Nový přístup. FotoKite je létající kameraman na šňůře

Zapomeňte na GPS, senzory a dokonce i smartphone. PhotoKite Phi se vzdává složitých technologií ve prospěch jednoduchého vodítka.

Viděli jsme už několik projektů na drone, který automaticky natáčí svého pána – ať už na základě rozpoznání obrazu, nebo bezdrátového „vodítka“ – náramku, který má člověk upevněný na zápěstí. FotoKite Phi (FotoKite.com, Twitter) na to jde jinak – složité technologie nahrazuje jednoduché lanko. Zatímco konkurence řeší, aby drone neuletěl z bezdrátového provazu, Phi se spoléhá na opravdový provaz. Sice budete mít provaz na většině záběrů, ale také budete mít jistotu, že drone neuletí, zařízení bude vždy bezpečně pod kontrolou.

Klepněte pro větší obrázek
Už jste se někdy ntáčeli dronem v místnosti?
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Phi ve schématech.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
FotoKite můžete vzít i tam, kam byste se s neukotveným dronem báli.

Drone je skládací, vejde se do tubusu velikosti termosky, po vyjmutí se sám rozbalí, stačí zajistit. Jako kamera se používá GoPro, upevnit lze v různých úhlech. Vodítko s navijákem, které drží uživatel, není tak hloupé, jak by se mohlo zdát, jednoduchá pohybová gesta umožňují základní ovládání dronu. Ve vzduchu se FotoKite udrží 15 minut, na Indiegogo je v současnosti k dispozici za 350 dolarů, v běžném prodeji má stát nemalých 500 dolarů (tedy asi 15 000 Kč) a start je naplánovaný na březen 2016.

Klepněte pro větší obrázek
Bezpečnost svého systému demonstrovali lidé z PhotoKite na pódiu tak, že vypustili dva drony naráz. Oba byly bezpečně pod kontrolou.

Švýcarští tvůrci pro svůj projekt zvolili financování pomocí crowdfundingu (kampaň vypadá nadějně), ale prezentovali se třeba i na populární konferenci TED:

PhotoKite Phi ve zkratce

  • rozměry a hmotnost: rozpětí rotorů 90 mm, výška: 350 mm, hmotnost: 350 gramů s kamerou GoPro, rozměr pouzdra: 90 × 300 mm
  • baterie: Li-Pol, 11,1 V, 15 minut provozu, nabíjení přes USB
  • kamery: GoPRo 3/3+/4
  • motory: 4 × 1400 Kv, 6,5" vrtule z měkkého plastu
  • vodítko: 4 × 9 cm, lano délky 8 metrů
Diskuze (11) Další článek: Samsung Galaxy S6 Edge+ míří do ČR. Uvede se soutěží o stovky cen

Témata článku: , , , , Nový přístup, Foto, Nov, F +, Kamera, Přístup, Vodítko, AGL, Aerial, Kameraman,