Satelitní navigace, Celková hodnota, Herní klávesnice, Celý rok, Dlouhodobý výhled,