Nový Panasonic X700: fotoaparát, Bluetooth, Symbian

Panasonic včera uvedl elegantní až luxusní véčko, které osloví i manažery. Jeho jádrem je totiž operační systém Symbian. Dále nechybí integrovaný fotoaparát, podpora paměťových karet nebo Bluetooth.

Na GSM kongresu v Cannes spatřil světlo světa véčkový Panasonic se Symbianem. Pokud však budete čekat robustní zařízení, které teď ucítíte na každém kroku, pak se nedočkáte. Panasonic nám přichystal jednoznačně stylové zařízení, které svým vzhledem i rozměry na první pohled připomíná spíše módní doplněk začínající podnikatelky. Nemáme k dispozici přesné údaje o rozměrech ani váze, ale výrobce uvádí, že se nový Panasonic zařadí mezi nejmenší a nejlehčí véčka na trhu. Ve srovnání s klasickými chytrými telefony je to opravdu rozdíl.

   

Do kabelky nebo do kanceláře?

Podle fotek vypadá mobil skutečně luxusně. Oválné kontury podtrhují oblé linky a elipsy. Barevně je X700 vyveden v konzervativní matné stříbrné, kterou doplňuje šedý ovál na povrchu. Klasické pojetí vzhledu podtrhuje i anténa, která vyčnívá na levé stráně véčka a není tak ani integrovaná, ani ve formě poutka, které se teď dostává do módy. Vzhledem však jakákoliv podobnost s klasickými „stolovkami“ končí.

Panasonic X700 je totiž chytrý telefon se vším všudy. Nechybí mu podpora téměř žádných „business“ funkcí. GPRS nabízí ve třídě 10, Java pracuje se standardem MIDP 2.0. Samozřejmostí je také protokol wap (ve verzi 2.0). Opomenut nelze ani obstarožní infračervený port, více však zaujme Bluetooth, bez kterého by X700 zřejmě pohořel jako například Motorola MPx200. Dokonalou konektivitu podtrhuje emailový klient a možnost připojení přes USB.

  

Budeme si pamatovat, fotit a natáčet

Softwarová podpora je taktéž na solidní úrovni. Operačním systémem je Symbian ve verzi 7.0s fungující na platformě Series 60, jehož implementaci do Panasonicu pochválil i Pertti Korhonen z Nokie. Zatím není jasné, kolik paměti bude v novém véčku nachystáno. Jistá je ale podpora mini SD karet (32, 64 nebo 128 MB), které určitě najdou své využití. X700 bude už v základu obsahovat řadu předinstalovaných kancelářských aplikací.

 

Stylové ladění mobilu ale není samoúčelné. Panasonic není jen čistě business zařízením, nabízí i funkce pro volný čas. Přichystána je podpora MMS, nechybí ani integrovaný digitální fotoaparát (VGA). Natáčet můžeme i video. Zajímavý je rozhodně i editor fotografií, který už bude předinstalován. Když už jsme u grafiky, X700 má dva barevné TFT displeje nabízející shodně 65 536 barev.

Příliš malé sousto?

Panasonic X700 je triální (GSM 900/1800/1900 MHz), takže si z něj zavoláte i „za louží“. Otázkou ale zůstává, nakolik bude vlajková loď Panasonicu pro rok 2004 atraktivním zbožím a jestli se nestane pro skutečné byznysmeny příliš malou hračkou, zvláště když se trh s chytrými telefony začíná plnit opravdu kvalitními kousky.

Diskuze (11) Další článek: Sedm nových Philipsů: budou se líbit

Témata článku: Panasonic, , , Motorola MPx200, Panasonic X700, Foto, Nov, Pán, Začínající podnikatel, Pan, BLU, Softwarová podpora, F +, Blue, Bluetoot, Klasické pojetí